Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budějcké dopravní tanečky

Největším problémem Českých Budějovic je doprava - kdo pronese tuto větu, tak asi nenajde mnoho oponentů. Přesto se mi v poslední době zdá, že vedení města nevěnuje tomuto tématu takovou pozornost, jakou by si zasloužilo.

Budějcká Drbna zveřejnila před několika dny článek o situaci na Senovážném náměstí, před pár týdny v zastupitelské anketě pak názory náměstkyně primátora Ivany Popelové. Paní Popelová uvedla, že v jiných městech jsou problémy s dopravou obdobné.

 

Nevím, jestli nás paní náměstkyně chtěla uchlácholit, ale rád bych ji upozornil, že jiná jihočeská či česká města mají už dávno vybudované obchvaty a mnohdy jsou napojena na dálniční síť.

České Budějovice jsou také druhé v republice co do počtu aut na obyvatele - o to je neexistence obchvatů, o dálnici ani nemluvě, horší. Tohle všechno občané vědí a nenechají se opít rohlíkem. A krátce po anketě píše Budějcká Drbna o situaci na Senovážném náměstí...

 

Jistě, velké dopravní stavby se nedají vybudovat jenom z městských prostředků. Přesto by se toho dalo postavit dost - jenže to by v městské pokladně nesměly chybět prostředky utracené za nesmyslné akce. Statisíce za koncepce kultury, miliony za opravy nově koupené budovy pro divadlo, desítky milionů za plánované bourání sportovní haly.

Pokud bychom to všechno sečetli, tak bychom dostali sumu, která by mohla alespoň menší část dopravní situace vyřešit. Spojovací komunikace pro dálniční obchvat bude město muset vybudovat, a pokud se bude plýtvat dál, tak k nim povede pohodlná, ale zrádná cestička: dluhy.

V roce 2010 asi každý volič očekával, že dopravní plánování získá koncepci, podle které se bude řadu let postupovat a bude mít reálné výsledky. Čeho jsme se však dočkali? Místo soustavné práce se radnice raději zabývá detaily, které dopravu nevyřeší a ještě mnoha občanům pořádně zvednou adrenalin.

Typickým příkladem je zavádění preferenčních pruhů pro MHD na Senovážném náměstí. Vedení radnice nepochopilo, že snížení počtu pruhů pro auta přinese ohromné kolony v centru města.

Samozřejmě uznávám, že nikdo nemůže být odborníkem na vše, i když od náměstkyně pro dopravu bychom nějakou fundovanost očekávat mohli. Když však odbornost chybí, tak se politik musí obrátit na odborníky, kteří funkčnost řešení dopravy zajistí.

Nemělo by proto docházet k situacím, kdy je ve městě spuštěn projekt, který sklidí bouři nevole, takže je velmi záhy zrušen. Právě tohle se stalo preferenčním pruhům - po slavnostním zavedení se budou pruhy měnit a možná i rušit, protože se rozhodně neosvědčily. Jejich koncepce by byla správná ve chvíli, kdy by větší část automobilové dopravy byla vyvedena obchvatem z města, a pro auta by stačil menší počet pruhů.

Radniční „vyhlášení války“ automobilům v centru považuji za scestné. Tohle všechno ale mělo vedení radnice vědět dopředu a ne to testovat na lidech. Práce metodou „pokus-omyl“ má k profesionálnímu vedení města opravdu hodně daleko, zvlášť, když „pokusnými králíky“ jsou občané, řidiči, chodci, cyklisté.

Zároveň jsme opět svědky typického radničního jevu - po bouři nevole se tam náhle názor změnil o 180 stupňů. Čtenáři si ještě budou pamatovat na dění okolo projektu takzvané Jižní spojky, který byl po velkých protestech zrušen, nebo události kolem Jihočeského motocyklového muzea v Solnici, které chtěl Juraj Thoma zavřít. Na nátlak veřejného mínění se tak nestalo.

Dokud nebude mít budějcká doprava koncepci, tak budou všechny diskuse pouhým mlácením prázdné slámy. Někdo hudebně nadaný by potom mohl složit i Budějcký radniční tanec - kroky by byly takto: jeden krok vpřed, tři kroky vzad, otočka a pak už jen přešlapování na místě.

Nevím jak vy, ale já takhle tancovat nechci a nebudu!

www.petrlamac.cz

Autor: Petr Lamač | čtvrtek 17.1.2013 9:34 | karma článku: 10,58 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Petr Lamač

Za Putinovu invazi zaplatíme všichni

Když se v roce 1933 dostal v Německu k moci Hitler a nad střední Evropou se začala stahovat mračna, neprojevilo se to jenom Hitlerovým hysterickým řevem a stavbou opevnění v pohraničí, ale i ekonomickým průšvihem.

24.2.2022 v 17:59 | Karma: 12,41 | Přečteno: 399x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

My do nich chlebem, oni do nás kamenem

Rok po dnes už legendární větě „Wir schaffen das“ se v Evropě pár věcí přeci jen změnilo. Některým nadšeným vítačům už stihnul zmrznout úsměv na rtech.

19.9.2016 v 9:02 | Karma: 37,54 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

Ostrá prosba sultánovi

Zkuste si představit následující situaci: německý prezident na oficiální akci prohlásí, že holocaust je výmysl a pokud nějací Židé zemřeli, tak to bylo během ozbrojeného povstání, během něhož byli Němci obětí.

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 34,35 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

"Syřané" si přivedou "příbuzné"

Za poslední rok jsem absolvoval spoustu debat s „bojovníky za lidská práva“ a „lidskoprávními aktivisty“. Nejdřív mi tvrdili, že přeháním, když jsem hovořil o tom, že radikální islám natahuje svoje chapadla do Evropy.

13.6.2016 v 8:55 | Karma: 39,82 | Přečteno: 1952x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

Cenný spojenec aneb dvojí metr totality

Jsem sám, komu se zdá, že se svět v poslední době zbláznil? Předpokládám, že ne. Asi nebudu jediný, komu nepřijde normální, že každý, kdo nevítá nelegální migranty, je rasista a xenofob, v případě politika populista.

19.5.2016 v 8:22 | Karma: 35,45 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1215x
Jsem Jihočech s pravicovým pohledem na svět, který se zajímá o dění kolem sebe. 

Seznam rubrik