Ve skrytu pod vládní krizí miliardy tiše mizí

V podstatě permanentní vládní krize je skvělou duchnou, pod kterou se schovávají mnohé neplechy a šílenosti. Všichni se zaobírají tím, jak si ministr Kalousek cení ministryně Peak pro její statečnost, takže se zapomíná na ProMoPro a dlouhou řadu podobných kauz.

Pro ODS a TOP 09 je rozklad Věcí veřejných ideální příležitost, jak odvrátit pozornost od svých vlastních hříchů. Je to postup podle starého dobrého vtipu: „Proč pes vrtí svým ocasem? Protože pes je chytřejší než ocas. Kdyby byl chytřejší ocas, vrtěl by ocas psem.“ Ano, tak jako si prezidentovi muži ve filmu Vrtěti psem vymyslí k zakrytí sexuální aféry prvního muže USA válku s Albánií, tak chválí ministr Kalousek za odvahu ministryni Peak. A výsledek? Média se zakousnou do jeho šťavnatého párečku, který jim machiavelistický šéf státní pokladny přichystal, takže dají pokoj jeho zprofanovanému ministrovi Drábkovi, který zasadil smrtelnou ránu sociálnímu systému v zemi. Stejně jako veřejnost pustí z hlavy, že další z jeho ministrů Heger si již brousí skalpely pro vraždu českého zdravotnictví. Nevšímáme si, že vpravdě ďábelsky vychytralý Miroslav Kalousek hodlá uvalit spotřební daň na víno (i když jsme si kdysi dávno řekli, že konzumace vína je z alkoholů nejvíce společenská a je s ní spojeno nejméně negativních vlivů - právě proto jsou ostatní alkoholy zdaněny a víno nikoliv). Nevšímáme si ani, že ministr chce zrušit náhradu zaplacené daně z nafty pro zemědělce. Takový krok vezme celému sektoru asi 1,5 až dvě miliardy ročně, ale především to zdraží českou potravinovou produkci. Ta je již tak pod strašným tlakem dovozů ze zahraničí, které utlačují českou zemědělskou výrobu. Odstřelení zelené nafty tedy bude velmi zjednodušeně znamenat snížení konkurenční schopnosti celého agro sektoru. Všechny okolní země totiž zemědělcům na tu naftu, kterou projezdí na polích, dávají daňovou slevu.

Podobně se zapomíná na hrůzovládu ODS nad zemědělstvím a Lesy České republiky. Naprosto zapadla informace, že ze slavného tendru na lesnické práce je obrovský výbuch a průšvih – přesně tak, jak mnoho lidí říkalo dopředu. Loni byly „vysoutěženy“ práce v lesích pro tento rok a částečně i pro roky další. Neuvěřitelných 61 procent tendrů dopadlo fiaskem. Buď vítězové odmítli podepsat smlouvy, nebo svoje místo přepustili druhému v pořadí nebo se objevil jiný závažný problém. Těžba se zpožďuje, práce neprobíhají, trh se dřevem je pod tlakem dovozů z Polska, Běloruska, Ukrajiny…  Výsledkem krachu celé koncepce ministerstva zemědělství je nízká domácí těžba, značný dovoz dříví, problémy českých a moravských pil, zmatek v cenách, právní problémy, když odběratelé nevědí ani s kým podepsat smlouvy, protože není jasné, jak celá věc vlastně probíhá a hlavně jak a jestli vůbec někdy dopadne.

Současný pan ministr Bendl může tvrdit, že když se chystal onen neobyčejně rozsáhle hloupý a ukazuje se i neobyčejně nevýhodný balík tendrů (nazývaný 2012+), tak on na úřadě ještě nebyl. To je fakt. Ale přesto nachystal doplňovací tak zvané minitendry, které jsou koncipovány přímo na základě pravidel přijatých pro 2012+. A jeho 2013+ jsou, zdá se, podle stejného mustru.

To všechno zde popsané se opravdu stalo, žádná postava není vymyšlena. Jenom zde uvedené chyby těch několika málo ministrů, které mám prostor zmínit, obnášejí miliardy korun použitých velmi neefektivně nebo v některých případech přímo vyhozených z okna (a v některých případech asi i jako zázrakem spadlých do kapes přátelům).

Prostě platí, že: „Ve skrytu pod vládní krizí miliardy tiše mizí“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Velebný | středa 18.4.2012 22:57 | karma článku: 30,03 | přečteno: 1339x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51