Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Klasická šikmá plocha: neprve se povolí potraty do 12 týdne a ze zdravotních důvodů do 24 týdne. Až si na to lidé zvyknou a nabydou přesvědčení, že dítě v břiše matky ještě není člověkem, začne se prosazovat zabíjení hned po narození. Až si na to lidé zvyknou, začne se věková hranice posouvat... až se úplně zruší a vážné onemocnění bude vždy důvodem k zabití nemocného (nebo starého).

Z druhé strany se k témuž jde eutanazií. Nejprve se prosadí eutanazie těžce nemocných na jejich přání. Pak i méně nemocných na jejich přání. Pak i ne-nemocných, ale třeba jen starých, na jejich přání. A pak se začne přání těch neschopných komunikace předjímat a nahrazovat názorem "lékaře" či rodiny.

Obě tyto šikmé plochy se svažují do stejné pekelné propasti zabíjení lidí "nepotřebných" a "neužitečných" a slabých.

2 2
možnosti
KD

K14a72r95e86l 79D19r37d23a

21. 6. 2014 14:49

90% potratů se provádí ze sociálně-ekonomických důvodů. V případě eutanazie není důvod, proč by v souladu se společenskou diskusí nebyly výsledky podobné.

0 0
možnosti
TL

Nejde o pozdější úpravy, jde o logiku celé té věci.

2 0
možnosti
JM

Přírodní zákony, ať už třeba Newtonovy pohybové či Darwinův o výběru druhů nemají samy o sobě žádnou logiku. Prostě to tak v přírodě funguje.

Jestli pak někdo provádí nějaké genetické triky nebo háže ze stromu někomu na hlavu místo jablka bombu, to už je jiná...

2 0
možnosti
JM

Je to dost komplikované téma, ale jděme k počátku:

Darwin ty zákonitosti OBJEVIL a ne VYNALEZL, jsou objektivní a na něm nezávislé, tak na něj neházejte nějaké ideologické motivace.

Darwinismus coby ideologie je nesmysl...

3 0
možnosti
JC

To není pravda. Darwinismus je především ideologie.

Stejně jako marxismus. On Marx totiž také něco málo objevil a stejně jako Darwin na tom vystavěl svou ideologii.

1 2
možnosti

Říká vám něco termín varieta? Nikdy nevíte, co se může stát evoluční výhodou.

Sstarost o postížené za prvé posiluje altruismus ve společnosti, což je nezbytnou podmínkou pro rozvíjení společenského soužití. Dopadla Sparta lépe než Atény?

Za druhé,  v jedné scifi bylo pěkně popsáno, jak díky Downovu syndrom přežila lidská populace v podmínkách zvýšené radioaktivity, protože měl ten syndrom současně za následek zvýšenou odolnost proti radioaktivitě. Když ta radioaktivita pominula, tak se v další generaci opět mohly přeživat děti bez Downova syndromu, které se díky náhodným genetickým mutacím opět začaly rodit.

5 0
možnosti
RF

...raději zkusím tu radioaktivitu jen tak bez Downova ochranného oblečku. Mimochodem , vede li altruismus k vyčerpání zdrojů společnosti je tak nějak nesmyslný, že. Bytost se dvěma hlavama a chapadly není člověk, je to jednoduché.

2 1
možnosti
JT

Doba pokrocila. Dnes diky medicine mohou prezivat i telesni mrzaci, kteri se dobre uplatni diky svemu intelektu. A plati to i naopak. Myslim, ze evoluce porad funguje jak ma.

4 0
možnosti
JC

Souhlasím.

A mám radost, že i Vy - ateista - zde prosazujete křesťanský přístup.

1 1
možnosti
MS

Darwinismus do jisté míry ideologicky ovlivněný je. Vznikl v době divokého kapitalismu a viděl v přírodě především to, co bylo v této společnosti. Dnes vidíme v přírodě také spoustu příkladů kooperace, a kdoví co se nám podaří vypozorovat za pár desítek či stovek let. Záleží také na tom, k čemu jsme vnímaví a jsme připraveni to rozpoznat.

4 0
možnosti
PK

Kooperace která je vzájemně výhodná... a obě strany z ní mají zisk.

Nalézt v přírodě jinou taky lze... ale končí to obvykle tak že druh který kooperuje více nakonec vyhyne protože mu nezbudou zdroje na vlastní existenci. To je zase parazitismus.

A když vyhyne první druh obvykle vyhyne i ten parazit - protože najednou nemá co vysávat.

skutečně úspěšný parasit si musí brát poměrně málo aby umožnil hostiteli růst a expandovat... a to je vcelku problém.

My teď a tady máme zdroje na tu udržet naživu spoustu lidí kteří by to sami nezvládli... ale jejich potomstvo obvykle spotřebovává ještě víc na to samé... a je jen otázka času kdy zdroje mít nebudeme (z libobovolného důvodu) pak hodně lidí bude umírat...

a ruku na srdce - v danou chvíli skutečně půjde o přežití druhu v dlouhodobém měřítku.

2 1
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Lékař, filosof

Seznam rubrik