Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

iVčera.iDnes.iZítra

16. 10. 2011 13:39
Můj názor je,

že zatím nevíte ani to, co obnáší péče o jedno dítě... Co já jsem už slyšela řečí od maminek, co čekaly první děťátko, že budou mít rychle po něm druhé, a pak případně ještě jedno. Většinou se po porodu vrátily rychle nohama na zem. Mít děti je hezká věc, to ano, ale nemůžete vnucovat druhým svou představu správně prožitého života - někdo třeba po dětech netouží vůbec, a přesto to není méněcenný jedinec! Jen tak mimochodem já mám děti tři, chtěla jsem je, miluju je, neměnila bych ani za nic, ale moc dobře vím, co je kolem nich práce, a kolik pozornosti vyžadují. Přeju zdravé děťátko :-) a pak po porodu napište, jak to vidíte s těma dalšíma dětma ;-)

0 0
možnosti

iVčera.iDnes.iZítra

16. 10. 2011 13:33
Můj názor je,

0 0
možnosti

petrakisova.blog.idnes.cz

15. 10. 2011 18:55
Díky za inspiraci!

Souhlasím s Vámi, ten čistě finanční pohled na rodičovství prezentovaný i tady v diskusi je smutný. Chtěla jsem napsat reakci, ale nakonec z toho je celý blog, takže děkuji za inspiraci. A přeji zdravé a krásné miminko!

0 0
možnosti

IfčaX

15. 10. 2011 8:25
Proč je to normou?

Jasně, peníze hrají taky roli. Stejně jako to, že matky chtějí svůj život věnovat i něčemu jinému než rozmnožování. Ale pořád to nevysvětluje, proč zrovna dvě. Proč ne jedno, nebo tři..

Myslím, že je to trochu dáno směřováním k rovnovážnému stavu "jsme dva a máme dva". Je fajn , když někdo má početnější rodinu, vyrovná stav za bezdětné lidi, ale pokud by to bylo většinové chování, byli bychom za chvíli jak králíci a brzy by se stejně musely hledat cesty, jak to regulovat - viz Čína.

2 0
možnosti

AA01_multinekulturní

14. 10. 2011 22:59
...

Napsala jste, že jste křesťanka, to už jste si v naší ateistické zemičce dovolila dost. Kdyby ještě muslimka...To by pár lidí (včetně mne) zanadávalo, ale ostatní by vás pochválili za nonkonformní život. Já tedy křesťan nejsem, ale tak nějak cítím, že naše kultura a chování je s tímto náboženstvím spjato pupeční šňůrou.

   Proč jen dvě děti ? Spousta diskutujících to vypsala přede mnou. Zkráceně : peníze, peníze, peníze. A naše skorozápadní společnost si chce hlavně užívat. Kolega v zaměstnání byl zvyklý se svou přítelkyní (nyní manželkou) 2x ročně jet na dovolenou, sice to zprofanované Chorvatsko, ale aspoň něco. Koupí sobě boty, 5000,- pryč.

Telefon ? O 9000,- chudší. A teď si představte, že mají tříletého syna a po tu dobu všem těm kratochvílím je konec. A bude jen hůř...Teď si s manželkou nejsou jistí, že budou chtít alespoň to druhé dítě. (Vypadá to jako kritika, ale tohoto kolegu mám rád a k sobě bych nebyl tak objektivní, jako k jinému člověku).

0 0
možnosti

AA01_multinekulturní

14. 10. 2011 23:05
Re: ...

My bychom s manželkou třetí dítě uvítali, ale je bytový problém. Celý život jsem vyrůstal v pidipanelákovém bytě, tak jsem chtěl aspoň svým dětem dopřát to, že nebudou muset spát na palandách. Jenže po jejich nástupu do školy jim začal být těsný jejich pokojík v našem starším, malém rodinném domku. Takže rozložené palandy se opět daly do původního tvaru a na uvolněném místě je jeden psací stůl navíc. Třetí drobeček by se jaksi nevešel vůbec.

   A jen pro odlehčení : do většiny aut se tři sedačky vedle sebe nevejdou. Čtyři tuplem.;-)

1 0
možnosti

Svatej Utřinos

14. 10. 2011 22:45
Asi je to tak, že

v dřívějších dobách měli lidé velký počet dětí z důvodu, protože pro chudé byly důležitou pracovní silou a pro bohaté zaručením pokračování rodu. Vzhledem k vysoké dětské úmrtnosti bylo třeba mít "zálohy". V dnešní době, kdy máte obrovskou jistotu, že všechny vaše děti se dožijí dospělého věku, k ukojení mateřského pudu dvě děti stačí... Normy se prostě přizpůsobují okolnostem.

