Ostrá prosba sultánovi

Zkuste si představit následující situaci: německý prezident na oficiální akci prohlásí, že holocaust je výmysl a pokud nějací Židé zemřeli, tak to bylo během ozbrojeného povstání, během něhož byli Němci obětí.

Vyjádřily by mu západní státy podporu? Asi těžko. Vidíte a v případě genocidy Arménů to není problém.

Zapátrejme v nedávné minulosti: ruský prezident poslal na Krym zelené mužíky a na Donbas dovolenkáře. Válka na spadnutí, ostrá reakce USA, rozsáhlé hospodářské sankce. Turecko posílá do Sýrie nejen zbraně, ale na jeho území se nacházejí základny rozličných teroristů a povstalců, včetně bojovníků Al-Kaidy. Dostalo za to Turecko sankce? Kdepak, Turecko je přece náš spojenec z NATO. Spojenec z NATO, který ani moc neskrývá, že kšeftuje s Islámským státem.

Známý popírač holocaustu, bývalý íránský prezident Ahmadínedžád prohlásí, že ženy jsou tu od toho, aby rodily děti, a že je třeba zdvojnásobit počet obyvatel, aby mohl být Írán skutečnou mocností. Pobouření v zahraničí, za jaderný program a další agresivní aktivity sankce. Když to samé prohlásí Erdogan, nestane se nic.

Ohledně pátečního puče nejsem příznivcem konspiračních teorií, přesto však všechno nasvědčuje tomu, že se jednalo o provokaci ze strany turecké vlády. Ponechme nyní stranou, s jakou rychlostí dokázal turecký diktátor odhalit 6 000 protistátních živlů v armádě a justici. Zarážející spíš byla jedna věc: jaký byl v posledních týdnech Recep Erdogan hodný chlapec v zahraniční politice. Omluvil se Rusku za sestřelení ruského letadla na turecko-syrských hranicích. Narovnal vztahy s Izraelem, poněkud pošramocené po izraelské zásahu proti tureckému konvoji do Gazy. Dokonce vyjádřil touhu po normalizaci vztahů se Sýrií, tedy se státem, kde Turci přilévají olej do ohně. Zajímavé. Po ujištění o normálních vztazích s nepříliš přátelsky naladěnými zeměmi přijde pokus o puč operetních rozměrů…..

Podle médií turecká ulice žádá svého vůdce, aby s nepřáteli lidu zúčtoval a znovu zavedl trest smrti. Potom ovšem předpokládám, že u soudu budou „vzbouřenci“ sami sebe obviňovat, velebit Erdoganovu moudrost a požadovat pro sebe ty nejpřísnější tresty. Zkrátka 50. léta jak vyšitá. A představitelé Evropské unie budou své bývalé kandidátské zemi zasílat prosby o mírný postup….

Vědí „čelní představitelé EU“, že Osmanská říše začínala na pramenech Nilu a končila u Nových Zámků na Slovensku? Recep Erdogan to určitě ví. Potom mě ale napadá kacířská otázka, jak by vypadala dnešní Evropa, kdyby jí v roce 1683, v době obléhání Vídně Turky, vládli Junckler s Merkelovou…..

Autor: Petr Lamač | pondělí 18.7.2016 8:45 | karma článku: 34,35 | přečteno: 1177x
  • Další články autora

Petr Lamač

Za Putinovu invazi zaplatíme všichni

24.2.2022 v 17:59 | Karma: 12,41

Petr Lamač

Co je víc? Ústava nebo korán?

1.2.2016 v 9:42 | Karma: 36,84