Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VF

Dobrý den. Zcela respektuji autorovy ideologicko psychologické výklady o transcendentních vlivech, určujících podstatu existence lidského individua. Nicméně, dovoluji si prezentovat svůj, zcela subjektivní názor. Od zrodu až do smrti jsou určujícími faktory, které ovlivňují směřování člověka v existenční realitě, souhrnným výsledkem multifaktoriální kombinace genetického vkladu a socioekonomického prostředí resp. jeho ekonomických limitů. Tyto základní vlivy vytvářejí pomyslnou "existenční bublinu" každého lidského tvora, která je dále proměnná v čase, resp. mění se s věkem člověka v závislosti na získaných a prožitých zkušenostech a znalostech. Takže chápaní světa a své existence je zásadně jiné u třicetiletého a jiné u sedmdesátiletého. V nejpozdnějším věku se nakonec vše zredukuje na "boj o přežití", nebo rezignaci a fatalistické smíření s osudem. Mnozí by pozdním věku vyměnili všechny své úspěchy a peníze jen za malé zlepšení svého zdraví.

1 0
možnosti
Foto

Jen bych doplnila nebo spíše rozšířila to, co říkáte o nejpozdnějším věku. Určitě jsou mezi námi lidé, kteří jsou spokojeni s tím, jak žili, co po nich zůstává - to jsou hlavně potomci a jejich potomci, pokračování linie rodu. Alespoň co vím z vyprávění třeba stoletých lidí, kteří žijí spokojeně v rámci širší rodiny či třeba v domovech pro seniory. Ne všichni jsou samozřejmě spokojení a smíření s tím, jak svůj život prožili, co se jim podařilo, a co ne, ale nemyslím, že by v závěru života každý bojoval za přežití či rezignoval. Můžete odcházet v klidu a míru, o tom by mohli vyprávět lidé z hospiců, kteří umírající provázejí. A jednou to prožijeme sami, pokud tedy neskončíme zdejší pouť nějak náhle, že by nebylo příliš času na rekapitulaci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 547
  • Celková karma 8,72
  • Průměrná čtenost 428x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik