Výchova dětí začíná a končí v rodině !!

  „Ruční domluva" uplatňovaná některým z rodičů na dítěti, musí být vždy výchovná, v rozumné míře a dítě musí vědět za co a proč. Výchova se nedá určit zákonem, i zvířata trestají mláďata s mateřským citem a my se přece nechceme vzdálit zákonům přírody!?

 

Každý národ má svoji mentalitu  a u nás od pradávna ctily děti svoje rodiče, měly k nim přirozenou  úctu od dětství až po stáří. Rodina byla základ života a každý v ní měl svoje místo vytvořené dobou, Otec byl živitelem a hlavou rodiny,  matka se starala o chod domácnosti a vytvářela teplo domova. Výchova dětí byla společná. Pokud někdo ze starších vzpomíná na „idylickou"  dobu svého mládí, budiž jim to přáno, ono to tak bylo, ale zapomínáme všichni, že jsme se o všechno krásné připravili sami  díky příchodem civilizačním rozmachem techniky a konzumnímu způsobem života. Změnili se priority a žebříčky hodnot. Po době „půstu", v lidech začala sílit závist a touha po rychlém zbohatnutí. Děti se staly v této době přítěží. Dříve přicházeli děti na svět dvacetiletým rodičům, někdy i z lásky. Dnes jsou děti plánované a na žebříčku hodnot až na posledním místě. Dříve bylo dítě vychovávané ještě většinou podle starých zažitých zvyků, v úctě k rodičům. Dnes jsou děti vychovávány od útlého věku televizními programy, později volným přístupem ke všem programům na internetu, podle solventnosti - značkovým oblečením, bohatým kapesným, nekontrolovaným volným časem  a v neposlední řadě přehnaně drahými dárky v podobě auta nebo zahraniční exotické cesty. Lásku a lidský vztah tam nenajdete!

 

 

Tato výchova většinou nekončí dobře a tak je důležité zbavit se jakékoliv zodpovědnosti. Hledá se proto možnost jak zavést do „českých krajin"  výchovnou morálku dětí tak, aby se rodiče zbavili jakýchkoliv následků  a trestů za svoje jednání. Proto vítají návrh zákona o zákazu výkonu tělesných trestů na dětech. O to víc by se měl již nyní uplatňovat vůči nezodpovědným rodičům existující zákon  „ o mravním ohrožení výchovy mládeže".

Žádný zákon nenahradí léty vyzkoušené praktiky při výchově dětí, které nás v základě naučila příroda. Zbavme se civilizačních návyků a vraťme se  k podstatě života  -  k citu a lásce  !!

 

 

Autor: Ladislav Vinš | pátek 13.3.2009 14:00 | karma článku: 22,94 | přečteno: 1744x
  • Další články autora

Ladislav Vinš

Jižní strana Bavorského lesa

13.4.2018 v 12:03 | Karma: 26,66

Ladislav Vinš

.... milujte se a množtese ...

4.4.2018 v 12:06 | Karma: 19,81

Ladislav Vinš

Jaro

22.3.2018 v 12:39 | Karma: 22,11

Ladislav Vinš

Zpráva z tisku ....

15.3.2018 v 12:14 | Karma: 21,34