Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

dodolo

20. 4. 2008 12:25
zavřené oči

Fotografia so zavretymi ocami ma omnoho lepsiu vypovednu hodnotu, lebo je dobre vystihnuty moment reakcie fotografovaneho. Ma vyborne zachyteny usmev ako reakciu na nejaku vtipnu vetu. Je uplne prirodzene, ze pri usmeve zatvarame oci a tu sa pekne podarilo zachytit emociu, co sa malokedy tak zadari.

0 0
možnosti
MK

sarumánek

18. 4. 2008 17:15
možné a snadné řešení...

Každý jen trochu znalejší fotoamatér by měl vědět, že pro reportážní snímky "vzácných chvil" si má na digitálním fotoaparátu nastavit mód "série", který je schopen udělat až pět fotografií za vteřinu. Tento program mají už téměř všechny fotoaparáty.  Tím se samozřejmě jakékoliv riziko zavřených očí snadno odstraní, vybere se po všech stránkách nejlepší snímek ( i pokud jde o pozice a výrazy všech osob) a je to mnohem jednodušší a lepší řešení než cvakat vícekrát za sebou. :-)

0 0
možnosti
RP

radim36

19. 4. 2008 3:33
Re: možné a snadné řešení...

Série ale obvykle neumí fotit s bleskem, kdo ho při focení potřebuje, musí mačkat spoušť.

0 0
možnosti
RP

radim36

18. 4. 2008 16:48
Výběr fotek.

Zrovna tady toto je snímek, kde ty zavřené oči bývalého presidenta pana Havla mohou být vcelku k věci a on  na té fotce nevypadá jako blbec. Ale to bývá málokdy. Co se týká mnohonásobného focení jedné scény profíky, kromě kamenů nebo nádraží a podobných statických scén jsou za prvé všechny ostatní scény prakticky každou sekundu trochu jiné. Za druhé hlavně za špatných světelných podmínek při focení z ruky  bývá spousta fotek rozhýbaných. A pokud je profík už zavázán, že z akce musí přinést fotky třeba do novin, nemůže si dovolit dodat rozhýbanou  nebo jinak nekvalitní fotku. Proto během koncertu obvykle vyfotí celou paměťovou kartu nebo více karet, na rozdíl od filmu fotí zadarmo,nejlepší fotky  vybere a zbytek smaže.

0 0
možnosti
RP

radim36

18. 4. 2008 16:52
Re: Výběr fotek. Doplnění

být vcelku k věci a on  na té fotce nevypadá jako blbec. Ale to bývá málokdy.  Na fotografiích, kde je někdo kdokoliv se zavřenýma očima. 

0 0
možnosti
KP

kami_cze

18. 4. 2008 16:39
@ Milan Lajdar

četla jsem všechny Vaše články o fotografování a mám k některým z nich mám několik poznámek:

proti vs. po světlu - i proti světlu se dají pořídit dobré fotky (nutno nemířit objektiv proti slunci), např. kvalitnější kompakty mají jakýs-takýs "sunset" filtr, o zrcadlovkách nemluvě, s těma se dají dělat divy.

zavřené oči - článek podle mne nemá přidanou hodnotu; nechápejte mě špatně, ale to je snad jasný, že fotka se zavřenejma očima je k ničemu a je vhodné jich udělat víc.

co se týče tématiky očí, spíše bych doporučila zaměřit se na portréty a vychytání správného odlesku v oku, aby v něm nebyl také fotograf apod.

je ale fakt, že Vaše články jsou zaměřené na fotografy nováčky a ne na vysvětlování složitějších záležitostí a komplikací, které mohou při fotografování vzniknout (např. témata týkající se kompozice, ISO, rychlosti uzávěrky, dodatečné editace v grafických programech atd.) - tudíž bych se chtěla zeptat: jak dalece jste na tom s fotografováním?

0 0
možnosti