Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

janacz

26. 8. 2010 11:26
Věda a víra:

Věda je jako hledat černou kočku potmě v místnosti

Víra je hledat černou kočku potře v místnosti, která tam ale není.

Marxismus leninismus hledat černou ...  která tam není, ale nakonec se najde ;-D

0 0
možnosti
ML

marlow

10. 8. 2010 16:16
Moc jste to nezjednodusil :)

Zda se ze hlavni problem je ze spousta lidi vubec nema poneti o cem je rec. kamen je proste kamen a hotovo. Jenze tak jednoduche to neni. Cely svet je pouze odrazem naseho vedomi. Toto vedomi ma jasna omezeni. Vira v boha(neboli toho ktery je - vymykajiciho se nasemu chapani) je proste vira ze i kdyz nektere veci nemuzeme pochopit ma nas zivot a nase konani smysl. A existuji jista pravidla jejich dodrzovani sice nezaruci ze se nam nic nestane, ale jejich dodrzovani nam ho muze vyrazne usnadnit a zprijemnit zivot. Platnost techto pravidel je overena zkusenosti. Kdyz zakopnete o kamen narazite si palec, kdyz si budete ulehcovat zivot na ukor ostatnich tak se vam to vrati.

0 0
možnosti
A

asako

10. 8. 2010 18:15
Re: Moc jste to nezjednodusil :)

"A existuji jista pravidla jejich dodrzovani ..." - tím myslíte desatero?

0 0
možnosti
M

milanalois

10. 8. 2010 15:19
K čemu věda, když není víra?

Nač by lidem byla věda, kdyby neměli víru?

Víra je hybatelem vědy. Víra dává chytrým lidem odvahu k vědeckému bádání.

Bez víry se věda stává pouze nástrojem sebezničení.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

10. 8. 2010 15:37
Re: K čemu věda, když není víra?

To je taky nějaké dogma? ;-D

-

Věda je poznání. Víra omezuje oblasti bádání tam, kde předkládá namísto poznání dogmata. Konkrétně křesťanská náboženství měla v minulosti značné výhrady proti astronomii, nyní se zase cítí ohroženi bádáním na poli genetiky.

-

Víra nemá ve vědě co dělat,  věda by měla být (jak píš správně autor) hodnotově neutrální. Neznamená to, že by věřící snad neměli vědecky bádat, znamená to, že by se jejich víra neměla projevovat ve výsledcích jejich vědecké práce. :-/

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

10. 8. 2010 13:35
Nevím přesně,

co si ve vašem textu představujete pod pojmem "adekvátní".

-

Já bych především rozdělil vědu na několik kategorií. Jednak tu máme vědy přírodní a humanitní, které se svými postupy tak výrazně odlišují, že přírodovědci mají tendence humanitní vědy za vědu vůbec nepovažovat. Také se někdy pro přírodní vědy používá pojem "exaktní". A pak tu máme jakýsi základ všeho vědeckého bádání, a to je logika a matematika (taktéž někdy nazývány vědami formálními). V případě logiky a matematiky se nejedná o vztah k realitě, která nás obklopuje, jedná se o univerzální principy, na realitě nezávislé. pomocí těchto nástrojů ostatní vědy vytvářejí modely reality a zkoumají, nakolik model odpovídá realitě. Chování modelu je odvoditelné a při dobré shodě modelu a reality umožňuje tento postup dobře odhadovat chování reality na základě znalosti chování modelu.

-

Co se formalizace jazyka týče, není to problém, ale přednost vědy. Matematika může být tím čím je jen díky dokonalé formalizaci pojmů.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

10. 8. 2010 13:33
chyba

Víte ono napřed něco existuje a my pak řekneme že to je kámen/stone etc. Ne naopak. Jazyk je pouze nástroj komunikace nic víc slouží pouze k popisu. Sám nepřisuzuje vlastnosti čemukoli. Vlastnost existuje a je jenom označena slovem. Ale pokud slovem označena není na její existenci to nic nemění.

To je vědecký postup.

Víra postupuje zcela opačně- napřed si někdo řekne co chce a pak to hledá.

Vědecký postup také je že o pravdivosti teorie rozhoduje velké množství potvrzení a jediný jev který ji vyvrací stačí na to aby byla popřena. (alespoň v přírodních vědách... "společenské vědy" nemají se skutečnou vědou nic společného)

0 0
možnosti
PH

petrph

10. 8. 2010 13:18
ano to je ten rozdíl

Neboť si připomeňme, že Bůh ani nemá jméno-Mojžíšovi se představil "Jsem který jsem" (JHV). Nemá ani popsaný tvar,sám zakázal v desateru vytvářet své podobizny.

Což je ale jen začátek.Ten který nemá jméno (a známý tvar) prostě řekl "Budiž světlo".A bylo světlo. Řekl !Budiž klenba uprostřed vod..a stalo se".

Jeho syn prostě řekl "vstaň a choď", a chromý se uzdravil,mrtvý ožil.

Tedy,na rozdíl od vědy nemusí náboženství ani popisovat jevy jako schemata,ani zjišťovat vztahy mezi nimi. Bůh totiž(v Bibli) sám jevy vytváří a sám také(někdy nečekaně ) rozhoduje o vztazích mezi těmito jevy.

Pak ovšem nemůže existovat rovnocenná diskuze mezi náboženstvím a vědou. Bohu(v bibli) stačí říci,"staniž se to a to ..",a je to splněno.Kolik desetiletí či století potřebuje věda,aby ten samý jev dokázala v přírodě popsat, určit jeho vztahy, či ho technicky zopakovat.I v prosté diskuzi, věřící vezme bibli a "čte důkaz".Ateista by musel mít 3 doktoráty aby mu mohl vědecky správně oponovat.A těžko se shodnou

0 0
možnosti
DH

ODSCSSD

10. 8. 2010 13:33
Re: ano to je ten rozdíl

zajimave je ze takovych to ruznych "dukazu" existuje plno a kazdy jiny.. a vetsina nabozenstvi je dokonce starsi nez to o kterem zde mluvite...

Jak si pak takovy krestan muze byt jist ze prave on ma pravdu?

0 0
možnosti
DH

ODSCSSD

10. 8. 2010 12:23
coz o to vira

vira je v poradku a kazdy i ateista "necemu" veri....

problem nastane kdyz se zacnem bavit o "konkretnim" bohu, nebo nedejboze nejake organizaci jako je cirkev....

RvRvRv

0 0
možnosti