MILUJEME POHÁDKY

Pohádky jsou to, nač se těšíme v dětství i v dospělosti. Neznám člověka, který by pohádky neměl rád. Ale proč je tak milujeme? Protože dobro vždy vítězí nad zlem, protože lidé jsou ve své podstatě všichni dobří.

V pohádkách se skrývá veliká moudrost a znali ji vždy: ….“Víte, vládnout lidem, to je na jednoho člověka moc velký bochník. A potom, vy se musíte nejdřív sám historicky znemožnit a po vás jiní a jiní. Až lidi přijdou na to, že bude nejlíp, když si budou vládnout sami.“ Císařův pekař.

Císařův pekař

Životní okolnosti, společnost, rodina a nejbližší okruh lidí má největší a podstatný vliv na formující se osobnost dítěte. A dítě se rodí vždy dobré, jeho vědomí je jak nepopsaný list a má mnoho talentů a je geniální. 

To, co se z něj stává je přímým důsledkem společnosti, ve které žije. Co vychováváme z našich dětí, co v nich rozvíjíme a podporujeme? Odpověď všichni dobře známe. Z dětí, které se rodí geniální, dělá výuka a výchova středně statistické idioty. 

Život je jako řeka. Její proud strhává a je namáhavé plout proti proudu. Ale právě o tom život je. Po proudu plují špína a odpad, život potřebuje proud, který očišťuje a okysličuje. Lidstvo je líné namáhat se a  raději splývá po proudu řeky života. Proud odnáší špínu a vyplavuje ji. Stejné je to s lidstvem. Vychutnává si nadnášení proudem a nechává se zavléct proudem, kam se mu zlíbí. Vynaložit trochu úsilí a plout proti proudu se zdá být zbytečné a nekomfortní. Opak je pravdou. Život je neustálý pohyb vpřed, jen mrtvé se nepohybuje vlastní silou.

Informování o  Tvořivé společnosti je jako plout proti proudu. Setkáváš se s odmítnutím, výsměchem, ale to nevadí. Tak to bývá vždy, když se tvoří něco nového.

Iluze. Přímky

V čem spočívá paradox lidí? V tom, že neuvěří ani tomu, co vidí na vlastní oči. Zato jsou naprosto přesvědčení o tom, čemu věřit chtějí, co sami sobě namluví. Podporuje to společnost, ve které jsou vychováni. To nejsou svobodní lidé. Opravdu svobodní lidé mají svůj vlastní názor, který se opírá o skutečná fakta a proniká do podstaty věcí.

Nejdůležitější je samotná víra lidí. Ne to, v co věříte, ale jakou silou v to věříte. A síla je ve znalostech.

logo

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Lasotová | úterý 1.8.2023 18:07 | karma článku: 0 | přečteno: 3x