1 0
možnosti

martina111

15. 10. 2011 8:12
Re: Asi je to tak, že

Přesně tak.. tenkrát měli lidé hodně dětí, ale přežily třeba jen dvě takže konečný efekt byl stejný. Víc by často ani neuživili. Dokonce u některých kmenů v Africe (u kterých se dá předpokládat stejný způsob života jako u našich předků lovců-sběračů) mají svojí vlastní formu antikoncepce.. zabíjení novorozenců. Mít co nejvíc dětí prostě není žádoucí, nebylo nikdy a my můžeme být rádi, že už máme lepší způsoby jak dosáhnout menší porodnosti...

0 0
možnosti

martina111

14. 10. 2011 22:12
...

Většina lidí tady uvádí finanční důvody, ale to není zdaleka to první co mě napadlo.. spíš je to proto, že jednoduše víc dětí nechtějí.. i ženy chtějí svůj život prožít, nejen ho celý strávit staráním se o děti.. je to až tak šokující?:-)

2 0
možnosti

KoLenka

16. 10. 2011 12:18
Re: ...

Sama zkušenosti nemám, ale slyšela jsem, že od tří nahoru se to vychovává samo :-) S nadsázkou, samozřejmě ;-D Ale vážně, znám velmi aktivní maminky, které mají vícečetnou rodinu. Nějak to zvládají. Nevím jak, to by musely říct samy.

0 0
možnosti

SangInnocent

14. 10. 2011 21:49
..

Svět nevymře, dvě děti jsou ekonomicky i sociálně nejrozumnější, já nechci děti vůbec, pokud vás to tak děsí (Vážně vás děsí 2 děti? V dnešní době víc než dost), tak to doroďte za mne a za další..udělejte si jich třeba deset.

1 0
možnosti

martina111

14. 10. 2011 22:15
Re: ..

Přesně tak.. mě třeba například neděsí ani představa 0 dětí a myslím, že se mám celkem fajn. ;-D Mimochodem lidstvo bezpochyby jednou vymře, ale nevím co je na tom pro každého tak šokující. Lidé jsou smrtelní, s tím se každý smířit dokáže, ale že populace nebo lidstvo jsou taky smrtelné jednotky to dělá leckomu problémy, akorát nevím proč. ;-D

0 0
možnosti

Dunja

14. 10. 2011 20:41
Proč dvě děti

je to počet, který mohou lidé v dnešní uspěchané a fin. náročné době zvládnout. Mám 3 a nelituji, ale vidím, že je to čím dál náročnější, než když se poslední narodil a to jsou 2 roky. Jde totiž už i o ceny takových věcí jako je mléko (máme spotřebu 2l denně), jogurty, sýry a to odmyslím dvojnásobné ceny kakaa, čokolád, sušenek - ne vždy stačí upéct buchtu. A také rostou náklady i na školu, každou chvíli děti něco potřebují dalšího. Aby necouraly po ulicích tak nějaký sport. Jenže nezůstává jen u roční platby, ale sport. potřeby, závodné, cestovné.

A pak je tu čas. Průměrný 1 příjem + rodičák rozhodně pak nestačí (to že lidé mají domy a auta je většinou díky hypotékám či úvěrům). Když oba pracují je to kolotoč. Představa, že přijdu domů mezi 17-18hod a budu dělat s dětmi úkoly, domácnost a kdy zbyde čas na zábavu a obyčejné popovídání, ale i práce z domova je náročná.  Čím více dětí tím méně osobního žiivota a tudíž obětování se pro děti a to dnes je ochotný podstoupit málokdo.

2 0
možnosti

Lumpíí po banánu 2

14. 10. 2011 20:49
Re: Proč dvě děti

mám jen dvě děti a je to záběr na peněženku i na můj volný čas .........jejich otec nespolupracuje ;-€

0 0
možnosti

Lumpíí po banánu 2

14. 10. 2011 20:32
když se dítko narodí, je to krásné

..... ale za pár let

- jazykové kroužky (cca 8 tis/rok)

- sporty + vybavení (cca 20 tis/rok)

- zájmové kroužky (cca 2 tis/rok)

-

0 0
možnosti

Lumpíí po banánu 2

14. 10. 2011 20:32
Re: když se dítko narodí, je to krásné

- ozdravné pobyty, campy, tábory (cca 5 tis/rok)

- družina, stravenky, školní pomůcky (cca 10 tis/rok)

- školné (tedy pokud na to máte min. 12 tis/rok)

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Jsem člověk. Člověk? Žena. Žena?? Křesťanka. Křesťanka??? Manželka. Manželka???? Matka. Matka????? Některé věci mě nepřestávají udivovat.

Moje osobní stránky najdete na webu: www.kollenka.cz

Publikuji také na www.sklenenykostel.cz