Ministr Řeznický Pes a premiér Mimoň I

Ministr financí Miroslav Kalousek má chování řeznického psa odjakživa, teď k tomu ale přidal i vršení strašlivých nesmyslů. A premiér Petr Nečas svou reakcí na protesty zemědělců zase jednou ukázal, že je naprosto mimo normální realitu této země. Petr Mimoň I.

Nejprve pan ministr financí z TOP 09. Cituji: "Při vší úctě k zemědělcům, nemám pocit, že ten, kdo vozí rohlíky do krámu, lidi do práce nebo nemocné do nemocnice, dělá méně užitečnou práci nebo práci s menší společenskou prioritou. Proč mají mít daňovou výjimku z pohonných hmot výlučně zemědělci, všichni ostatní ne, a musí na to logicky doplácet." Mlít (povídat, žvatlat) takto páté přes deváté je normální zločin, protože to pan Kalousek nemůže dělat z jiného důvodu, než kvůli potřebě poštvat zbytek této společnosti proti zemědělcům. Jenže ono je to tak, že zemědělské komodity jsou v rámci Evropské unie konkurenční, soutěží mezi sebou. Takže pokud má zelenou naftu zemědělec v Rakousku, v Polsku, v Německu a v podstatě ve všech ostatních zemích unie, pak vzít tuto výhodu našim zemědělcům je strašné. Výdaj na pohonné hmoty je jeden z podstatných a určuje schopnost konkurovat.

Já také nejsem příznivce všech možných výjimek a zvláštních daní a odpustků daní. Nevidím v tom mnoho dobrého. Také znám Adama Smitha, Davida Ricarda nebo Frédérica Bastiata, nevidím potíž říci, že jsou – když nic jiného – přinejmenším podnětní. Jenže ať nejprve pan ministr financí praští v Bruselu o stůl svým diplomem nejlepšího ministra financí Mléčné dráhy a rozčiluje se na svoje méně chytré a schopné kolegy, kteří vlastním zemědělcům prodávají naftu v přepočtu o deset nebo dvacet korun levněji, než za kolik ji mají mít ti naši. To citované prohlášení pana ministra financí je tak nehorázné, zlé a hloupé, že k tomu chybí slova. Alespoň mezi slušnými lidmi.

Premiér Petr Nečas zase chce diskutovat jen s těmi, kdo si neberou občany jako rukojmí. No, to je dost těžké, protože on sám zásadně neposlouchá ty, kdo k němu hovoří slušně a nekřičí. O problému se zelenou naftou ví dávno, zcela jistě zná veškeré okolnosti, zná souvislosti s problematikou těchto dotací. Nic nezabralo a názor vlády je stále stejný, totiž zelenou naftu zrušit. Ostatně v den protestu zemědělců Nečasův kabinet návrh schválil a poslal do parlamentu. Pan premiér jinými slovy chce, aby všichni vzali jeho rozhodnutí a rozhodnutí vlády jako něco, co je třeba bezvýhradně ctít. Kdo se ozve, ten vydírá. A kdo má jiný názor než pan premiér z ODS nebo ministr financí z TOP 09, ten je kolchozník, bolševik a potenciálně masový vrah.

Pokud vláda hodlá všechno před sebou válcovat a dělat si jenom to svoje, pak musí předpokládat, že někteří lidé nesklapnou podpatky a nebudou servilně kývat. Na to mají pánové Nečas a Kalousek ve vládě paní Peake, pana ministra Dobeše a Jankovského, těžko mohou čekat vděčnost a úlisnou úslužnost lokajů od zemědělců, kterým berou šanci na udržení konkurenceschopnosti s farmáři z ciziny.

Pan premiér Nečas se chová jako Mimoň I. – pomatený král, který žije ve svém vlastním světě. Tento ministerský předseda, jehož politická éra bude ukončena nejpozději na jaře roku 2014, ale pravděpodobně daleko dříve, má z jakéhosi nepochopitelného důvodu pocit, že ho má národ v oblibě, že ho ctí jako moudrého a uvážlivého muže. Lze se opodstatněně obávat, že to není pravda. Ani v rovině obliby, ani v rovině uvážlivosti a moudrosti. Jistě, je zbytečné přeceňovat průzkumy veřejného mínění a je zbytečné dělat dalekosáhlé závěry z volebních preferencí, zvláště v teoretické polovině volebního období. Ale jak premiér Nečas, tak i ministr Kalousek se chovají jako neomezení vladaři země, pěkně povýšenecky a arogantně, což je záruka, že jejich obliba stoupat nebude.

Autor: Ladislav Velebný | pátek 25.5.2012 7:48 | karma článku: 18,91 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51