Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Řešení, které navrhuje autor, je v pořádku, ale právě dosažení moudrosti je poměrně nemožné, protože noví lidé přicházejí a dělají ještě větší pitomosti než předchozí generace, protože k tomu mají kapacitu intelektuální a technologickou, taky člověk je tvor bažící neustále po hojnosti - každý máme představu, že máme právo na hojnost všeho - a tím se lidstvo dostává do rozporu.

1 0
možnosti
JL

Taky o tom přemýšlím, co je na člověku špatně, a napadá mě, že velký problém je jeho soutěživost a tendence vše dovádět až za hranu. Právě soutěživost vede k nesmyslům typu stavění pyramid a mrakodrapů, taky k válkám, protože války jakýsi druh pánského soutěžení, kdo je lepší. Člověk taky nemá často pud sebezáchovy, kdž by ho potřeboval - například výroby atomových zbraní je typický příklad - bereme to jako že je to normální, ale ohrožuje to existenci druhu čili je to blbost. atd atd.

0 0
možnosti
Foto

Člověk je jen zvíře s velkým mozkem. Analogie popsaných i dalších vlastností (soutěživost, hnaní věcí na hranu, občasné potlačení pudu sebezáchovy) u zvířat najdeme. Jediné, čím se člověk liší, je schopnost dlouhodobě plánovat a na základě toho i rozvíjet technologie.

0 0
možnosti
Foto

V článku se tvrdí:

"Pokud bychom se vyvíjeli podle Darwinových evolučních zákonů, to znamená přirozeně, nedělali bychom ve svém chování žádné chyby, stejně jako zvířata, ..."

Jenže to je zcela nepravdivý předpoklad. Zvířata chyby dělají a často za ně platí životem. A dělání chyb je právě jedním z motorů jak evoluce tak stabilizace úspěšných evolučních řešení.

Nepravdivých tvrzení je v článku více (například "Zvířata řídící se svými instinkty nenarušují spojení mezi všemi částmi reality a nezpůsobují žádnou škodu." - autor asi nepostřehl, jak fungují invazivní druhy)

Na základě nepravdivých předpokladů lze těžko dospět k pravdivému závěru. A pokud jsou výše uvedená autorova tvrzení naopak závěrem nějakých jiných úvah, jsou asi špatné ty úvahy nebo jejich předpoklady.

0 1
možnosti
Foto

Škoda, pane profesore, že svět neovládají filosofové Vašeho typu, ale agresivní jedinci a armády psychopatů, kteří namísto aby uvažovali o potřebách lidstva nadčasově, a přemýšleli o tom co svým agresívním a uchvatitelským jednáním způsobí, ženou svět do konfliktů, válek a do zkázy. (A přitom je lidský život tak krátký). Jak jsme byli např. po roce 1989 šťastni, že "železná opona "padla, a už je tu ( v 21. století) zas. Děkuji Vám za úvahu. R^ Karma.

1 0
možnosti
Foto

Nejen my, jecnotlivci, ale lidstvo je pošetitilé, že nedbá pudu sebezáchovy a dovolí, aby mu takoví lidé, kteří vedou svět do záhuby, vládli. Rv

2 0
možnosti
JH

J51i57r57i 95H54l45a32v31a

29. 7. 2022 7:27

Napsano krasne, nemam co dodat. R^:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 543
  • Celková karma 8,80
  • Průměrná čtenost 430x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik