Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam kráčíš, Evropo?

Není to tak dávno, kdy byla Evropa motorem světového hospodářství. Lidé tehdy mysleli na budoucnost a věřili v poctivou práci. Výrobky něco vydržely a nemusely se kupovat pořád nové a nové. Od těchto časů se ale na starém kontinentu leccos změnilo. Média, která si osobují právo určovat nám jak máme žít, poskytují diametrálně odlišný obrázek. 

Koho by zajímaly hodnoty, na kterých vyrostla naše civilizace, když si může přečíst o drogově závislých popových „hvězdách“. Proč šetřit? S novou cool LCD televizí budete konečně happy a sexy půjčka s RPSN 54,12 % je samozřejmostí. Člověk tak získá dojem, že má právo mít věci hned, a že „dluhy se přece neplatí“. Vždyť pomocí dluhů se dnes financují i některé evropské státy, všichni vědí, že své dluhy nebudou schopné splatit a jen se čeká, kdy přestanou proudit finance z ostatních zemí EU a na koho zbude černý petr. I toto je bohužel evropská realita.

A protože Brusel řeší, jestli nejsou banány moc křivé a zda jsou jablka dostatečně evropská, tak už skutečně nemá čas na takové detaily, jako je zoufale nízká porodnost, klesající konkurenceschopnost evropských výrobců nebo alarmujícím způsobem narůstající dluhy jednotlivých států. Chvílemi se začínám bát, že vyjde nařízení, podle kterého se budou muset všichni občané EU každé poledne klanět směrem k Bruselu.

Evropská unie a její politiky se v každém případě musí změnit. Málokdo však předpokládá, že se začne sama od sebe měnit formou nějaké direktivy. Změna k lepšímu bude muset vzejít z národních států a z regionů, kde žijí politici, kteří chápou potřeby občanů. K takovým určitě řadím i ministra průmyslu a obchodu, Martina Kubu. Jeho plány na rozšiřování hospodářské spolupráce s tzv. zeměmi BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika) mohou České republice přinést značný prospěch. Jedná se totiž o země, ve kterých obvykle vládnou úplně jiné poměry než v Evropské unii. Ponechme nyní stranou mnohdy rozdílné politické systémy, které v těchto zemích panují. Z ekonomického hlediska se totiž tyto státy rychle vymaňují ze škatulky rozvojových či transformačních ekonomik. Narozdíl od České republiky budují tyto země velmi efektivně dopravní i jinou infrastrukturu a vynakládají obrovské prostředky do vzdělávání, výzkumu a vývoje. I to je jeden z důvodů, proč tyto země prožívají ohromný hospodářský rozvoj.

Čeští vývozci by na něm mohli bohatě participovat – ministr Kuba sjednal českým firmám velké kontrakty např. v Latinské Americe či v Iráku. Bude však velmi důležité, aby se těchto zakázek účastnily nejen velké podniky, ale i malé firmy a živnostníci. Tyto menší ekonomické subjekty jsou totiž pro naše hospodářství klíčové – vytvářejí nejvíc pracovních míst a hlavně: jejich zisky neodtékají do zahraničí, ale jsou dále investovány v ekonomice.

Dosud byli živnostníci opomíjeni: nyní se však zdá, že alespoň u nás v Jihočeském kraji se blýská na lepší časy. Mnoho samostatně výdělečně činných osob poznalo výhody grantového programu Jihočeského kraje, ve kterém je  pod vedením dalšího schopného politika, Petra Maroše, pomáháno živnostníkům ke zvyšování konkurenceschopnosti.

Ti, kteří mě znají, vědí, že rozhodně nejsem příznivcem přehnaného přerozdělování a regulací. Vidím ale několik oblastí, které po státní podpoře vyloženě volají. V první řadě by měl stát účinněji podporovat mladé rodiny s dětmi, např. bytovou politikou či podporou zřizování zkrácených pracovních úvazků. Dále by peníze měly téct do vysokých škol, které dokážou vychovávat nadané studenty v oborech perspektivních pro naše hospodářství. A v neposlední řadě by neměli přijít zkrátka ani drobní podnikatelé.

Můžeme jen spekulovat, jakým směrem se bude náš světadíl v následujících letech a desetiletích ubírat. Pokud však nedojde k velkým změnám v hospodářství i v myšlení, tak naši budoucnost nevidím právě růžově.

Autor: Petr Lamač | úterý 3.7.2012 6:36 | karma článku: 15,47 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Petr Lamač

Za Putinovu invazi zaplatíme všichni

Když se v roce 1933 dostal v Německu k moci Hitler a nad střední Evropou se začala stahovat mračna, neprojevilo se to jenom Hitlerovým hysterickým řevem a stavbou opevnění v pohraničí, ale i ekonomickým průšvihem.

24.2.2022 v 17:59 | Karma: 12,41 | Přečteno: 399x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

My do nich chlebem, oni do nás kamenem

Rok po dnes už legendární větě „Wir schaffen das“ se v Evropě pár věcí přeci jen změnilo. Některým nadšeným vítačům už stihnul zmrznout úsměv na rtech.

19.9.2016 v 9:02 | Karma: 37,54 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

Ostrá prosba sultánovi

Zkuste si představit následující situaci: německý prezident na oficiální akci prohlásí, že holocaust je výmysl a pokud nějací Židé zemřeli, tak to bylo během ozbrojeného povstání, během něhož byli Němci obětí.

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 34,35 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

"Syřané" si přivedou "příbuzné"

Za poslední rok jsem absolvoval spoustu debat s „bojovníky za lidská práva“ a „lidskoprávními aktivisty“. Nejdřív mi tvrdili, že přeháním, když jsem hovořil o tom, že radikální islám natahuje svoje chapadla do Evropy.

13.6.2016 v 8:55 | Karma: 39,82 | Přečteno: 1952x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

Cenný spojenec aneb dvojí metr totality

Jsem sám, komu se zdá, že se svět v poslední době zbláznil? Předpokládám, že ne. Asi nebudu jediný, komu nepřijde normální, že každý, kdo nevítá nelegální migranty, je rasista a xenofob, v případě politika populista.

19.5.2016 v 8:22 | Karma: 35,45 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1215x
Jsem Jihočech s pravicovým pohledem na svět, který se zajímá o dění kolem sebe. 

Seznam rubrik