Prezidentské volby 2023: Pohled na dva kandidáty na Hrad

Volby se mají konat přibližně za rok, můžeme se však již nyní podívat, kdo kandiduje. Dnes bych chtěl představit dvě osobnosti.

Vybral jsem pana Karla Janečka a pana Jakuba Olberta. Oba v době psaní článku již oficiálně oznámili kandidaturu a aktivně sbírají podpisy.

Pan Jakub Olbert je mediálně známý jako hostinský, který se vzepřel zákazům a nařízením Ministerstva zdravotnictví a  i v dobách nejpřísnějšího lockdownu ponechal svůj podnik otevřený a přístupný všem. Tím si vysloužil respekt mnoha dalších podnikatelů, živnostníků a majitelů restaurací po celé ČR jako odvážný bojovník proti státním represím. Mnohokrát se musel potýkat s policií a úřady, ale čas a soudy mu daly za pravdu.
Jako lídr iniciativ Chcípl PES a Otevřeme Česko pokračuje v obraně práva, soukromého podnikání bez omezení a je hlasitým kritikem Vlády. Jeho prezidentská kampaň je pokračováním těchto aktivit. Mezi kandidáty byl jedním z prvních, kdo oznámil svou účast. Že se nejedná o recesi, potvrdil v jednom z rozhovorů.

Jaké mohou být šance pana Olberta? Mohou být docela velké. Většina národa jej zná z televize jako odpůrce vládních nařízení, která dokázal úspěšně porazit, a jako člověka, který je připraven hájit spravedlnost přes všechny překážky. To mu dává velmi dobrý kredit. Zároveň za ním stojí celá řada dalších podnikatelů a živnostníků, kteří mají nejlepší zájem, aby byla restriktivní opatření zrušena, aby bylo zajištěno, že už nebudou obíráni o svá práva, a mohlo se znova volně podnikat a nemusel panovat strach z toho, že mohou kdykoliv přijít další omezení.
Jako další priorita programu se uvádí "zastavení segregace občanů na základě testování nebo očkováni", což je téma velmi aktuální a může být rozhodujícím faktorem při volbě prezidenta s tím, jak se současná krize neblaze dotýká zaměstnanců i zaměstnavatelů.
Jako další pozitivum mohou voliči vnímat, že zde máme kandidáta skutečně "z lidu". To dává signál, že prezident nemusí být jen profesionální politik. Vzpomeňme si, že Václav Havel byl spisovatel a filozof, a také disident a rebel. Dají lidé přednost jistotě profesionála, nebo zariskují?

Druhý kandidát, o němž se teď hodně mluví, je Karel Janeček. Nedávno oficiálně oznámil svou účast ve volbách v rámci kampaně Tohle jsme my a zdá se, že si rychle našel velké množství příznivců. 
Důvodem může být jeho nekonformní vystupování, odvaha říct svůj názor a moderní program, který do voleb přináší. Dokáži is představit, že oslovuje mladé, perspektivní, vzdělané lidi, studenty, umělce, vědce, podnikatele, což je určitě dobrý záběr.

Je prezentován jako miliardář, byznysmen, který se stal úspěšným díky vlastní chytrosti a inovativním přístupům. Velkou část svého času ale směřuje mimo podnikání, směrem k občanským aktivitám, podpoře vědy, kultury, jak se uvádí, filantropii. Již asi deset let se angažuje v projektech různých nadací, které mají napomáhat ke zlepšování společnosti, zlepšování jejího fungování, boji s korupcí, ale snaží se např. i zlepšit volební systém. Občas bývá prezentován jako "vizionář". Osobně myslím, že mít vizi toho, jak by měla společnost vypadat a fungovat, a budovat ji, je plus pro kandidáta navíc a obecně známkou vnímavého člověka.
Tím vším se pan Janeček stává důležitou osobností, se kterou musíme počítat ve volbách v roce 2023. Je to druhý miliardář v politice, ovšem rozdíl oproti panu Babišovi je více než očividný a asi ho není potřeba rozebírat. Dobrým signálem o úmyslech a prioritách Karla Janečka jsou samotné jeho iniciativy zaměřené na boj s korupcí a milionové dary různým nadacím, desetiletí trvající úsilí o zlepšování společnosti, účast na různých konferencích, přednáškách, např. v rámci projektu Pozitivní evoluce, třebaže byl neúspěšný.

Stručně shrnuto, máme tu vytrvalého bojovníka za svobodnou společnost a obhájce práva, a mladého, úspěšného podnikatele, který má vizi pro celé Česko. (Jaký to rozdíl oproti zestárlému, nemohoucímu panu Zemanovi!)

Informace o kandidátech a obrázky pocházejí z jejich internetových stránek.
https://otevremecesko.cz/jakub-olbert-lidr-pro-hl-m-prahu/
https://www.kareljanecek.cz/o-mne/

Autor: Ladislav Zelinka | středa 26.1.2022 14:18 | karma článku: 14,00 | přečteno: 812x