Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DN

denk niet

15. 6. 2008 22:27
Prima článek! (1) :o)

Opět jste mě příjemně překvapil, pane Lajdare. Obzvlášť po několika vašich článcích, kdy jsem si říkal, že Vás už ale fakt "nemusím". No ale - život se mění a názory také, že?

Článek o Amsterodamu je toho důkazem. Nicméně - dovolím si poopravit nebo doplnit pár drobností.

Hned v první větě máte chybu, letiště jižně pod Amsterodamem se jmenuje Schiphol a je čtvrtým největším letištěm v Evropě a zároveň městem, jak se samo letiště nazývá (Airport City). S ročním obratem 45 000 euro na čtverečný metr se v 90. letech stalo letiště nejvíce prosperujícím centrem v Holandsku.

Další mýtus - větrné mlýny. Systém kanálů a nutnosti permanentního odčerpávání prosakující vody si vyžádal mechanismy, které zavdaly vzniku velmi vžitého a rozšířeného omylu – a sice pověstným větrným „mlýnům“. Málokdo totiž ví, že naprostá většina těchto strojů neslouží ke zpracování obilí, ale byly – a mnohde ještě dodnes jsou – využívány jako vodní čerpadla :-)

0 0
možnosti
DN

denk niet

15. 6. 2008 22:28
Re: Prima článek! (2) :o)

K vaší zmínce o všudypřítomných tulipánech (mimochodem do Holandska dovezených z Turecka ;-) ) - cca 25 km jihozápadně od Amsterodamu je město Keukenhof s obrovskou botanickou zahradou (32 ha), kde je přes šest milionů cibulovin, pochopitelně převážně tulipánů. Ty je ostatně rovněž vidět na největší květinové burze světa v Aalsmeru. Bylo by toho ještě hodně, ale nepochybně se o řadě zajímavostí ještě zmíníte, tak vám nebudu ubírat prostor ;-)

Těším se proto na pokračování Vašeho článku o Holandsku. R^

Pracoval jsem tam téměř 10 let a Vaše vyprávění mě alespoň virtuálně posunulo zpět do země, kterou jsem si zamiloval a dodnes tam mám řadu přátel a kamarádů, se kterými jsem stále v kontaktu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1513x
Lehce zapšklý optimista...

Seznam rubrik