Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Akroe

8. 9. 2009 11:07
Ústava neměnná? To samozřejmě ne, ale...

No já neříkám, že se Ústava už nikdy nemůže změnit, jen se obávám toho, že si potřebu změny může vydupat kdykoliv jakákoliv vládnoucí strana a spíš mě zajímá procesní postup, jak změnu Ústavu budou realizovat, protože konkrétně Ústava je věc tak vysoko postavená, že její změny či úpravy by se měly dít např. národním referendem stylem: Chcete změnu Ústavy ve smyslu ....."konkrétní text"... ANO nebo NE. Ale nechat to na libovůli "několika mocných" (neberte, prosím, doslova) mi přijde nebezpečné obzvláště v situaci, kdy by jednou mohla volby vyhrát s absolutní většinovou řevahou jedna jedina strana.

0 0
možnosti
L

Lork

7. 9. 2009 16:57
Parlamentní demokracie..

Vážení, mám jeden malý dovětek k tomuto článku.

Vím, že naše republika je založena na principu parlamentní demokracie. Nejvyšší právní moc má ústava, ale jak je vidět, podle našich politických špiček a bohužel i pana prezidenta se dá ohýbat jako proutek.

"Je tedy zřejmé, že když se tito top inteligenti sejdou, tak si mohou odhlasovat, že zítra budeme muset nosit černé kalhoty a bíle košile..."(nadsázka)

Napadlo Vás někdy, že když teď to vede náhradní vláda s panem Fisherem, tak to jde pořád stejně??Napadlo Vás někdy, že když nemáme ve vedení politické testosteronové špičky, že republika pořád běží??...Otázka na Vás, opravdu je tak nutně potřebujeme???Nezdá se Vám, že z ajejich mzdy, které by se uspořili, bychom měli přinejmenším novou nemocnici, nebo spravenou D1??

Nechci se zde hádat, je to jen na Vás a k zamyšlení...

0 0
možnosti
JN

Já, Claudius

7. 9. 2009 15:46
Takže dle geniálního

soudu všech dogmatiků včetně autorky článku je ústava z roku 1992 (totálně blbě napsaná, jak právě zjišťujeme) neměnná na věky věků. Takže Američani se zbláznili, když mají 40 dodatků k ústavě, ne?

0 0
možnosti
V

veit

7. 9. 2009 14:15
ostatně soudím

Ostatně soudím, že Ústavní soud musí být zničen. Je to čtvrtá noha třínohého stolu. Proč bych měl věřit patnácti nikým nevoleným (!!!) lidičkám? Mými zástupci jsou poslanci, senátoři a prezident. Jaké jsem si zvolil, takové mám!!!

0 0
možnosti

vodní želva

7. 9. 2009 13:01
Hezký článek se kterým souhlasím,

snad s jedinou vsuvkou. Píšete, že Ústava je jasně daná -  to je pravda, ale současný problém je v tom, jak je Ústava koncipována (a je tak koncipována většina ústav světa). Ústava je koncipována tak, že má velké množství možných výkladů a téměř každý, kdo si přečte nějaký článek Ústavy, tak je schopen si ho vyložit k obrazu svému. Právě z tohoto důvodu tady máme Ústavní soud, který je jako jediný oprávněn říci, jaký výklad je správný a s takovým nálezem se nedá polemizovat, ten se musí vzít na vědomí a politici potom musí najít jiné řešení. Kritika Ústavního soudu si určitě najde pár příznivců, ale situaci neřeší. Pochopí tohle někdy naše politické elity?

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1260x
Jedna ze 7 mld. či kolik nás tuhle planetu obývá.

Seznam rubrik