Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

nedivim_se_uz

2. 9. 2012 14:32
Prosím pěkně

úsporná zářivka či žárovka či úsporka je to samé jako alespoň 50 let používaná zářivka v různých provedeních, velikostech, příkonech,  barvách světla, krytí, krytech, životnostech, akorát že dnes se dá našroubovat do obyčejné objímky E27, či E14, to je jediný rozdíl. Zářivky se projektují a montují tam, kde by spotřeba žárovek pro stejné osvětlení (odborně dnes opět nový termín "osvětlenost") byla neúměrně veliká. Zářivky se zaváděly v kancelářích, kuchyních, montovnách jemných přístrojů, dílnách i doma v pokoji (pochopitelně s krytem). Nikdy nebylo kolem toho tolik řečí (vesměs zbytečných) jako dnes. V autě chce každý xenony a ty mu najednou také nevadí.

0 0
možnosti
SB

dr toopee

1. 9. 2012 8:59
trochu jsem se za to

styděl - napakovat si doma zásoby žárovek - když končily stovky a šedesátky, ale tuhle moji soukromou válku s euroverbeží budu bojovat do posledního dechu. i když budu muset kupovat "tepelné koule" od němců

1 0
možnosti
JK

j23

31. 8. 2012 19:02
Blog je zajímavý,

dovolím si upřesnění, poněvadž je to můj obor - na rozdíl od jiného plkání. Setkal jsem se s mnoha případy, že např. automechanici nakupovali před zákazem 100W žárovky ve stovkách kusů.  Je jim lhostejné, kolik ta žárovka sežere. 100W žárovka má totiž jednu skvělou vlastnost - její světlo dodává dostatek světla, při kterém vidíte např. detaily závitu na šroubku. Stejně tak elektrotechnici, kteří čumí do plošných spojů apod. potřebují silné teplé rozptýlené světlo a nějaká úspora jim u zadku, nemohou-li pracovat.

Zásadní problém je v tom, co popsal autor, v ceně. Někdo potřeboval zvednout cenu a obrat spotřebního materiálu v kategorii osvětlení. Cenu se povedlo zvednout tím, že prdnete předradník do každého svítidla, čímž samozřejmě k žádné úspoře nedochází. Již před 20-ti léty se používaly předřadníky pro žárovkové obvody, které dokázaly uspořit až 50% el. energie a možnost používat běžné žárovky.

Ten člověk z EK by měl rozhodně viset, protože se jedná o jeden z největších zločinů, ...

2 0
možnosti
JK

j23

31. 8. 2012 19:12
Re: Blog je zajímavý,

který EU vůči svým občanům spáchala. Lidé mají právo rozhodovat, co budou používat, sami. Dneska není problém používat svítidla s odpovídajícím krytím do jakéhokoliv prostoru a každý si může zjistit, co lzepoužít. bez idiotských direktiv by byly zářivky o hodně levnější, jelikož by výrobci museli zatlačit na pilu v marketingu. Ale to evidentně někomu vadilo a Philips a OSRAM mohou prdět úsporky s 500%-ní marží. Jinak se dnes prodávají běžně "úsporné žárovky" s integrovaným předřadníkem, což je pouze dražší historická žárovka, která stojí 5 až 7 dražší u spotřebitele, v nákladech výrobce dražší max.2x. Jinak LED osvětlení má budoucnost, mixem barev ve světelném zdroji (přidáte-li k bílé červenou, dostanete teplejší odstín světla) můžete dostat příjemné světlo a cena je samozřejmě velmi nízká a energetická úspora vysoká.

Základem je možnost volby a lidé mají právo na to, co chtějí nakupovat. Jednou LED přirozeně vytlačí wolframové vlákno, ale nikdo nemá právo brát lidem to,co potřebují.

1 0
možnosti
E

Ed28

31. 8. 2012 16:03
hm...

mirne zavadejici a jednostranne zamerene konstatovani>> ..."Co na tom, že dává světlo, na které jsme po tisíciletí zvyklí. Z principu je to stále oheň, jehož spektrum je naší přirozenosti nejbližší, stejně jako slunce a vzduch."...

