Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové koště pro kulturu

Životnost ministrů vlády Petra Nečase začíná připomínat životnost posádky tanku T-34 v případě jaderného konfliktu a kdyby bylo cílem tohoto kabinetu rozhýbání trhu práce na ministerských postech, byla by koaliční smlouva dávno splněna.

Fascinující je, že i po několika letech zkoušení nějakého elegantního způsobu, jak tyto výměny dělat, se to nedaří a nedaří.

Jméno Alena Hanáková si ještě nestihli zapamatovat ani mnozí z těch, kdo v kultuře přímo pracují a kdo se touto oblastí zabývají, a již se oni veřejně mluví jako o „ministryni na odpis“ – to je citace titulku iDnes. Což je pochopitelně neuctivé vyjádření, které ukazuje pocit nadřazenosti ukotvený pevně v mnoha novinářích, ale to je nyní vedlejší.

Podstatné je, že paní ministryni nominoval na tento post konglomerát TOP09/Starostové. Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Petr Gazdík samozřejmě znali reálné schopnosti této paní a měli si být vědomi toho, že přes všechny klady to není typ na takovou funkci. Nejde uvěřit tomu, že by jejich personální politika byla tak nezodpovědná, že by do vlády povolali někoho, koho důkladně neznají nebo - nedej Bože – o kom si dokonce myslí, že „na to nemá“.

Jelikož však nyní paní ministryni posílají s velkou pravděpodobností zpět Vizovic, vyvolává to celou řadu podezření. Není třeba pravda to, co se říkalo kolem odvolání bývalého ředitele Národního divadla Ondřeje Černého? Podle mnohých totiž Miroslav Kalousek poslal na ministerstvo „dočasnou paní“, která měla přesně zadaných několik úkolů – jedním z nich bylo svěřit „Zlatou kapličku“ s rozpočtem v řádu stovek milionů korun loajálnímu a politicky správně chápavému řediteli. O tom, že tento zajímavý post dostane plzeňský Jan Burian, se šeptalo hned potom, co paní ministryně hovořila o slavném „nastavování procesů“. A vida – už se chystá usednout do ředitelského křesla.

Jenže paní ministryně nepřirostla k srdci především reálným umělcům – není divu, když jim chtěla snížit dotace na tak zvanou živou kulturu a také na odborné časopisy. V dotacích na „živou kulturu“ chtěla paní ministryně ušetřit sto milionů korun, což by bylo snížení o bratru skoro třicet procent z roku na rok. Což je nesporně brutální nápad a především opravdu hloupý – pokud vůbec má ministerstvo nějaký smysl, tak je to podpora živé kultury a zajištění památkové péče. Ale to nechme stranou.

Paní ministryně škrty bránila a pak během dvou dnů sto milionů zase našla. To je přece strašné. Jak mohu s čistým svědomím tvrdit, že je nutné sto milionů z podpory umění odebrat, když je pak během 48 hodin zase někde objevím a rázem tento škrt nutný není? To si s námi TOP09 a Starostové hrají nějakou divnou hru? Ale možná bude hlavním důvodem, proč se tyto peníze tak zázračně objevily, jednoduchý politický pokyn, že se objevit prostě musí. Vždyť kdo podporoval Karla Schwarzenberga v prezidentské kampani? Mimo jiné většinově umělci. Pro TOP09 by bylo hloupé přijít o jejich přízeň.

Aby nebyla mýlka. Zvýšení rozpočtu pro „živou kulturu“ a zajištění financování takových projektů, jako jsou například odborné divadelní časopisy, je správné. Bez ohledu na to, že umělci někdy podporují konkrétní politiky (jiné), bez ohledu na to, že občas vstupují do veřejného života s jistou kreativní agresivitou (a mnohdy nikoliv férovým způsobem) i bez ohledu na to, že umělecké časopisy bývají plněny texty, kde je vůči politikům sarkasmus velmi mírný postup.

Z politických důvodů bych si měl možná přát, aby historické znemožnění TOP09 pokračovalo a paní ministryně svoji současnou agónii ještě přežila. Avšak protože kulturu potřebujeme a bylo by smutné ji dohnat do stavu klinické smrti, měli by Miroslav Kalousek a Starostové konečně na kulturu poslat nějaké nové koště co nejrychleji. Paní ministryně je možná hodná žena, která jenom někdy neví, co činí (za to si však může ministr financí sám – měl ji to lépe vysvětlit), ale její další přítomnost na úřadu všechny zneklidňuje. Ministr by neměl být nevypočitatelný kulový blesk, který neumí obhájit odvolání ředitele nejvýznamnějšího divadla v zemi, neorientuje se v hlavní problematice rezortu, ztrácí a obratem nachází sto milionů korun.

Autor: Ladislav Velebný | pátek 15.2.2013 9:09 | karma článku: 8,46 | přečteno: 301x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik