Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chvála konkurence

Obyčejně se konkurence nechválí a už vůbec ne veřejně a písemně, ale já jsem neobyčejná a konkurenci pochválím. Ráda a s klidným svědomím. Je totiž zač.

Alena Lasotová

Ráda pochválím majitelku chvatelské stanice psů „Z Laderova“, paní Vendlerovou-Jiroutovou a věřte, že je to chvála zasloužená a právě z mé strany naprosto nečekaná, ale nemohu jinak.

Je-li něco vysloveně skvělé, pak si to chválu právem zaslouží.

Vysloveně skvělý je první vrh landseerů – vrh „A“ „Z Laderova“.

Paní Vendlerové-Jiroutové se podařil mistrovský kousek, když prostřednictvím chovného páru spojila geny své feny Ciggy z Letohradského ranče a geny psa litevsko-estonského původu Nemunase Grafiky.

Z tohoto spojení se narodilo šest krásných psů, kteří šíří dobré jméno českého chovu landseerů po celé Evropě.

Psi mají krásnou stavbu těla, správný nůžkový skus a především výbornou povahu. Jsou naprosto nekonfliktní. Jedinkou chybičku bych jim vytkla a tou je příliš jemná hlava na psa, jinak jsou perfektní.

Že jsou skutečně krásní, není jen můj názor, stejný mají i jiní. Svědčí o tom ocenění z výstav psí krásy a posudky rozhodčích. A nejsou to jen nějaké Kotěhůlky u nás na úrovni maximálně krajských výstav nebo dokonce Voříškiády, kde psi s PP nemají absolutně co pohledávat, ale jsou to i výstavy mezinárodní, konané v ČR, SR, Německu, Maďarsku a Polsku.

Psi „A - Z Laderova“ zde získali ocenění nejvyšší od rozhodčích z různých zemí – ČR, CH, PL, N, SR, CRO, HU a dalších.

Např. Abar z Laderova je vítězem Německa a Lipska a na světové výstavě konané v Maďarsku získal Výborný1, CAC (nominace na šampiona) ve světové konkurenci! Je i majitelem několika šampionátů a to zcela zaslouženě, je nádherným představitelem svého plemene.

Stejně tak i jeho bratr Arun z Laderova, který zůstal v majetku chovatelky. Arun si ke svým šampionátům připojil i prestižní vítězství na výstavě DUO CACIB Brno, kde v něděli vyhrál celou výstavu a skončil s oceněním BIS – což je nejkrásnější pes výstavy. Toto ocenění získal v konkurenci bezmála pěti tisíc psů!

Ne vždy se však krása pojí se zdravím, ale tady se to povedlo - Arun i Abar mají klouby prosté dysplazie a Arun si přidal ještě vyšetření požadované třeba v Německu nebo Rakousku – Cystinurie: 0, CTP: 0.

 

A aby těchto superlativů nebylo málo, je ještě ochotným a plodným plemeníkem.

 

 

Fortuna paní Vendlerovou při jejím „A“ vrhu landseera zahrnula svou přízní měrou vrchovatou.

A já si myslím, že právem, protože si to zaslouží.

Když kryje svou fenu, tak ne co nejblíže, nejlépe u sousedů, aby nemusela platit mnohatisícové částky za cestu a ubytování, ale naopak vyjíždí do zahraničí pokaždé.

Při A vrhu si zajela do Polska k importovanému psovi, který byl na naše feny landseerů naprosto nepříbuzný, pak jela za dalšími plemeníky do Německa ještě třikrát. Z toho jednou fena nezabřezla, což byla určitě citelná finanční ztráta, kterou ji nikdo neuhradí, přesto jela do Německa za vhodným plemeníkem znovu.

To je naprosto úžasný a zodpovědný přístup ke správnému chovu landseera, kterých je u nás v Česku jako šafránu a kteří jsou na sebe v drtivé většině příbuzní.

Paní Vendlerová tím dává nejen skvělý příklad, ale také nedocenitelnou službu všem těm chovatelům, kteří kryjí jen domácími plemeníky, ať už z pohodlnosti nebo proto, aby ušetřili nebo z jakéhokoli jiného důvodu – o tom psát nebudu a nechci, ale správným způsob vyzdvihnout musím.

Pro každý vrh si také vybrala jiného otce. A já volám: „Sláva!!! Takhle má vypadat správný chov!“

Nikdy nepochválím množení, za které považuji stále se opakující stejná spojení představitelů plemene s PP. To s chovem nemá absolutně nic společného! Takoví chovatelé snižují svým „chovem“ úsilí chovatelů, kteří se o správný chov snaží.

