Prezidentské volby 2023: Pohled na kandidáta na Hrad - Petr Pavel

Za necelý rok by se měly konat volby prezidenta ČR, představme si tedy dalšího kandidáta, dnes to bude Petr Pavel.          

Je to profesionální voják s hodností armádního generála. Válka, se dá říci, je jeho život i zaměstnání, čímž je velice specifickým mezi všemi kandidáty, neboť není obvyklé v naší zemi, že by do domácí politiky vstupovaly osoby vojenské a představa, že by českým prezidentem byl armádní generál je vskutku na naše poměry neobvyklá. Česká republika by se tím posunula někam na úroveň latinskoamerických nebo islámských států, kde se často stávají prezidenty generálové, a byl by to jednoznačně historický milník, ať už pozitiivní nebo negativní. Zároveň i velké riziko, neboť s něčím takovým nemají češi zatím žádné zkušenosti a mohou se tak snadno dopustit chybné interpretace.

Co víme o panu Pavlovi? Zaprvé víme, že je extrémně orientovaný na Západ, NATO, na Brusel a Washington, kterým během svého působení vždy sloužil. Znám je svým nepřátelstvím zejména vůči Rusku, obecně vůči Východu a islámským zemím. Na zamyšlení je, jestli je to v současné situaci vhodné, či nikoliv. Prospělo by České republice přijetí Washingtonské politiky a rétoriky? Jaká je asi Pavlova představa přístupu k Východní Evropě a řešení její krize, si můžeme domyslet. Když k tomu přidáme orientaci na armádu a silová řešení, tak to nevěstí nc dobrého. Připomeňme si, že prezident je nejvyšším velitelem vojsk ČR. Je současná situace pro Pavla velkým štěstím, nebo naopak brzdou?

Zadruhé je znám tím, že dlouhodobě volá po "zefektivnění krizového řízení". Je to hlavní bod jeho politického programu, častý obsah jeho prohlášení a cíl jím založených iniciativ. Je to poněkud znepokojivé heslo, které ale některé lidi oslovuje; co přesně znamená, není nikde, možná z dobrého důvodu, konkrétně vysvětleno. Může to však znamenat jen jediné: Pan Pavel volá po tvrdším režimu, se silnějším mandátem, přísnějšími pravidly a rozšířenými pravomocemi prezidenta, policie a vojska, větším dohledem státní správy obecně. To vše, a další, si lze snadno domyslet. Kárá předchozí Vládu za to, že se nedokázala dobře vypořádat s pandemickou krizí, že během ní panoval chaos. Přitom víme, jak zarputile Vláda a zcela jednotně prosazovala a vynucovala opatření, přestože mnohdy i překračovala zákon. Ani si nechci představit státní režim, o který pan Pavel usiluje. To už by byl skutečný policejní stát, navíc zatažený do nekončících nouzových stavů a válek. Sám už nyní předpovídá další krize a potřebu se na ně připravovat.

Zatřetí samotná jeho orientace na armádu napovídá, jakým směrem by se ubíralo Česko v případě jeho zvolení. Logicky můžeme předvídat rozšířené zbrojení, nákupy vojenské techniky a účast ČR na mezinárodních misích, kterým by určitě dal zelenou. Jestli je to směr, kterým se lidé budou chtít ubírat a jestli je to pro tuto dobu aktuální téma, určí lidé svou volbou.

Shrnuto, je tu velmi vzdělaný, profesionální kandidát, pro kterého na první pohled osud hraje v jeho prospěch. Vzhledem k situaci, kterou jsme tu měli dva roky a ke zkušenosti z toho, co prožíváme nyní i dosud, se to však spíše jeví jako něco, co už lidé nebudou chtít znova opakovat a prožívat. Určitě však zůstává ve hře.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Zelinka | pondělí 7.3.2022 11:29 | karma článku: 16,26 | přečteno: 670x