Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

všd

20. 6. 2011 12:53
Odboráři byli pod tlakem médií

A to tvrdým. Většina těch lidí je skutečně nevzdělaných, to nepopírám. Totéž ovšem platí o lidech, kteří tvrdí, že by měl Nečas postupovat, jako Pinochet, Franco nebo aspoň jako Reagan, aniž by si byli ochotní uvědomit, že šlo o naprosto odlišné případy. Více zde: http://david.blog.idnes.cz/c/197314/Necas-neni-Franco-Pinochet-ani-Reagan.html

0 0
možnosti
AA

Saša

20. 6. 2011 10:32
Špatná východiska jinak milého článku.

Marx si nevymyslel třídy a nevytvořil teorii třídního boje. On to převzal a zpopularisoval tím, že pomocí mírně deformované Hegelovy filozofie vyselektoval z historie a ekonomiky argumenty ve prospěch této teorie. Díky Marxovi sice pojem třídy a třídního boje vešel do povědomí mnoha lidí, ale nevymyslel to.

Také nutno ujasnit, co vlastně Marx myslel těmi třídami. Podle Marxe jde o velké skupiny lidí, které se liší svým vztahem k výrobním prostředkům: někteří výrobní prostředky vlastní, jiní je nevlastní a používají výrobní prostředky ve vlastnictví jiných.

Podle Marxe rozdíl mezi třídami není ve způsobu obživy (to jsou teorie jiných sociologů, kteří k tomu ale nepřidávají třídní boj), ale ve vztahu k výrobním prostředkům. Z hlediska Marxovy teorie je tedy jedno, jestli se člověk živí rukama nebo hlavou - rozhodující je, zda má nebo nemá moc nad výrobními prostředky.

To jenom aby bylo jasno, o čem je řeč.

0 0
možnosti
LK

KoLenka

20. 6. 2011 18:24
Re: Špatná východiska jinak milého článku.

Vaše připomínky uznávám, díky za upřesnění. Přiznávám esejistické zjednodušení, které mi poskytlo zasadit moji myšlenku do jakéhosi rámce. Ale na samotné myšlence nic neměním :-)

0 0
možnosti
IM

grandemi

20. 6. 2011 9:20
Karma

Moc pěkně napsané.R^

0 0
možnosti
L

lrkfa1

20. 6. 2011 9:01
Stále vstávají mladí komsomolci.

;-D

0 0
možnosti
F

Faustino

20. 6. 2011 8:45
O třídním boji

se psalo už dříve - Ale běda vám bohatým, neboť vy už máte své potěšení...

0 0
možnosti

rezjir rezjir

20. 6. 2011 8:28
Představa

že ten, kdo dělá lopatou několik desítek let, si neoddělá záda, mi přijde poněkud naivní. A hlavně je to neschopnost vcítit se do pozice druhého. A to je jeden z typických momentů pro třídní boj. Tedy ten, který vedete vy sama. Nemyslete si, že jste z toho kola venku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Jsem člověk. Člověk? Žena. Žena?? Křesťanka. Křesťanka??? Manželka. Manželka???? Matka. Matka????? Některé věci mě nepřestávají udivovat.

Moje osobní stránky najdete na webu: www.kollenka.cz

Publikuji také na www.sklenenykostel.cz