Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Alfie

3. 9. 2010 12:29
Povinnost darovat život?

Embryo se nachází uvnitř těla matky a bez ní nemůže přežít. Situace matky se tudíž dá přirovnat k člověku, jenž je jediným možným dárcem třeba ledviny pro pacienta, který novou ledvinu nutně potřebuje k přežití. Darování ledviny dárce nezabije (i když určité riziko tu vždycky je), ale způsobí mu komplikace, bolest a možnost zdravotních problémů do budoucna. Nemůžeme tudíž nikoho nutit, aby ledvinu daroval, ale předpokládá se, že pro blízkého člověka to dotyčný rád udělá.

Stejně tak nemůžeme nutit ženu, aby donosila počaté dítě, ale předpokládá se, že většina těhotných to udělá. Což se také děje...

0 0
možnosti
HV

terminal

3. 9. 2010 12:10
Pěkný článek...

A asi bych již přestal ve vztahu k potratům mluvit o morálce. V současné době (myslím) asi není již nikdo, kdo by potrat bral jako antikoncepci, což je oproti letům minulým značný pokrok. Navíc od roku 1990 do 2009 snížil počet potratů o více než 60% a dle mého možná za 50 let se na tento problém díky vývoji spoečnosti budem koukat jen jako na statisticky bezvýznamnou záležitost. Je to obdobné, jako např. v 19 století - dětská úmrtnost u nemanželských dětí byla díky tehdejší "morálce" přes 50% (moc se o tato nechtěňátka nikdo nestaral, u ostatních dětí byla dětská úmrtnost 30%). Dnes je tato úmrtnost v řádech promile. Nejsem nijakým zastáncem halabalapotratů, ale když už se něco takového stane, přestaňme si hrát na kazatele. Ono to rozhodnutí pro matku není nijak jednoduché.

0 0
možnosti
ML

marlow

3. 9. 2010 13:07
Re: Pěkný článek...

Presne tak. Podle me je potrat nemoralni, ale stejne tak je nemoralni plivat po nekom kdo ho podstoupil nebo ho za to odsuzovat.

0 0
možnosti
MP

Vrah

3. 9. 2010 9:51
Embryo nemá stanovy

Jak v minulém článku, tak i zde píšete o „statutu“ embrya. Opravte si, prosím ten statut na status.

statut = stanovy, předpis nebo organizační řád

status = postavení, pozice

0 0
možnosti