Fakta: první žárovka byla rozsvícena 21. října 1879 a svítila 40 hodin >> http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BD%C3%A1rovka

0 0
možnosti
JT

nedivim_se_uz

2. 9. 2012 18:03
Re: hm...

světlo ohně a jeho barevné spektrum to je taková škála možností barevného spektra od červené až po zelenou, modrou, bílou podle toho co tím ohněm rozžhavíte, řekl bych že spektrum slunce je poněkud jiné než spektrum ohniště v přírodě a obojí je v podstatě oheň. A světlo imitující oheň či taborák, či svíčku rozhodně nebude příjemné ať už pochází od žárovky nebo zářivky s luminoforem pro toto spektrum.

0 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

31. 8. 2012 12:22
vážený pane Kozodoji

dávám karmu!

0 0
možnosti
VC

vena65

31. 8. 2012 11:43
Ona stačí jedna "příjemná" zkušenost

Žárovka obvykle prskne a zhasne nadobro. Není v ní nic coby chytlo plamenem. Nebál jsem se s nimi ani na půdě plné sena. Zářivka ke konci své životnosti silně hřeje a už mám i tu zkušenost, že vzplála. Naštěstí byla v celokovovém svítidle a tak se to obešlo bez vážných škod, jen jsem asi týden nemohl vyvětrat barák.

Možná by nebylo marné prověřit, zda se nemnoží požáry v objektech, kde se používají úsporky.

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

31. 8. 2012 11:47
Re: Ona stačí jedna

vy jste ještě nikdy nezažil žárovku která se rozletěla při posledním dějství svého života, v žárovce opravdu není co by vzplálo plamenem ale rožhavené vlákno zapálí hodně materiálů, pročpak se na používání žárovkových svíticel v prostředích kde je nebezpečí vzniku požáru musí používat speciální svítidla a u zářivkových ne, mimochodem co vzplálo v té zářivce?

0 0
možnosti
RW-4R

Roger Wilco - 4. reinkarnace

31. 8. 2012 11:20
.

Doma máme už jen jednu jedinou klasickou žárovku. Bodovou 40 W v lampičce, která se používá minimáílně. Všude už úsporky a nedávno jsem objevil SMD LED žárovky, kterými jsem nahradil poslední tři klasické žárovky ve světlech v předsíni a WC. Spotřeba 9 W a svítí jako 75 W klasická žárovka, a dělají se i silnější, myslím 12 W / 120 W. A co je nejdůležitější, barva světla jako u žárovky. Fakt jsem vizuálně nepoznal rozdíl. Postupně těmi SMD LED chci nahradit i ty rtuťové úsporky.  Je fakt, že ty mají tu barvu světla takovou studenější. Je to o zvyk, ale i tak. No a elektroměr? Opravdu se točí pomaleji a v posledních letech už při vyúčtování elektřiny nechodí složenky na nedoplatky, ale naopak přeplatky.

0 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

31. 8. 2012 11:30
Re: .

nemáte link na ty SMD LED? To už mi zní rozumněji než ty proklaté úsporky....jen v obýváku jsem za rok zaplatit několik set Kč!!! (50Kč ks a mám jich tam 6) ty halogenové mrchy G7(nebo G9 z hlavy teď nevím) odcházejí jedna po druhé.....celý lustr hodím do popelnice a koupím něco jiného.

Z googlu mi lezou jen malé mršky (SMD LED) v podivných paticích a pouzdrech, něco, co by vypadalo jako domácí svítidlo na strop, tam nevidím. Cena mi nevadí, ale chtěl bych něco, v čem se nebudu každý druhý měsíc hrabat jako v halogenech.;-) Dík

0 0
možnosti
P

pavel.61.

31. 8. 2012 10:30
no zákaz žárovek je blbost ale info pro Vás:

Já používám všude zářivky asi 30let. Právě pro plošné světlo. Spektrum je dané luminoforem a ten má spektrum spojité rozprostřené. Co vadí je blikání ale 100Hz neuvidíte (nejhorší případ, jinak to lze potlačit). V bílých LED do osvětelní je modre světlo též převáděno luminoforem na něco koukatelného. Zdravotně je to nezávadné a tak se domnívám, že jde spíše o pocit, že je to špatné. (mimochodem i žárovka bliká 100Hz asi stejně jako ten luminofor s dosvitem).

