Zodpovědné chování matky za malé dítě.

  Zpráva z tisku; Kočárek s dítětem narazil do jedoucího hasičského auta!

 

Kdo nese vinu za tuto tragickou událost s dobrým koncem, rozřeší příslušní vyšetřovatelé, ale důležité je, že podle sdělení lékařů, i přes hrůzostrašně vypadající „karambol",  dítě vyvázlo bez jakéhokoliv zranění.

Zarážející je však nezodpovědné chování dnešních matek. Zrovna dnes jsem zažil šok, kdy maminka s dvojčaty, dvěma kluky asi tak rok a půl starými, šla po chodníku u velmi frekventované ulice, s jedním z nich šla držíc za ruku, dosti v předu a druhý se loudal travou těsně vedle silnice, zřejmě „trucoval" a matka jej měla za zády, nijak se po něm ani neohlížela. Najednou se klučina rozběhl rovnou do silnice, na poslední chvíli jsem ho strhl zpátky s obrubníku a vedl jsem ho patřičně šokován k mamince zpátky na chodník s důrazným slovním doprovodem. Se zlou jsem se potázal „vždyť se nic nestalo, co je vám do výchovy mých dětí", ani nepoděkovala. Podobně jsem dopadl již dříve v případě, kdy na rušné křižovatce stál na červenou městský autobus a malý čtyřletý kluk, na jeho špinavou karoserii maloval obrázky, když se autobus začal rozjíždět, strhl jsem kluka od jeho kola, k sobě na chodník  a šel jsem do nejbližšího krámu hledat matku, podařilo se, ale když jsem jí řekl co se stalo, tak mně řekla, že jsem si to vymyslel, protože prý celou dobu měla kluka před očima.

U našeho domu, na malém sídlišti, v malém parku, u velmi frekventované ulice a křižovatky, je malé dětské hřiště s pískovištěm, skluzavkou a prolézačkou. Denně při pěkném počasí jsou plné lavičky matek, pokuřujících a sdělujících si navzájem novinky ze svého okolí. Je zajímavé pozorovat jejich různorodost. Jsou zodpovědné matky - „kvočny", které většinou najdete krok od své ratolesti a nebo si společně s dítětem hrají. Potom je druhá skupina matek - vzájemných kamarádek, které si sdělují „nejnovější drby" a dětem nechávají volný pohyb po cestičkách parku a místním křoví, aniž by měli přehled co se s nimi děje.

Z vlastní zkušenosti, bývalého řidiče z povolání, vím, že na sídlištích v úzkých jednosměrkách z obou stran zaparkovaných vozů, maminka s kočárkem nejdříve mezi auty vystrčí do vozovky kočárek a pak se teprve dívají, jestli něco nejede a nebo pošlou napřed malé dítě.

Řekl bych, že dnešní matky jsou většinou neopatrné, protože i když jdou sami nebo s kamarádkou, vždy mají mít děti před sebou na očích. Ve skutečnosti je to naopak, malé děti se loudají několik metrů za nimi a vnímají svůj svět a nikdo neví, co se v dětské hlavičce může zrodit a matka s dítětem za zády žádné nebezpečí nevidí!

Autor: Ladislav Vinš | středa 27.5.2009 12:11 | karma článku: 21,00 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Ladislav Vinš

Jižní strana Bavorského lesa

13.4.2018 v 12:03 | Karma: 26,66

Ladislav Vinš

.... milujte se a množtese ...

4.4.2018 v 12:06 | Karma: 19,81

Ladislav Vinš

Jaro

22.3.2018 v 12:39 | Karma: 22,11

Ladislav Vinš

Zpráva z tisku ....

15.3.2018 v 12:14 | Karma: 21,34