Lhal Juraj Thoma o svém napadení?

Bývalý primátor Českých Budějovic, Juraj Thoma, je letos pravidelným návštěvníkem soudních síní. Naposledy tam byl minulý týden. Tentokrát ovšem výjimečně nestál před soudci jako obžalovaný.

Jak většina obyvatel nejen našeho města ví, předseda Hnutí občané pro Budějovice je obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Měl podepsat velmi zvláštní a pro město nevýhodnou smlouvu, která dle znalců připravila nás, občany města, o mnoho milionů korun.

Nyní jde o něco jiného – podle své výpovědi (a dle obžaloby) měl být Thoma loni v srpnu v Biskupské ulici surově napaden dvěma mladíky. Údajně se mělo jednat o vyřizování účtů z minulosti a tehdejší primátor byl napaden pěstmi, což si vyžádalo jeho pracovní neschopnost.

U středečního soudu ovšem dostala Thomova výpověď závažné trhliny. Podle soudního znalce stopy na jeho těle naprosto neodpovídají razanci údajného útoku. A samotné napadení? Podle svědků začala celá rozmíška tak, že podnapilý předseda Hnutí občané pro Budějovice začal nejprve obžalované na mostě vulgárně urážet, po čemž následovala strkanice. „Pod tíhou ran“ primátor omdlel až ve chvíli, kdy na místo potyčky dorazila policejní hlídka.

Když jsem se informoval o vývoji celé kauzi, musel jsem kroutit hlavou. Pokud svědci vypověděli pravdu (což by měli, jinak jim hrozí postih), tak kvůli opilecké rozmíšce skončili dva mladí lidé před soudem. Jaký by byl skutečný důvod? O tom můžeme pouze spekulovat. Třeba vznikla celá kauza proto, že tenkrát scházely pouze dva měsíce do voleb, a protože existují i takoví politici, kteří postavili svoji kariéru na ublíženosti a soucitu voličů. Kdoví.

Musíme tedy věřit tomu, že v obou dvou kauzách, které se bývalého primátora Thomy týkají, rozhodnou soudy spravedlivě a dle práva. Protože spravedlost by měla platit pro každého, pro primátora i pro kohokoliv jiného.

 

§ 346

Křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek

 (2) Kdo jako svědek nebo znalec před soudem nebo před mezinárodním soudním orgánem, před notářem jako soudním komisařem, státním zástupcem nebo před policejním orgánem, který koná přípravné řízení podle trestního řádu, anebo před vyšetřovací komisí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

a) uvede nepravdu o okolnosti, která má podstatný význam pro rozhodnutí nebo pro zjištění vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, nebo

bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

 

Autor: Petr Lamač | úterý 7.7.2015 10:42 | karma článku: 14,89 | přečteno: 905x
  • Další články autora

Petr Lamač

Za Putinovu invazi zaplatíme všichni

24.2.2022 v 17:59 | Karma: 12,41

Petr Lamač

Ostrá prosba sultánovi

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 34,35