Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Thomova koalice jde proti občanům

Není to tak dávno, co jsem na těchto stránkách vyjadřoval podiv nad zoufalou nečinností radniční koalice. Juraj Thoma si proto patrně řekl, že nicnedělání bylo dost a se svými náměstky začal plánovat investiční akce. Občan se však nemá nad čím radovat: koalice si ho totiž přestala nevšímat a začala mu otevřeně škodit.

Když koalice investiční akce představila, tak se spousta lidí ve městě zajímala, kde na to Thoma s Popelovou vezmou. Vezmou se stamilionové úvěry? Nebo že by archeolog Thoma pod bludným kamenem vykopal zlatý poklad a dal ho na veřejné účely? Většina ale jenom mávla rukou, protože předpokládala, že plán je pouze způsob, jak se před krajskými volbami zviditelnit.

Realita je ale krutá: peníze se najdou tím, že se výrazně omezí opravování ulic města. Na svojí kůži to nyní okusí např. obyvatelé Čtyřech Dvorů, kde se v rozporu s původním plánem neuskuteční celková oprava ulice Oskara Nedbala, která je v havarijním stavu. A víte, za co utratí Calta (TOP09, náměstek pro investice) a Popelová (HOPB, náměstkyně pro rozvoj) peníze ušetřené na lidech? Nechají opravit sportovní halu.

Jistě, i opravování sportovišť za mnoho milionů korun může zlepšit život občanů města. Ale je možné pouze v případě, že na něj v rozpočtu zbývají peníze. Zdroje ale nyní nejsou a město by v první řadě mělo zajišťovat základní potřeby občanů, mezi něž patří i dostatek parkovacích míst, kvalitní komunikace a veřejná zeleň. Jak se zdá, tak tato politická garnitura  tohle není schopná zajistit. Namísto toho raději vymýšlí drahé projekty.

Když začaly místní „pravicové“ strany HOPB a TOP09 okamžitě po volbách nenápadně spolupracovat s komunisty, tak jsem byl sám zvědavý, čemu se od nich přiučí. A vida, Juraj a jeho parta našli zalíbení v megalomanských projektech. A protože Budějovicemi neprotéká Volha, tak se nedočkáme obří vodní elektrárny nebo gigantického kolchozu.

Místo toho Thoma a spol. oživili staronový projekt, známý jako Rejnok. Máte radost, že ve městě bude velká koncertní síň? Trochu předčasné. Ve skutečnosti bude Rejnok nákupní centrum, jehož pouhou součástí bude koncertní síň. Do této části města tak bude přivedeno další ohromné množství aut, i když jsou silnice ve špatném stavu. A místo oprav se cpou peníze do sportovní haly. Pozemek v mnohamilionové hodnotě dá město zdarma. Špatná zpráva pro koalici spočívá v tom, že občanům v Budějovicích není lhostejný osud veřejného majetku.

Hnutí občané pro Budějovice ve svém programu slibovalo revitalizaci sídlišť Máj a Vltava – včetně stavby dětských hřišť a rozšiřování zeleně. Kážou vodu, pijí víno – kvůli Rejnokovi se totiž budou znovu kácet vzrostlé stromy, takže sídliště bude ještě šedivější. Ale pro paní náměstkyni to má i pozitivní stránky – po kácení bude město potřebovat zahradního architekta, třeba pana Popelu. Nejedná se o shodu jmen.

25. září začala rekonstrukce Lidické třídy, tedy komunikace, která patří Jihočeskému kraji. Inženýrské sítě (vodovody a kanalizace) ovšem patří městu a opravovat se nebudou. Nejsou peníze. Aby také byly, když se rozhazuje za odměny orgánům Teplárny nebo podporu kamarádů z Baziliky, anglických pohybových divadel i dalších jiných kašpárků.

Také další sliby radniční koalice (otevřené, přátelské město) působí jako plivnutí voličovi do tváře. Papaláši z radnici zapomněli, že jsou tady pro občany a ne naopak. Bylo pouze otázkou času, kdy si koalice Juraje Thomy bude muset sundat masku ze lží, slibů a pohádek a ukázat svou pravou podstatu.

Občané si už nyní mohou být jistí, co od Thomy a jeho přátel mohou čekat. A to pro přeběhlické a ideologicky vyprázdněné hnutí, jakým Jihočeši 2012 bezesporu jsou, není vůbec dobře.

Autor: Petr Lamač | středa 26.9.2012 18:03 | karma článku: 6,80 | přečteno: 757x
  • Další články autora

Petr Lamač

Za Putinovu invazi zaplatíme všichni

Když se v roce 1933 dostal v Německu k moci Hitler a nad střední Evropou se začala stahovat mračna, neprojevilo se to jenom Hitlerovým hysterickým řevem a stavbou opevnění v pohraničí, ale i ekonomickým průšvihem.

24.2.2022 v 17:59 | Karma: 12,41 | Přečteno: 399x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

My do nich chlebem, oni do nás kamenem

Rok po dnes už legendární větě „Wir schaffen das“ se v Evropě pár věcí přeci jen změnilo. Některým nadšeným vítačům už stihnul zmrznout úsměv na rtech.

19.9.2016 v 9:02 | Karma: 37,54 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

Ostrá prosba sultánovi

Zkuste si představit následující situaci: německý prezident na oficiální akci prohlásí, že holocaust je výmysl a pokud nějací Židé zemřeli, tak to bylo během ozbrojeného povstání, během něhož byli Němci obětí.

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 34,35 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

"Syřané" si přivedou "příbuzné"

Za poslední rok jsem absolvoval spoustu debat s „bojovníky za lidská práva“ a „lidskoprávními aktivisty“. Nejdřív mi tvrdili, že přeháním, když jsem hovořil o tom, že radikální islám natahuje svoje chapadla do Evropy.

13.6.2016 v 8:55 | Karma: 39,82 | Přečteno: 1952x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

Cenný spojenec aneb dvojí metr totality

Jsem sám, komu se zdá, že se svět v poslední době zbláznil? Předpokládám, že ne. Asi nebudu jediný, komu nepřijde normální, že každý, kdo nevítá nelegální migranty, je rasista a xenofob, v případě politika populista.

19.5.2016 v 8:22 | Karma: 35,45 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1124x
Jsem Jihočech s pravicovým pohledem na svět, který se zajímá o dění kolem sebe. 

Seznam rubrik