0 0
možnosti
PK

Ccecil

31. 8. 2012 12:42
Re: no zákaz žárovek je blbost ale info pro Vás:

Luminofor nemá spektrum spojité ani náhodou. Proto se používá směs luminoforů, která UV v trubici převádí na viditelné světlo. Jsou zářivky, co dávají světlo blížící se dennímu, ale jsou drahé. V těch levných je jen ZnS smíchaný ještě s něčím a stojí to obvykle za starou belu.

0 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

31. 8. 2012 10:29
mám doma plný šuplík žárovek

takže špajz, WC a koupelna jsou ještě pár let v bezpečí;-D

0 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

31. 8. 2012 10:35
Re: mám doma plný šuplík žárovek

ale dodám, nejde o EU jako takovou...jde o prolezlost socialistického systému korupcí...pokud se domníváte, že s případným krachem EU lobbysté a mafiáni zmizí, vypaří se.....a že nebudou úplně stejně lobbovat za své zájmy u "nového správce" země či zemí, ať už by to po éře EU byl kdokoli.....tak to jste hodně naivní.

EU je imaginární viník, na kterého vše svalujeme....a ono to kupodivu nepomáhá....Ne EU, to konkrétí lidé to zprasili a měli by být pohnáni k odpovědnosti a to klidně i silou, pokud jiné prostředky selžou. Virtuální nepřítel je k prdu, je třeba chytit za pozadí osoby. Imaginární nepřítel těm pravým korupčníkům v podstatě vyhovuje, dává jim to anonymitu a nedotknutelnost.

0 0
možnosti
Q

QQ.

31. 8. 2012 9:38
Zakaz zarovek samozrejme neni pokrok

Technicky pokrok se uskutecnuje <<prirozenou cestou.>> Pokrok je, ze se lide zbavuji starych a spatnych zarovek sami a dobrovolne. Pokud je nekdo zakazuje a lide si je musi doma schovavat, (i ja mam doma bednu zarovek na horsi casy...,) tak to souvisi s necim jinym. Neni to ani hloupost. Az tak hloupy neni ani urednik v Bruselu, nikoho neni treba podcenovat. Skutecnym duvodem je, ze zarovky jsou levne, mimoradne levne. Co to je 10 korun za zarovku. Firma chce zisky, miliardove zisky a ne halire. Silni hraci na trhu si proste prosadili, ze jejich nebezpecny konkurent je zakazan, a tak si bude babicka v Horni Dolni setrit na zarivku za 150 - 300 korun ne zarovku za 10. To je jine kafe, jiny zisk. Az se budou jednou prodavat zarivky za deset korun, bude zas neco noveho co bude stat 300 za kus. Neni to ani setrne ani ekologicke, nic. A ten, kdo sviti hodne, od rana do vecera a oplati se mu to, ten si i bez zakazu koupi zarivku za 300, pokud svitim denne 12 hodin, proc ne.

1 0
možnosti
Q

QQ.

31. 8. 2012 9:44
Re: Zakaz zarovek samozrejme neni pokrok

Ze stejneho duvodu se povedlo lidem i bez zakazu nabulikovat, ze maji vyhodit stare TV s SD rozlisenim, a ze si maji koupit HD. Nikdo jim v obchode nerekne, ze HD vetsina programu neni a ze jim ta uzasna TV nebude k nicemu. Hlavne at plati. Stejne tak je treba vsem vysvetlit, ze musi vyhodit DVD a koupit modry disk... Nedavno vysla uzasna kniha, asi 400 - 500 stran jen o formatu disku CD, DVD, blue ray...  Co rozhoduje jsou zajmy firem, miliardy na uctech, technika a pokrok je jen marketing, nejak se to zduvodnit musi, nemuzu lidem rici, kupte si novy televizor, protoze ja chci vydelat dalsi miliardu. To by nikdo nesezral.

0 0
možnosti