Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

milanalois

16. 5. 2011 0:24
Taková snůška lží se hned tak nevidí.

Lžete víc než Rudé právo - ani komunisti si o sv. Janu nevymýšleli takové blbosti.

Johan Welfin, řečený Jonáhek z Pomuku, nebyl žádný státní úředník, ale kněz. A nebyl zaměsnancem opileckého krále Václava, ale byl generálním vikářekm arcibiskupa Jana. Byl umučen k smrti, protože církev se stavěla proti svévolným protiprávním praktikám krále Václava a bandy kořistníků kolem něj. Ani při mučení, vedoucímu k jeho smrti, kterému byl Václav osobně přítomen, nic z církevních záležitostí nevyzradil. Byl to mučedník pro víru.

0 0
možnosti
PH

petrph

15. 5. 2011 19:55
je to dobrý nápad

Jenže právě za jeho úřednickou činnost by mu nikdo blahořečení nedal. Naopak, trvalo to 300 let než se na to zapomnělo a mohl být blahořečen na základě fiktivní legendy jako patron vod.

A jinak, patronem celníků a potažmo všech úředníků je svatý Matouš.

0 0
možnosti
L

leontýnka

15. 5. 2011 17:18
mila autorko, je n doplneni

Jan Nepomucký nebyl zadny statni urednik a nebyl ani na dvore Vaclava IV, ale byl to cirkevni hodnostar, arcibiskupsky vikar - tj. jakysi jeho pomocnik. Pravnicke vzdelani bylo u knezi jeho postaveni normalni a dokonce i pozadovane. Divny z hlediska dnesni doby byl, odmitnout vykonat nezakonny pozadavek mocneho krale a nechat se i klidne kvuli tomu radeji sam nechat umucit nez nezakonny prikaz vykonat a mit se, jak prase b zite, pusobi opravdu zvlastne v dobe, kdy se povazuje za normalni plnit nezakonne prikazy nejen za uplatek, ale i z vlastni iniciativy a uprimne receno za nesplneni z 99, 999 procent za to nehrozi ani muceni ani smrt, ba dnes ani vezeni.

Neni duvod, aby byl JN patronem statnich uredniku, at jiz z duvodu, ze nebyl jeden z nich, nebo proto, ze co jsou statni urednici zac - nebyt ke vsemu ochotnych statnich uredniku, nebyla by kolektivisace, gulag ani holocaust a dnes exekuce, bezdomovci atd.

0 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik