Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

21. 8. 2012 16:34
teď tedy nechápu co vlastně chcete popírat

že.."Církev svatá slibovala  život věčný" ?. To doufám nepopíráte-na to je totiž založena křesťanská víra a Nový zákon. Beze slibu věčného života a víry v něj by se rozpadla skupinka Ježíšových přívrženců pár dní po jeho potupném ukřižování.

Pokud jde o tu vsuvku "za peněžitý dar donátorovi "-tady se samozřejmě metody církve v průběhu staletí měnily a byly rozdílné i  různých církvích. I dnes je v některých nekatolických církvích povinnost platit desátek z příjmu. A pokud se podíváte do Bible, Skutky 4,34 o společenství křesťanů:  "ti, kdo vlastnili pole nebo domy, je prodávali a utržené peníze přinášeli  k nohám apoštolů "

A potom to pokračuje děsivým příběhem Ananiáše a Zafíry, kteří se rozhodli si něco z těch stržených peněz nechat pro sebe...

1 0
možnosti
TL

lady ucho

21. 8. 2012 19:59
Re: teď tedy nechápu co vlastně chcete popírat

Není pravda, co je uvedeno:"Církev svatá slibovala za peněžitý dar donátorovi život věčný. " To chci popírat.

0 0
možnosti
O

ortles

21. 8. 2012 14:25
Film Čarodějky ze Salemu v sobotu večer-pro všechny milovník

Obsah z filmu Čarodějky ze Salemu:

Jedna z dívek z obavy, že bude nařčena z čarodějnictví, označí jako původkyni událostí Abigail, Parrisovu neteř. Ta v pudu sebezáchovy ukáže na otrokyni Titubu. Parris ji bičuje a ona v hrůze obviní z čarodějnictví některé ženy. Přidá se k ní i Abigail a pak se připojí i ostatní dívky, které v tranzu obviňují další ženy. Lidé si začnou vyřizovat i soukromé účty – jako například právě Abigail, která miluje ženatého farmáře Johna Proctora a chce se pomstít jeho ženě. Začíná zatýkání, následují kruté procesy, nikdo už si nemůže být jist svým životem…

============

Komupak asi připadl majetek pověšených?No přeci církvi.

Film byl hrůznou ukázkou chování církve.

1 0
možnosti
D

dovolilbychsipřipodotknouti

21. 8. 2012 14:35
Re: Film Čarodějky ze Salemu v sobotu večer-pro všechny milovník

hernajs, teď jste jim  to tedy nandal!

0 0
možnosti
MR

Rupert

21. 8. 2012 14:23
Největší dárci?

Největšími dárci církve byla šlechta a panovníci.  Bylo to v té době takovým zvykem. Dnes se už i na internetu dají dohledat některé dokumenty.  Dá to ale práci. Je to těžší než napsat že bohatla z majetku upálených čarodějnic.

1 0
možnosti
G

Gašpo_3

21. 8. 2012 14:31
Re: Největší dárci?

Ak poviete A, mal by ste uviesť aj B.;-D

Tak schválne ako panovníci k týmto majetkom prišli? Nebolo to náhodou tak, že si časťou zabaveného, alebo ukoristeného majetku kupovali priazeň cirkve pre svoje lúpeže? Ono s božím požehnaním sa svinstvá páchajú ľahšie, naviac to aj poddaným lepšie vysvetlíte ak je to záujme pána boha.;-D

1 0
možnosti
F

fryč

21. 8. 2012 14:15
Tak

proč autore nevysvětlíte co to "byli" desátky, odpustky a další více méně povinné finanční dary.

1 0
možnosti
TL

lady ucho

21. 8. 2012 14:25
Re: Tak

Desátky byly cosi jako daně. Nádhera proti současné výši 30-40 i více procent. Odpustky jsou prominutím  dočasných trestů, v minulosti úkon pokání vázán na finanční dar - dnes již ne. Takže pokud jde o odpustky - nejsou nutně spojeny s darem a jejich spjatost s financováním církev bez problémů ukončila.

1 0
možnosti
AK

Tonda Brno

21. 8. 2012 14:07
Tak nevím jak si představujete co je mravného

ale dle mého skromného názoru je mravné vrátit to, co bylo ukradeno a nemravné je vymýšlet důvody, proč by se to nemělo vracet.

1 0
možnosti
JH

ExPat

21. 8. 2012 14:17
Re: Tak nevím jak si představujete co je mravného

Je ale také mravné říkat pravdu.

Dobře víte že o to tady nejde - proti navrácení toho co bylo ukradeno nikdo nic nenamítá, pokud se prokáže že to bylo opravdu ukradeno.

4 0
možnosti
G

Gašpo_3

21. 8. 2012 14:05
Takéto slovíčkarenie je zbytočné.

Vlastne to ukazuje na úroveň národa. Chytanie za slovo a nekonečné slovné prestrelky kĺzajúce po povrchu, to ide samo. Je to podobné ako so zarytými priaznivcami ľavice/pravice ktorích názory sú dopredu odvodené podľa toho z akej strany vietor fúka a podstata problému je naprosto irelevantná.

Ja nie som proti aby cirkev dostala majetky aj keď skutočnosť o ich "nabytí" je veľmi problematická. Ale otázka finančného vyrovnania je veľmi mierne povedané nefér. Keď už pominiem drtivú vačšinu občanov tohoto štátu, ktorím bude navýšený dlh bez ich súhlasu na dlhé roky dopredu, takže dnes uvádzané čísla podstatne nakysnú, tak je tu iný faktor. Cirkev a jej právnici tvrdia, že tak praví zákon, tudiž je to úkol právneho štátu. A kde je ten zákon u ostatných reštituentov, ktorí žiadne finančné náhrady nedostali? Žeby nemali na tak luxusných právnikov, alebo nepredstavujú záujmovú skupinu, ktorej by šli politici na ruku? Tak ako je to vlastne?

1 0
možnosti
AK

Tonda Brno

21. 8. 2012 14:09
Re: Takéto slovíčkarenie je zbytočné.

Víte vůbec za co jsou ty finanční náhrady?

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Lékař, filosof

Seznam rubrik