Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Samotné "přinášení 101 podpisů" je ptákovina, která nemá v platném právu žádnou oporu. Vymyslel si to Klaus jako šinaku ČSSD v době její vnitrostranické krise. Je hloupé, že to po něm Zeman opakuje, protože když to udělá ještě i další president, stane se z toho ústavní zvyklost, a to zvyklost vpravdě idiotská.

Ovšem když už to opakuje, pak rozumím požadavku na notářské ověření. Tedy rozumím tomu politicky, nikoli právně.

Po Nečasově pádu se přeci Němcová holedbala tím, že donese 101 podpisů a po určitém čase dokonce vykřikovala, že už je má. Jenomže od té doby se situace změnila, Rusnok ani Zeman nelení a jednají veřejně a určitě i neveřejně, takže tehdejších 101 podpisů už nemusí platit. No a Zeman chce mít jistotu, že Němcová nepoužije tehdejší tedy politicky pravěké podpisy k získání nominace za měsíc - chce prostě, aby se jí její podporovatelé podepsali znovu.

0 1
možnosti
JC

Ještě je k tomu třeba pochopit, že když druhá vláda nedostane důvěru, je na tahu předseda sněmovny. Pokud by druhá vláda byla ODS+TOP09 a nedostala by důvěru (101 by se ukázalo falešných), pak by vládla do té doby, než by předseda sněmovny doporučil presidentovi třetího předsedu vlády. Ale když nedoporučí, nic se mu nestane, žádný trest ho nestíhá a žádná lhůta ho netísní.

Kdyby president nekonal a nejmenoval po nevyslovení důvěry nového předsedu (druhého), hrozí mu žaloba k ústavnímu soudu za neplnění ústavních povinností. Předsedovi sněmovny za nesplněný třetí pokus však nehrozí nic.

Je tedy jasné, že druhá vláda může být z ODS+TOP09 jedině v případě, když bude ZCELA JISTÉ, že důvěru ve sněmovně dostane.

Zeman taky není blbej, aby se jimi nechal ošidit jak malej kluk.

0 0
možnosti
PK

P27a89v44e21l 57K86u10l13a

26. 7. 2013 11:39

Ono také nejde o logiku, ale o buzeraci ze strany prezidenta. Že je to tak, jak píšete, pochopí každý nezaujatý člověk, který má alespoň sedm tříd ZŠ

1 1
možnosti
DD

No, na víc těch tříd ani nevypadáte, při vší úctě;-):-)

0 1
možnosti
PP

Příměr se smlouvou o prodeji motorky není nejvhodnější, řekl bych. Taková smlouva ověření podpisu nevyžaduje. Otázkou je, na čem mají být podpis poslanců ověřeny. Nelze totiž ověřit podpis jen tak, sám o sobě, ale pouze na listině, která má nějaký právní význam. Bude to závazek k podpoře vlády? Pak máte naprostou pravdu, že je to k ničemu, podpora vládě se vyjádří hlasováním.

1 0
možnosti
LN

..pozor.... podpis asi lze ověřit i zcela samostatně...např. podpisový vzor....

0 0
možnosti
AK

Zemanova snaha - zbavit zemi vlády podezřelé z korupce je v zásadě špatně, protože to odporuje zvyklostem?

0 0
možnosti
TL

Nerozuzmím dobře otázce.

2 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Lékař, filosof

Seznam rubrik