Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Pan Petr Beranek,   "Nedá se všechno svést na komunisty,ale tady je příčinná souvislost celkem jasná. "

Neda? Zajimalo by me, na koho by jste to tedy svedl?

Jako dnes si pamatuji scenu, kdyz k nam na dvur v padesatem roce prisli zabirat stroje. Dva urednici v doprovodu clena SNB a milicionare. Ti dva meli pusky pres ramena! Nekolik mesicu pred tim odebrali sedlakum strelne zbrane, ale presto si jeste asi nebyli jisti. Pokracovani by bylo nekonecne...

0 0
možnosti
PB

Nedá se všechno svést na komunisty,ale tady je příčinná souvislost celkem jasná.

Průšvih dnešní podoby venkova začal kolektivizací a následující půlstoletí komunistické vlády dokončilo dílo zkázy. Stačí se podívat za hranice a porovnat stejně velké německé a rakouské vesnive s těmi našemi. Tam, kde za hranicemi najdete řezníka, pekaře, hoteliéra, hostinského, kavárníka, doktora, banku, spoustu hospodářů nebo třeba autoservis, tam v našich krajích asijský obchod, herna, výčep.

Čest výjinkám, ve kterých se sešli šikovní a podnikaví lidé a za poslední čtvrtstoletí (to to letí !) dokázali znovu něco vybudovat.

0 0
možnosti
RM

Souhlasím, vystihl jste to hezky :-) trosku bych polemizoval s prosperujicimi JZD s poukazem zejmena na okolnosti, za kterych vznikaly. Fakt ale je ten, ze povetsinou jsou budovy a stavení zde ve zbidacenem a zchatralem stavu .. pritom by stacilo je vlastnicky vyporadat (napr. podobnym mechanismem jako se provadeji pozemkove upravy) a sve nove vlastniky by si jiste nasly

0 0
možnosti
PK

Vesnice? Tam je schovano moje mladi, vzpominky na okupaci a naslednou komunistickou okupaci padesatych let. Leta na ktera bych radeji zapomnel, nez je znovu vsem pripominal. O tu vesnici meho mladi jiz davno neni zajem. Ten cas je nenavratne pryc. To co tady vidite je kulisa predstav lidi z mesta, jak by vesnice podle nich mela vypadat.

Nikdo z vas si nevsiml nebo nemuze pamatovat jak ta vesnice meho mladi a lide v ni zijici byli zniceni. Za to nebyl nikdo, nikdy pohnan k zodpovednosti!

1 0
možnosti
Foto

R^ pro me i vyasfaltovane ceske vesnice maji sve kouzlo: ty spanelske nemaji domky se zahradkou, jsou to ulice plne minimalne jedoposchodovych na sobe naplacanych domku ...

0 0
možnosti
PK

Nechci politikařit, ale záchrana vesnic měšťáky byla v plném proudu už za socialismu. Např. mládí jižních Čech odcházelo do Prahy za prací, která tam nebyla. Byť dnes velebíme knížete, tak na Orlicku a Písecku do r.48 průmysl byl minimální. -proti Sudetům. A tím i podmínky pro život mladých, kteří bydleli na vsi, dědili grunty ale pole je neuživila.

0 0
možnosti
Foto

Ale přece jen jste hejno hus našel.

Vesničky jsou teď mnohem hezčí, to máte pravdu. A když má někdo na vsi statek, i tam je  pořádek.  Několik jich znám. V JZD bývalo dost nepořádku, všude se něco válelo, ale je to už dlouho. Tato zařízení by se k tomu asi také dopracovala.

1 0
možnosti

karma, ale jen pro info: těm lidom, o kterých píšete, se říká "náplava". Náplavka je malá písečná pláž u řeky, což lidé bohužel zapomněli, protože v českých řekách se už moc koupat nedá. Ale my jsme se ještě na náplavku u Labe v dětství koupat chodili ;-D

1 0
možnosti
PC

Krasne a pravdive, jen bych upozornila, ze se rika "naplava"

0 0
možnosti
  • Počet článků 565
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1195x
Jsem důchodce, který stále miluje život  kolem   wunschlad@seznam.cz

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy