Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

luckyboy20

13. 9. 2010 4:20
Balkán začíná za Průhonicema

Balkán, to je takový to na východ od Prahy, ne? ;-)

0 0
možnosti
MP

Muf Puf

13. 9. 2010 8:55
Re: Balkán začíná za Průhonicema

Nigdy sem nepochopil, proč sou Průhonice okres pha západ, gdyš leží na jih od Prahy!?8-o

0 0
možnosti
R

richu.ch

12. 9. 2010 23:38
na "pochopeni" Balkanu by bylo treba

si napred nastudovat jeho historii ... Chtelo by to zacit minimalne Konstantinem, Nicejskymy Koncily a krestanskym schizmatem ... (ergo k pochopeni Balkanu je prvotne dulezite pochopit Byzanc ...)

0 0
možnosti
R

richu.ch

12. 9. 2010 23:38
Re: na "pochopeni" Balkanu by bylo treba

i

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

12. 9. 2010 21:08
článek té mladé dámy je tak povrchní až je mi z něj smutno

je to  nic neříkající článek za kterého si člověk ani žádný dojem o Srbsku odnést nemůže . Inu i tak se dá cestovat a nic proti tomu , ale o jaké zážitky či poznatky se snámi chce autorka podělit když si z té cesty evidentně žádné neodnesla . Srbsko má i dnes jako malá vnitrozemská země dost přírodních krás  ( s kulturními památkami je to výrazně slabší). Pro české turisty nemající vazby na místní obyvatele je to dnes země vyloženě okrajová turistická destinace. Pokud ovšem takové vazby máte zjistíte brzy že lidé jsou velmi přátelští  a mnohem otevřenější a srdečnější než většina čechů a za přáteli vždy jedete rád.   

0 0
možnosti
PV

P.spk

12. 9. 2010 18:07
Balkán

Balkán má z mého docela povrchního pohledu opravdu problémy (hlavně expanze muslimů do této lokality), které jinde v Evropě neeskalují ve války národnostní a občanské......ovšem např. Baskitsko, Irsko a dnes např. ani Francie jistě nejsou oázou klidu a míru. Srbsko je ovšem Čechům velmi přátelsky nakloněno a je naší ostudou, že mu neoplácíme stejnou mincí.

0 0
možnosti
PV

P.spk

12. 9. 2010 18:08
Re: Balkán

Irsko samozřejmě myšleno to Severní

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

12. 9. 2010 15:34
A co se zbraní týče: každý chlapec dostává

zbraň do kolébky. Jejich bojovnost je až fanatická. Zbraň je také v každé rodině a střílí se při každé příležitosti, takže najít nábojnici v té zemi není tak těžké.

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

12. 9. 2010 15:32
Vlivem války zemřela ve věku 52 let moje nejlepší

přítelkyně a její třicetiletá těhotná dcera (která byla nejlepší přítelkyní mé dcery). A zažila jsem vyprávění řady lidí, co utíkali před válkou k nám. Např. jedna známá ze Sarajeva vyprávěla, jak naložila auto a své děti a jela na sever. Prostě na sever. Po několika týdnech se ocitla v Česku. I já jsem také někdy uvažovala, co bych asi dala do toho auta, kdybych musela utíkat před válkou. To jsou asi naprosto nepřenositelné zážitky.

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

12. 9. 2010 15:29
Žila jsem v Srbsku 5 let, ale ani za tu dobu bych

si neodvážila vyslovit závěr, proč žijí tak jak žijí? Ostatně proč my žijeme tak, jak žijeme? To je námět na knihu a vysvětlení mnoha historických událostí, o kterých my, Češi, víme jen málo. Např. první školy (kromě několika klášterních pro popy) vznikaly až od poloviny 19. století. Způsob, jakým se tehdy učili psát, je neuvěřitelně složitý, takže naučit se psát trvalo cca 3 roky. A takových věcí je mnoho. Pobavila mne např. představa místní televize o našem Krakonošovi (v rámci série o cizích pohádkách), byl do pasu nahý, holohlavý až na pramen vlasů v temeni a měl lesklé nabírané kalhoty. Uvědomila jsem si tehdy, jak málo se jako kultury známe, a jak rozdílně vnímáme svět. A to jsme tehdy vnímali Jugoslávii za zemi blízkou a známou. Měla jsem tehdy neuvěřitelnou příležitost slyšet Srby, jak mluví mezi sebou, protože mne nepovažovali za cizinku, ale podle přízvuku za Zagrebčanku (to bylo ještě za SFRJ). Na tržišti říkali : negledaj cene, te su za strance. Bylo to tehdy legrační.  

0 0
možnosti
T

Tommys

12. 9. 2010 11:07
Týden nebo 14 dní nestačí..

Pokud opravdu chccete poznat Balkán, smýšlení lidí a rozpory co tam jsou i teď potřebujete k tomu minimálně měsíc, nejlíp dva :) Můj děda je taky "imigrant" z občanské války a jelikož má stále rodinu v Řecku a Makedonii, nebyl pro mě problém zůstat tam celé prázdniny.Mír na Balkáně je prakticky nemožná věc, naštěstí teď už se pomyslé boje přesunuly z kopců a hor na politickou scénu.V součastnosti jsou na tom nejhůře řecko-makedonské vztahy (proto má Makedonie oficiální název Bývalá republika Jugoslávvská Makedonie neboli anglicky FYROM). Řeci jim nejsou schopni uznat ani jejich název tak o jakém míru tu mluvíme? Od rozpadu Jugoslávie blokují v EU jakýkoliv pokus o vstup Makedonie do EU,jelikož se údajně většina území antické Makedonie nalézá na řeckém území, nemají právu nazývat se Makedonie.Jestli jsou v právu, posuďte sami. Oba národy jsou natolik hrdé, že tento spor se bude táhnout bůh ví jak dlouho a s jakým výsledkem 

0 0
možnosti
VZP

vítek z prčice

12. 9. 2010 10:34
Vážená paní

z Balkánu jste viděla jen málo. Mír na Balkáně bude, bohužel, sotva trvalý. Pokud se zajímáte kromě cestování i o dějiny, víte, že se tam střetává příliš mnoho zájmů a náboženství. Třeba impuls k rozbití Jugoslávie přišel "z venku". Stačilo málo, aby se pravoslavní Srbové pustili do katolických Chorvatů (s dosti temnou minulostí z 2. světové války). Staré nepřátelství držel na uzdě "diktátor" Tito. Takže někdy i bez diktátora může být hůř.

Pro mě osobně je "Balkán" spíše způsob života a myšlení. Malá zodpovědnost, avanturismus a víra, že to nějak dopadne. Začíná na Slovensku (vi současné obstrukce v eurozóně) a táhne se dále na jihovýchod. I my, Češi jsme částečně zasaženi i když zeměpisně tam nepatříme. Hrází proti "balkanizaci" Evropy bylo po staletí, bohužel již neexistující Rakouskio-Uhersko.

0 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik