Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budovatelské nadšení Juraje Thomy

Vedení českobudějovické radnice nevyvíjí prakticky žádnou smysluplnou činnost, díky čemuž působí velmi nenápadným dojmem. Dění ve městě sleduji pravidelně a už jsem se proto  pomalu začínal obávat, jestli se primátoru Thomovi a náměstkyni Popelové něco zlého nepřihodilo. Mé obavy byly ovšem liché. Minulý týden na sebe patřičně upozornili v celostátní i regionálním tisku. 

Bylo právě načase: už to začalo vypadat, že vedení radnice na svých teplých židlích obroste pavučinami a probudí se až s nástupem volební kampaně, která bude samozřejmě orientována na vymýšlení vlastních úspěchů a očerňování lidí, kteří pro naše město mnoho vykonali, a kteří mohli život v Českých Budějovicích skutečně zlepšit. Nějaký hnidopich by sice mohl namítnout, že jejich náhlá aktivita je produktem blížících se voleb do krajských zastupitelstev, kam hodlá HOPB proniknout. Ale to bylo nemístné osočování tak nesmírně pracovitých a kompetentních lidí, jako jsou archeolog Juraj Thoma a zahradní architektka Ivana Popelová.

Thoma s Popelovou za pomoci kamarádů od novin představili svůj plán investičních akcí do roku 2015. Seznam je to jistě zajímavý a ještě zajímavější je předběžný odhad nákladů: 1,5 miliardy Kč. Pokud občan tento soupis prostuduje, tak zjistí, že se tyto akce navzájem diametrálně odlišují.

Jsou tam sice akce, které jsou chronicky potřebné, jako je dostavba Zanádražní komunikace či jiné důležité dopravní stavby. Tyto stavby však mají společného jmenovatele: byly naplánovány a připraveny odborníky z řad Občanské demokratické strany, jejichž koncepci si současné vedení radnice přivlastňuje.

Zároveň však naše vládnoucí garnitura vymyslela několik akcí, nad kterými člověk musí kroutit hlavou. Do této sorty určitě patří pumpování dalších peněz do Jihočeského divadla. Nestačí tedy 80 milionů na provoz, málo je i akcí, kterými je divadlo podporováno. Permanentně nataženou ruku divadelníků nedokázal zavřít ani loňský nákup domu vedle divadelní budovy. Když ředitel a zároveň radní Šesták zatouží po zkušebně za 35 milionů, tak ji prostě dostane, ať jsou daňové příjmy města sebemenší. Občanovi bude s patřičnou vážností vysvětleno, že bez této zkušebny se České Budějovice nestanou hlavní městem kulturních průmyslů. Budu hodně zvědavý i na rekonstrukci KD Slavie, protože tam zatím činovníci radnice podporovali jenom svoje přátele a zejména jejich bankovní konta.

Je tu však fakt, který mě děsí ještě víc než marnotratné rozhazování veřejných prostředků. Je to způsob, jakým budou akce soutěženy a realizovány.

Každý, kdo už slyšel o radničních výběrových řízeních v tomto volebním období, ví, jak to tam vypadá. Neustále dochází k okatému zvýhodňování kamarádů a „osvědčených“ dodavatelů. Vedení radnice vyrábí v zakázkách školácké chyby, a když se na to přijde, tak všechno svádí na úředníky.

Pokud tedy budou výběrová řízení i nadále realizována diletantským a netransparentním způsobem (což se dá předpokládat), tak navrhuji, aby si Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zřídil stálou pobočku na českobudějovickém magistrátu. Došlo by to tak ke značné úspoře času i prostředků.

Důležitým aspektem bude i financování plánovaných akcí. Vedení radnice totiž počítá s norskými i evropskými fondy. O těchto fondech však radnice dovede zejména mluvit, s čerpáním je to trošku slabší. Zdroj tedy není zajištěný – když dotace nebude, tak se akce buď zruší nebo zaplatí z městské pokladny. Pravděpodobnější je možnost, že akce nebude realizována. Proinvestovaná částka tak může být podstatně nižší. To však pro HOPB není důležité. Hlavní je, že se v médiích prezentovali jako pilní budovatelé a inovátoři.

Můžeme se pouze dohadovat, zda to bude úspěšná strategie, protože kromě tohoto a pomlouvání opozice nemají voličům co nabídnout. To už většina lidí chápe, protože málokdo si přeje stagnaci města i v letech 2014-18.

 

Autor: Petr Lamač | středa 20.6.2012 6:28 | karma článku: 10,94 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Petr Lamač

Za Putinovu invazi zaplatíme všichni

Když se v roce 1933 dostal v Německu k moci Hitler a nad střední Evropou se začala stahovat mračna, neprojevilo se to jenom Hitlerovým hysterickým řevem a stavbou opevnění v pohraničí, ale i ekonomickým průšvihem.

24.2.2022 v 17:59 | Karma: 12,41 | Přečteno: 399x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

My do nich chlebem, oni do nás kamenem

Rok po dnes už legendární větě „Wir schaffen das“ se v Evropě pár věcí přeci jen změnilo. Některým nadšeným vítačům už stihnul zmrznout úsměv na rtech.

19.9.2016 v 9:02 | Karma: 37,54 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

Ostrá prosba sultánovi

Zkuste si představit následující situaci: německý prezident na oficiální akci prohlásí, že holocaust je výmysl a pokud nějací Židé zemřeli, tak to bylo během ozbrojeného povstání, během něhož byli Němci obětí.

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 34,35 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

"Syřané" si přivedou "příbuzné"

Za poslední rok jsem absolvoval spoustu debat s „bojovníky za lidská práva“ a „lidskoprávními aktivisty“. Nejdřív mi tvrdili, že přeháním, když jsem hovořil o tom, že radikální islám natahuje svoje chapadla do Evropy.

13.6.2016 v 8:55 | Karma: 39,82 | Přečteno: 1952x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

Cenný spojenec aneb dvojí metr totality

Jsem sám, komu se zdá, že se svět v poslední době zbláznil? Předpokládám, že ne. Asi nebudu jediný, komu nepřijde normální, že každý, kdo nevítá nelegální migranty, je rasista a xenofob, v případě politika populista.

19.5.2016 v 8:22 | Karma: 35,45 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1215x
Jsem Jihočech s pravicovým pohledem na svět, který se zajímá o dění kolem sebe. 

Seznam rubrik