Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Soudce soudci soudcem? Směšné!

Spravedlnost je neposlušná a zaslouží si tak akorát na zadek, řekl si na Nejvyšším správním soudě. Už před časem „vyřešili“ případ brněnského insolvenčního soudce Jana Kozáka pokutou. Nyní rovnou roztrhali kárnou žalobu proti předsedovi brněnského soudu Jaromíru Pařízkovi.

Soudci měli soudit soudce a dopadlo to tak, jak nutně muselo. Znovu se ukázalo několik skutečností: především v této zemi jsou lidé dvou kategorií. Soudci a několik dalších vybraných jedinců a pak ostatní. Jedni mohou prakticky všechno a je velmi složité právě například soudce pohnat ke spravedlnosti za chyby. A kdyby jen za chyby z hlouposti, ale ani za „chyby“ ze ziskuchtivosti. Když se někdo soudcem jednou stane, musí to být absolutní alkoholik, alespoň desetkrát usnout na jednání, musí někoho minimálně přejet a pokud možno zabít, aby jeho kolegové uznali, že něco není v pořádku. Protože do té doby tu máme „nezávislost justice“. Ale že justice má být nezávislá na moci výkonné a moci legislativní ještě neznamená, že soudci nemusí dodržovat a ctít zákony.
V případě soudce Jana Kozáka a jeho nadřízeného Jaromíra Pařízka šlo o to, že Pařízek vypracoval takový rozvrh rozdělení práce mezi soudce, aby Kozákovi připadly takové případy, o které měl s největší pravděpodobností zájem. Viz OP Prostějov – to je asi nejslavnější kauza, která se dostala Janu Kozákovi do rukou.
Výsledkem jeho „soudcování“ bylo, že během konkurzu se majetek pro věřitele snížil o stovky milionů, které se kamsi zatoulaly. Zbytečně zaniklo několik desítek pracovních míst i v těch provozech podniku, které by jinak nesporně přežily a které mohly dál vyrábět. Po dlouhých obstrukcích se celé řízení vrátilo na samotný prvopočátek a muselo začít znovu – neboť vyšší soudy a to až dokonce Ústavní soud došly k závěru, že řízení neprobíhalo v souladu s právem. Obrovské škody a fakt, že se spousta lidí ocitla bez práce je podle Nejvyššího správního soudu důvodem tak akorát k celkem bezvýznamné pokutě.
Vyřešení – nevyřešení kárných žalob podaných ministrem spravedlnosti na soudce Jana Kozáka a předsedu brněnského soudu Jaromíra Pařízka vzbuzuje řadu otázek. Za prvé například jakým způsobem sáhnout do Ústavy a dalších navazujících zákonů k tomu, aby bylo možné požadovat od soudcovského stavu větší odpovědnost vůči veřejnosti a především vůči zákonům a dalším předpisům, které musíme dodržovat všichni. Až na výjimky. Nyní se snad konečně podaří zásadním způsobem omezit naši širokou poslaneckou imunitu tak, aby platila principielně a především na politické akty a nikoliv na ostatní činnost poslanců a senátorů. Konečně je o tom shoda. Obratem by bylo velmi správné začít zkoumat, co provést s poslední skupinou nadlidí a jak dosáhnout toho, aby z nich byli normální občané odpovědní ostatním občanům.
Budu v této věci interpelovat ministra spravedlnosti a především jsem připraven hledat pro takový projekt politickou podporu. Poslední zpráva BIS například tvrdí: "Nestandardní aktivity představitelů justice vykazovaly v mnoha případech znaky kriminálního jednání, které vzhledem k zákonnému vymezení postavení soudců a státních zástupců nelze odpovídajícím způsobem postihnout." To asi není stav, se kterým by bylo dobré se smířit.
Jen poslední poznámka – jsem naprosto přesvědčen, že absolutní většina soudců je v naprostém pořádku. Ale nemůžeme zde mít systém, který i jen malé menšině umožňuje schovávanou za talárem.

Autor: Ladislav Velebný | čtvrtek 26.1.2012 9:02 | karma článku: 22,89 | přečteno: 935x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik