Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

K-D

29. 4. 2008 14:47
Předsádka

Postup:

V bazaru koupím filtr, který pasuje na objektiv. Ten nejlevnější, třeba poškrábaný. U optika koupím brýlové sklo, tak 3 - 5 dioptrií. Optik mi to vsadí do objímky po filtru, přijde to vše tak na stovku. Předsádky jsou jen o trochu lepší, ale mnohem dražší.

Postup focení je ale jiný, než u nastavení makro. Přibližuji se pomocí transfokátoru, slušné zvětšení je už kolem 0,5 m a co nejkrásnější - nastavuji největší možnou clonu a zároveň blesk - a ten má každý fotoaparát. Výsledkem je objekt na utlumeném tmavším pozadí

0 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

29. 4. 2008 10:55
A co

mezikroužky?

0 0
možnosti
RP

radim36

29. 4. 2008 11:13
Re: A co

Dávno se už nepoužívají, v  digitálech to ani nejde. Pokud jde na objektiv digitálu přidělat nějaký přídavný tubus, u lepších kompaktů se s tím i někdy počítá, říká se tomu předsádky, je možné předřazením silné spojné čočky před objektiv minimální vzdálenost zkrátit. Na zkoušky stačí obyčejná silná lupa držená před objektivem, pro trochu lepší fotografování, pokud je možnost připevnění toho tubusu, v optikách do něho ochotně přizpůsobí nějakou čočku. Jenom, pokud se použije normální brýlová čočka bez nanesených antireflexních vrstev nebo dokonce obyčejná lupa, zanáší do fotografovaného obrazu určitá zkreslení, když použijí čočku se všemi antireflexsními vrstvami, vyjde to zase poměrně dost draho.  Někdy je ale lepší volba na občasné makrosnímky ta čočka jako předsádka třeba i v nějakém tubusu z papírové trubky než kupovat nový digitál, pokud se nepočítá s výměnnými objektivy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1513x
Lehce zapšklý optimista...

Seznam rubrik