Proč chce Thoma bourat halu?

Do voleb zbývají ještě dva roky, které mohou významně změnit tvář města. V plánech současného vedení radnice existuje několik projektů, o kterých se vede poměrně široká diskuse - celkem právem totiž budí četné kontroverze.

V současné době je připravována stavba nové sportovní haly. Jistě, VK Jihostroj, který patří k evropské špičce, si moderní halu určitě zaslouží. Je však skutečně nutné bourat starou halu, která by ještě mohla sloužit?

Pro radnici je jedním z hlavních témat pokles daňových příjmů, z čehož jasně plyne, že město by mělo prostředky vydávat s maximálním rozmyslem. Na jedné straně však Thoma zvyšuje občanům poplatky za svoz odpadu a na druhé chce vyhodit z okna desítky milionů korun. Ano, čtete dobře. Thoma s náměstkem Caltou se stále tváří, že hala se zboří v podstatě sama a bez nákladů. Kolik to bude stát ve skutečnosti? Padesát milionů? Nebo šedesát milionů? Za tuhle ohromnou sumu by se dala stará hala zrekonstruovat.

Hnutí občané pro Budějovice i TOP09 mají neustále plná ústa podpory sportovních a mimoškolních aktivit mládeže. Ta se zatím děje pouze jednou ročně – když se mládežnickým oddílům přidělují směšné, tisícové částky. „Stará“ hala by mohla mládežnickému sportu poskytnout výborné zázemí – bohužel to však vypadá, že bude zbůhdarma rozbořena. S demolicí se ovšem pojí ještě jeden problém: kde budou volejbalisté Jihostroje hrát domácí zápasy, protože radnice chce nejdřív bourat a až potom stavět novou halu.

Až do této chvíle měly všechny investiční akce společného jmenovatele: byly vymyšleny a připraveny bývalým vedením radnice, zejména investičním náměstkem Františkem Jelenem. Tehdy byla preferována rozumná a úsporná varianta – starou halu opravit a další postavit novou a moderní. Z původně plánovaných 150 milionů se však najednou stalo 270 milionů. Těch 150 milionů spočítali odborníci, kteří připravili komplexní plán rozvoje města. Za současné městské „vlády“ je to najednou o 120 milionů víc. Tahle suma bude městu v dalších letech hrozivě chybět.

Rád bych proto pánům Thomovi a Caltovi připomněl, že městský rozpočet není jejich osobní, a že by s ním měli zacházet s péčí dobrých hospodářů. Radnice tak odmítá opravovat ulice města (např. Oskara Nedbala ve Čtyřech Dvorech), jinde ovšem plánuje svévolné ničení městského majetku a do nebe volající nehospodárnost.

Já osobně vidím ve městě mnohem palčivější problémy, které by si zasloužily urgentní řešení, hlavně v dopravě. Se stavbou nové sportovní haly budu jako občan souhlasit pouze v případě, že bude vybráno nejlepší a zároveň nejúspornější řešení, jinými slovy, že Budějovice dostanou „za málo peněz hodně muziky“. Pokud se tak nestane, tak budu proti. Když se totiž budou zbytečně rozhazovat desítky milionů, tak nebude za pár let v rozpočtu na investice ani koruna, případně bude město hrozivě zadlužené. A to, doufám, nechce nikdo z nás.

Autor: Petr Lamač | čtvrtek 6.12.2012 7:33 | karma článku: 13,26 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Petr Lamač

Za Putinovu invazi zaplatíme všichni

24.2.2022 v 17:59 | Karma: 12,41

Petr Lamač

Ostrá prosba sultánovi

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 34,35