- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Možná se někomu budu zdát nepřiměřeně namyšlený, ale problém co je a co není zdravá výživa jsem vyřešil už před lety. Nemám rád dlouhá pojednání tak jednoduše a stručně. Zdravé je to co mně chutná. Je zbytečné brát v úvahu názory odborníků, protože ty se mění v závislosti na ekonomické síle výrobců.
! Díky za moudrý článek.
Nejde jen o to CO jíme, ale i o to JAK jíme.
Pečlivé a důkladné kousání a proslinění je důležité ať jíte cokoli. Odstraní anebo velice minimalizuje i problémy s nadýmáním u luštěnin anebo čerstvé zeleniny.
Bezenzymová strava - tedy vařená - je skutečně velkým problémem.
Zelenina určitě, vařená i syrová, s vodou taky není problém. Já za pro mě nejprospěšnější považuju zeleninu, ovoce, sóju a luštěniny, semena, ořechy a řasy. Když už nějakou bílkovinu, tak rybí nebo krůtí maso, když už nějaké škroboviny tak hnědou rýži, ale všeho jen málo. Zelený čaj. V podstatě okinawská strava. Ale chápu, že někdo luštěniny nemůže, nebo nejí kvůli dně ořechy, je to individuální.
Nezdravé je všechno průmyslově vyrobené, jelikož se do toho musí nacpat spousty cizorodých látek aby to odpovídalo jakýmsi normám. Stejně tak rostliny vyhnané na umělých hnojivech. Nezdravé je i maso z velkochovů, pro větší zisk se dobytku cpou antibiotika a anabolika. Z toho plyne, že zdravé je to co si sami doma vychováte, vypěstujete a vyrobíte. Bonus je když vám to i chutná.
druhá věc je že bez zmíněného by 3/4 světové populace chcíplo hlady... protože vyrobit dostatečné množství jídla bez průmyslu nejde.
Přečtěte si: http://www.blisty.cz/art/67951.html
Jako důchodkyně bych měla výhrady...leccos nepokoušu...leccos netrávím. Asi je něco pravdy na přísloví: zlatá střední cesta a nic se nemá přehánět...
Tak ten článek v podstatě tvrdí, že bychom měli jíst více zeleniny než dříve, neboť obsahuje méně živin než dříve, tedy raději přehánět.