Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letos 1. dubna nejezděte vlakem

Nikoliv kvůli aprílu. Ale pravděpodobnost havárie bude naprosto nejvyšší v posledních mnoha letech. Proč? Protože vládu opustil jenom jeden Dobeš a druhý v ní stále zůstává. Je to ministr dopravy.

Důvodů, proč by měl z kabinetu být velmi rychle vypoklonkován, je hned několik. Sem se mi vejdou dva a ten 1. duben si nechám až jako druhý.

Za prvé by odstranění ministra Dobeše měli chtít hlavně obyvatelé menších městeček a vesnic, kam vedou jenom silnice spravované a opravované (občas zaplátované) kraji. Pan ministr totiž na jejich opravu jaksi zapomněl, přesněji zapomněl na to, že bez peněz to nepůjde, zmrazil dotační program na tento účel a žádné peníze krajům neposlal. Je to trend této vlády, který je docela nezakrytý – krajům přibývají povinnosti a dostávají od státu stále nové úkoly. Zároveň jim vláda soustavně snižuje příliv peněz a na opravy silnic druhé a třetí třídy nedá nic. Možná je to vychytralá strategie před krajskými volbami – vyhladovět kraje, dosáhnout toho, že nebudou na nic peníze a že to lidé budou dávat za vinu hejtmanům. Co je ale politicky vychytralé, to je vůči občanům sviňárna nejvyšší kategorie. Protože páni ministři po těch výmolech ve svých nabušených audinách nebo superbech nejezdí, tam si prorážejí pneumatiky favority a fabie. Což je panu ministru Dobešovi upřímně jedno.

Za druhé, už se pomalu blížíme k meritu věci, vede do tragédie české železnice. Ministr dopravy ovládá správní radu SŽDC – organizace, která opravuje koleje a především řídí dopravu. Do ní patří výpravčí či dispečeři, tedy z hlediska bezpečnosti nejdůležitější lidé na železnici. Správní rada schválila 9. února tohoto roku velkou reorganizaci a zjednodušení struktury SŽDC. To obnáší obrovské změny v řízení dopravy, jednoduše řečeno se dá říci, že stovky a spíše tisíce lidí budou mít od první minuty 1. dubna 2012 jiné úkoly, pravomoci a náplň práce než dosud. Desítky nebo stovky lidí odcházejí úplně, stěhují se ředitelství a tak dále. To všechno již probíhá, celý ten mechanismus se roztočil. A pan senátor Adolf Jílek, předseda této správní rady (jmenovaný ministrem dopravy), který na začátku února celou akci schválil, v polovině března svévolně rozhodl, že se má zastavit. Výpovědi běží, lidé odcházejí, byly udělány možná stovky tisíc administrativních úkonů, což stálo miliony korun. Ale pan Jílek, který je zvolen za KDU-ČSL (ale nyní již v barvách TOP 09), na nějaký ten milion z obecního nekouká. Třeba ani netuší, že ty stovky tisíc úkonů bude – pokud si prosadí svoji hloupou myšlenku – potřeba vrátit zase zpátky, tedy udělat zase stovky tisíc zrušovacích úkonů. A pak jednoho dne, až pana lidovce po ránu osvítí Duch svatý, že dneska je ta správná chvíle na reorganizaci, tak se ty stovky tisíc úkonů udělají zase znova. Fascinující je, jak pan senátor vysvětlil, že reorganizaci ruší. To stojí za to – podle něj má malý vliv na výběr krajských šéfů SŽDC.

Zvláštní, jak si s panem ministrem Dobešem (což je zase člen strany ABL, vlastně ne – VV) pěkně notují. Současná organizační struktura s jejími duplicitami, zbytečně obsazenými budovami a vším možným stojí daňové poplatníky každý měsíc o několik desítek milionů více, než na kolik přijde struktura nová. Jenže pánové chtějí rozhodovat o obsazení odborných funkcí krajských ředitelů, tak celou akci zastaví a způsobí státu škodu minimálně nějakých sto milionů korun. Člověk se musí ptát: pane předsedo a pane ministře, kohopak na ta krajská ředitelství chcete dosadit, že se vám vyplatí vyhodit oknem sto milionů korun? I když vlastně – z vašeho to není, že?

Ale co je horší a na co mne upozornili odboráři ze SŽDC – no, v novinách se tohle člověk nedočte, protože novináře by zajímal až nejhorší z možných výsledků lidovecké umělecké tvořivosti a bohorovnosti pana ministra. Když pan Jílek prosadí zastavení reorganizace a za těch několik málo dnů se nepodaří věci vrátit zpět, což se nepodaří, protože to prostě nejde, ohrožena bude především bezpečnost cestujících. Nejasné kompetence, nepřesně definované odpovědnosti a zmatek v řízení provozu budou znamenat jediné – extrémní nebezpečí tragédie. Takže 1. dubna nesedejte do vlaku, protože to může snadno špatně skončit.

Pan ministr byl na tato nebezpečí několikrát upozorněn, nemůže se vymlouvat, že ne. Pokud má nějaké zbytky zodpovědnosti, pak na nejbližší správní radu půjde s návrhem na odvolání jejího předsedy. Protože i když pan senátor a pohrobek lidovců nakonec žádnou škodu nezaviní, i jen za tak hloupý nápad by měl zmizet ze scény. Takže by ministr Pavel Dobeš mohl udělat alespoň jedno kvalitní rozhodnutí, třeba jako trénink na podání demise. Zajít na tu správní radu SŽDC a vysvětlit panu Jílkoví, že se chystá udělat opravdu velkou chybu.

Autor: Ladislav Velebný | pondělí 26.3.2012 8:54 | karma článku: 13,12 | přečteno: 952x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik