Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Lebduska. Zde jste popsal presne dnesni vyvoj k diktature. Muj prispevek je jen pripominka vsem, ze tento vyvoj predpovedel 400 let pred nasim letopoctem ucenec Sokrates (470-399)!!! Ten, ktery ukazal jak demokracie pracuje a kde skonci. Hovoril o nevyhnutelnosti kterehokoliv systemu k vyvinuti diktatury.

Od jeho dob se myslitele snazili sestavit organizaci statu, ktera k diktature se nevyvine. Snad nejlepsi nastin teto organizace ucinil francouz Montesquieu (1748) ve sve knize "Spirit of the Law" (V duchu zakona) a dan do ustavy USA panem Madisonem (1789) a jeste dnes jsou Spojene staty bez diktatury.

Co zabranuje v tomto systemu k prechodu k diktature? Jen tri slova prolinajici se do kazde casti vedeni statu. Tyto tri slova musi vsak byt podlozena prisnymi pravidly a MUSI tyto pravidla byt dodrzovana. Zde jsou ta tri slova: "Kontrola a rovnovaha" (Checks and Balances)!!!

1 0
možnosti
Foto

samozřejmě, současný režim má daleko dokonalejší prostředky než jakýkoli v minulosti, proto i metody omezování svobody jsou nevybíravější.

0 0
možnosti