Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Leona Vysloužilová

3. 9. 2010 13:06
Duše

Vím, že je to nepopulární názor, ale z biblického hlediska je člověk člověkem od početí. Člověka člověkem totiž nedělá stav jeho těla, ale fakt, že má duši. Adam byl pouze "hlínou" - a byl ve formě dospělého člověka - až do doby, kdy mu Bůh vdechl život - pak se stal duší živou. (Genesis 2:7) To byl ovšem naprosto nestandartní a už nezopakovatelný moment. Od této chvíle se lidé už jen rodili (poté, co byli počati)  Mozek je pouze vysoce výkonný hardware pro ducha a duši člověka. Fakt, že se teprve vyvíjí na tom nic nemění. Duše a duch člověka jsou přítomny už od početí. Aspoň tak to zaznamenává Lukáš 1:34-45. Těsně poté, co jí anděl oznámil, že počne a ona to tak přijala, odešla ke své příbuzné Alžbětě, matce Jana Křtitele. Ta ji už v té době nazvala "matkou" Pána. Kde je matka, předpokládá se dítě.

Stejně tak člověk nepřestává být člověkem ani pokud je v komatu. Dokud jeho duše a duch nejsou odděleni od jeho těla, je to člověk, a ne mrtvola.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

3. 9. 2010 8:53
narod je vic nez jednotlivec

Potraty povolit jen a pouze v pripade vady plodu, nebo znasilneni (zanedbatelna promile vsech potratu). Ostatni "nechtene" tehotne nenutit do zalozeni rodiny a vychovy nechteneho ditete, ale rozhodne je donutit k donoseni a pak at klidne daji k adopci. Muzeme to nazyvat treba "sluzba narodu k nevymreni" R^

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

2. 9. 2010 17:09
Také by se mohlo tvrdit,

že počátek života je v momentu kdy vznikla myšlenka na jeho početí.

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

2. 9. 2010 17:13
Re: Také by se mohlo tvrdit,

Hééézký! R^

0 0
možnosti
F

Faustino

2. 9. 2010 16:53
Duše

Podle svatého Tomáše Akvinského je duše už v semeni.

Akvinský napsal:

Semeno je živé, což plyne ze třech důvodů: Za prvé proto, že z živého se odděluje živé, za druhé proto, že v semeni je životní teplo a životní činnosti, které ukazují na živou věc, a za třetí proto, že semena pozemských rostlin by se z neživé země nemohly probrat k životu, kdyby nebyl život v nich samých. A proto je duše v semeni.

Ovšem rozhodl, že k oduševnění nedochází při početí, nýbrž u chlapců ve čtyřicátý a u děvčat v osmdesátý den těhotenství.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

2. 9. 2010 17:01
Re: Duše

Proč až osmdesátý, když "žena je rychle vzbujelým býlím, je to nedokonalý člověk, jehož tělo jen proto rychleji dospívá, poněvadž je méněcennější a poněvadž se s ním příroda zabývala méně"?

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

2. 9. 2010 16:28
Proč jen

mi tyhle úvahy připomínají atmosféru Norimberských zákonů? Mensch, Übermensch, Untermensch...

0 0
možnosti
ML

marlow

2. 9. 2010 16:27
Zalezi na tom?

Idealni stav je mit dite s nekym s kym ho mit chceme, je hloupe spat s nekym o koho nestojite a ani pri tom nepouzivat antikoncepci. Nemluve o znasilneni atp. Ale rozhodnuti jestli jit nebo nejit na potrat zavisi vzdy na lidech kterych se to tyka. Muzeme neco povazovat za spravne, muzeme radit, ale nemuzeme za nikoho rozhodovat.

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

2. 9. 2010 16:30
Re: Zalezi na tom?

Analogicky: Vražda je záležitost pouze vraha a jeho oběti. My do toho nemáme co kecat.

0 0
možnosti
K

Kru.El

2. 9. 2010 14:18
Morálka, potraty

Neshoda není nejistota. My všichni víme o co se jedná, jen to na základě morálky různě pojmenováváme a různě k tomu přistupujeme. V takovém případě se většinou volí pragmatický postup, přestože pro mnohé může být amorální.

0 0
možnosti
DH

ODSCSSD

2. 9. 2010 14:09
ano s clankem se da souhlasit

nebot vlastne nikomu nefnucujete svuj nazor na potrat ale jen popisujete, kde je vlastne problem.... za to palec nahoru R^

Osobne si ale myslim ze je celkem jedno jestli je embrio 3 nebo 6mesicu stare.

Protoze neni nic horsiho, nez kdyz se narodi nechtene dite...

0 0
možnosti
RH

Kruton

2. 9. 2010 13:52
Karma!

PěknéR^!

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Lékař, filosof

Seznam rubrik