Bláboly typu: „...nám se to spojení líbilo...“, jsou jen bláboly a zastírají pravé důvody – lenost, pohodlnost, šetření na nesprávném místě a naprostou lhostejnost k tomu, co bude potom.

Mnohdy takoví „chovatelé“ odmítají vidět i vady, které jejich štěňata mají, vady vylučující z dalšího chovu a vesele opakují stejná spojení dál. Těží z nevědomosti kupců.

A co je na tom nejvíc k odsouzení je fakt, že se na tom podílí i samotná poradkyně pro chov landseera. Její pes, který vznikl spojením otce a dcery, spojením, které je vylučujícím z chovu pro všechna psí plemena (nejbližšší možná přízeň ještě povolovaná, je bratranec a sestřenice a já nepochopím, jak ho vůbec mohla uchovnit!), dal v chovu velké množství potomků s předkusem (vada z chovu vylučující), přesto ho nabízela jako krycího psa dál.

Když to však převedu na stránku financí - majitel krycího psa nemá s odchovem žádnou práci a žádné finanční náklady. Je to čistý a bezpracný zisk pro majitele a pro jeho psa potěšení. Navíc se nikdo nikdy nezeptá, který poradce takové spojení doporučil, ale každý se zeptá z které chovatelské stanice pochází. A když se staví dům, tak sežere spoustu peněz ( při platbě 1500,-Kč zaplacené chovatelem za odchované štěně majiteli psa a při produkci cirka 66 štěňat =99 000,-Kč, to už není zanedbatelná částka), tak proč se o ty peníze nějakým správným způsobem chovu připravit?

Právě proto musím vyzdvihnout správnou snahu paní Vendlerové-Jiroutové. Chválím ji i za novou dovezenou krev prostřednictvím její feny Csilla vom Libris Hort. I zde prokázala své chovatelské kvality. Nepřivezla do Česka krev, která už koluje v žilách našich landseerů, jako to uděla již zmiňovaná poradkyně chovu, ale krev zcela novou a nepříbuznou a já paní Vendlerové tleskám.

Přeji paní CHOVATELCE Vendlerové-Jiroutové za její snahu hodně zasloužených úspěchů nejen v jejím chovu, ale i v osobním životě. JEN TAK DÁL!!

 

P.S. Tuhle chválu píšu strašně ráda, i když nejsem přítelkyní paní Vendlerové, spíš naopak, jsem totiž konkurence.

Je to moje uznání za příkladný chov.

Autor: Alena Lasotová | pátek 30.8.2013 11:55 | karma článku: 7,86 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Alena Lasotová

Vědec vyzývá představitele Ruska, Číny a USA ke spolupráci na záchraně lidstva a Země

Vědec světového formátu Dr. A. Egon Cholakian, lobista v americkém kongresu, člen CERNu, lektor a člen mezin. asociace lektorů zprav. služeb a člen laserové termonukleární reakce v Lawrence vyzývá prezidenty ke spolupráci.

19.8.2023 v 11:14 | Karma: 0 | Přečteno: 9x | Diskuse| Společnost

Alena Lasotová

Klíč je v lidech

Máme nekonečnou řadu problémů, které se snažíme vyřešit. Zapomínáme však na to, že problém nelze vyřešit stejným způsobem jakým vznikl. Je to jako očekávat jiný výsledek u stejného postupu.

6.8.2023 v 14:46 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Společnost

Alena Lasotová

MILUJEME POHÁDKY

Pohádky jsou to, nač se těšíme v dětství i v dospělosti. Neznám člověka, který by pohádky neměl rád. Ale proč je tak milujeme? Protože dobro vždy vítězí nad zlem, protože lidé jsou ve své podstatě všichni dobří.

1.8.2023 v 18:07 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Společnost

Alena Lasotová

KOMU JSME NEBEZPEČNÍ?

Každý z nás přichází na svět sám, každý také ze světa sám odchází a každý se za svůj život bude sám zodpovídat. Přijměme konečně zpátky svou zodpovědnost. Přestaňme být ovládanou biomasou.

1.8.2023 v 11:02 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Ostatní

Alena Lasotová

IQ TEST. VĚŘÍTE ANTROPOGENNÍMU CO2?

Oxid uhličitý (CO2) je obsažen v zemské atmosféře v malém množství, asi 0,04 % celkového objemu. a člověk se na něm podílí v zanedbatelném množství a ani kravské prdy na tom nic nemění.

31.7.2023 v 16:36 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 669x
Napsat o sobě, kdo jsem, je vůbec to nejtěžší. Většinou to sami nevíme. Směle však mohu tvrdit, že jsem dítě svých rodičů a žena v nejlepším věku. Mým vzorem je příroda, mou vášní psi a všechna zvířata. Mou láskou je život .