Nedostatek pracovních míst nahradí včeličky

Jižní Čechy a obzvlášť Šumava byla známá sezoními dělníky, převážně zedníky, ale za socialismu se situace změnila. V Praze se začala stavět panelová sídliště a zároveň se přednostně přidělovaly byty stavařům  ze všech končin republiky, tedy i z Jižních Čech. Za velké slávy se napustilo Lipenské  jezero a z levého břehu se stala rekreační oblast, pravý břeh byl nepřístupný, protože se jednalo o pohraniční pásmo. Po roce 1989 kdy došlo k převratu slibující lepší zítřky, stala se oblast rájem pro novodobé „zlatokopy a podnikatele“.

 

 

Nejznámější případ je likvidace a vytunelování sklárny v Lenoře. Další je zrušení výroby dřevotřísky ve Volarech, kde byla zaměstnána třetina obyvatelstva. Zrušila se pohraniční stráž a několik posádek armády. Turisté začali jezdit na dovolené do zahraničí, místní hotely a  penziony začaly živořit.

Nezaměstnanost roste rok od roku a mladí, kteří se nebojí práce a umí  německy, jezdí každý den pracovat i několik desítek kilometrů do Bavor.

Jenže ne všichni mají odvahu, nebo štěstí živit se v cizině a tak se vrací k podnikání svých předků, výrobou domácích produktů pro svoji rodinu  a přebytky prodávají známým. Podle silničních tahů vznikají rodinné farmy, které nabízejí mléko, mléčné výrobky, hovězí, i skopové maso, které je stále ve větší v oblibě. Samozřejmě se prodává domácí chléb, který je zadělávaný kváskem a vydrží i měsíc. Nejzdravější produkt v tomto kraji je včelí med.  V sezoně, když se zadaří, vydělají si důchodci na prodeji borůvek a jedlých hub i nějakou korunu k důchodu.

Jedete li po silnici z Volar k Lipenskému jezeru, je asi v půli cesty farma, kde nabízejí nejen domácí produkty ale i podívanou pro děti a dospělé – domácí zvířata, formou ZOO a navíc velké stádo jelenů a laní. Divili byste se, kolik lidí má díry ve svých vědomostech. Jedna městská dáma si pletla telátko s kolouškem.

Prostě na Šumavě se narodil nový fenomén – podnikání v domácnosti se vším, co se dá zpeněžit. Dohnala je k tomu nezaměstnanost

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vinš | pondělí 19.8.2013 14:16 | karma článku: 19,24 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Ladislav Vinš

Jižní strana Bavorského lesa

13.4.2018 v 12:03 | Karma: 26,66

Ladislav Vinš

.... milujte se a množtese ...

4.4.2018 v 12:06 | Karma: 19,81

Ladislav Vinš

Jaro

22.3.2018 v 12:39 | Karma: 22,11

Ladislav Vinš

Zpráva z tisku ....

15.3.2018 v 12:14 | Karma: 21,34