K o l a b o r a n t - přisluhovač.

  Kolaborace  - spolupráce občanů okupovaných zemí s okupanty. Kolaborace je závažným proviněním proti morálce a národní cti a v určitých případech či za určitých okolností národní zradou  !!   ( encyklopedie  Diderot )

 

V souvislosti s obsazením Československa  15 března 1939 Německou armádou a následnou okupací „Protektorátu Čechy a Morava"  se hodně píše o českých kolaborantech, kteří za cenu určitých výhod  spolupracovali s německými okupanty a ti horší navíc udávali české lidi, kteří prováděli různé sabotáže na zařízeních sloužících Němcům. Český národ byl vynalézavý a tak sypal písek do ložisek vagonů, docházelo k různým destrukcím na  železnici, často se zastavovala výroba ve fabrice, protože docházelo k záměrnému  zkratu el. proudu ale i rafinované zásobování potravinami z venkova, s kterými  se vystupovalo na železničních zastávkách  na okraji Prahy, protože na velkých železničních stanicích byly  „tvrdé šťáry", kde neproklouzla ani myš. Pro horlivého  kolaboranta  -  udavače stačilo, aby dítě neprozřetelně odešlo mimo domov s namazaným krajícem chleba s máslem a již  druhý den  jste měli doma gestapo. Říkalo se, že nebýt  českých udavačů, těžko by Němci  pozavírali tolik  Židů a vůbec lidi, kteří se nebáli okupantů.  V roce 1945 , na konci revoluce v Praze,  museli známí kolaboranti  (o kterých se to vědělo), odklízet barikády, dláždit ulice a byli společně s Němci na ulicích lynčováni a později odsouzeni lidovými soudy za zradu na národě, k tvrdým  trestům. Ví  se také , že spousta z nich využila poválečných zmatků a z kolaborantů se stali  „r u d í „   vlastenci.

Situace se opakovala v roce  1 9 6 8    kdy začala  dvacet let okupace Československa   Svazem sovětských socialistických republik.  „ ta hrozná doba temna, kdy na každém kroku byla slyšet okovaná bota sovětského vojáka a za každým rohem číhal kolaborant"

Situace se opakovala v roce  1989  jako v roce  1945, avšak  nikdo kolaboranty nelynčoval a lidový soud  nezasedal.  Ví se, ale , že spousta z nich využili svých známostí, kontaktů a drzosti k tomu, aby dnes, z výše svého postavení,  poučovali národ o morálce !!!

Autor: Ladislav Vinš | pondělí 16.3.2009 12:20 | karma článku: 22,82 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Ladislav Vinš

Jižní strana Bavorského lesa

13.4.2018 v 12:03 | Karma: 26,66

Ladislav Vinš

.... milujte se a množtese ...

4.4.2018 v 12:06 | Karma: 19,81

Ladislav Vinš

Jaro

22.3.2018 v 12:39 | Karma: 22,11

Ladislav Vinš

Zpráva z tisku ....

15.3.2018 v 12:14 | Karma: 21,34