Když ještě nebyl blahobyt ….

Na strniště se chodilo sbírat klásky,   ulámané  hlavičky obilí.  Nebyl  li  po ruce   košíček  posloužila svázaná  plátěná  zástěra.  Chodilo se na pole   vyoraných brambor,  které se znovu motyčkou  překopalo a nasbíralo pár kilo  brambor.  

a  řepu  se chodilo  na železniční  trať  vedoucí  do cukrovaru.  
Železniční  trať  byla  nerovná  a  vagony  s řepou  vrchovatě  naložené  a 
na  každém  „houpáku“  spado  pár  hlav  řepy.  Doma  byl  potom  sváteček,
  řepa se nastrouhala  a vařilo  se spousta  pokrmů, nejznámější syrup, ale 
hlavně  řepánky

Postup přípravy receptu

Ze všech uvedených surovin  (viz  internet  -  řepánky recept)  zaděláme hladké nelepivé těsto, které necháme 40 minut kynout.

Řepu oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a podusíme na másle doměkka. Přidáme cukr, mák, nasekané ořechy, krátce podusíme a necháme vychladnout.

Těsto rozdělíme na 24 kousků, každý naplníme náplní a zabalíme. Bochánky (řepánky) dáme na plech tak, aby se nedotýkaly. Necháme v teple ještě 20 minut kynout.

Připravíme si z másla, cukru a mouky drobenku.

Po 20 minutách bochánky (řepánky) potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Řepánky podáváme jako klasické buchty, jsou opravdu vynikající! Můžeme je ještě obalit v moučkovém cukru.

 

 

Autor: Ladislav Vinš | úterý 11.10.2016 12:18 | karma článku: 27,43 | přečteno: 871x
  • Další články autora

Ladislav Vinš

Jižní strana Bavorského lesa

13.4.2018 v 12:03 | Karma: 26,66

Ladislav Vinš

.... milujte se a množtese ...

4.4.2018 v 12:06 | Karma: 19,81

Ladislav Vinš

Jaro

22.3.2018 v 12:39 | Karma: 22,11

Ladislav Vinš

Zpráva z tisku ....

15.3.2018 v 12:14 | Karma: 21,34