Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

Krysák

7. 10. 2011 19:41
To je hezké

To je hezké, že ohledně zákazek Cas a Pandurů se toho všude spoustu napíše a nakecá, nikdo si ale neuvědomuje jejch důležitost na afgánských misích. AČR je zde pro novináře a (oranžové) politiky proto, aby mohli pouze upozorňovat tady a tam. Napíše se někde článek o hrdinství našich vojáku v Afghánistánu?!

0 0
možnosti
ZK

SID09

8. 10. 2011 12:04
Re: To je hezké

A teď mi ještě prozraďte, k čemu je dobré tkzv. hrdinství našich vojáků někde v Afganistánu ;-D?

0 0
možnosti
LC

jáša

7. 10. 2011 11:15
A co se tyče vybavení,

letadla typu CASA jsou dopravní letadla pro přepravu osob a vojenského materiálu. Naše Casy mají přepravovat jednotky naší armády, ale sloužit i jednotkám NATO. Pisatel Gloc Mark XIX uvádí, že ty Venezuelské stojí až miliardu, protože mají sloužit námořnictvu. Pochybují, že budou vybavený pro přístavaní na moři. Takže, jejich vybavení bude stejné, nebo obdobné,jako vybavení těch naších. Takže,reálna cena těch Portugalských ve výši 450 milionů s obdobným vybavením je jakýmsi základem. Takže naše jsou předraženy cca o 400 milionů a ty Venezuelské o cca 600 milionů. To už je o co se dělit. To už stojí za nějakou tu lež.

0 0
možnosti
ZK

SID09

9. 10. 2011 11:45
Re: A co se tyče vybavení,

Jedna věc je, co se píš a druhá věc je co je skutečnost.  Venezuela je mi celkem ukradená - a k ní nemám žádné věrohodné údaje. Faktem je, že nákup čtyř dopravních letadel za 132 milionů eur (tedy kolem 3,5 miliardy korun) byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. ČR tehdy podle Evropské komise nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce rozhodla bez výběrového řízení. V porovnání s prodeji těchto letadel CASA jiným odběratelům, kdy tato firma prodávala funkční letadla v relaci  (v rozsahu na výbavě ) 13,8 -16,8  mil. EUR/ks, je naše cena 33 mil EUR za nefunkční letadlo opravdu vysoká. Pokud vezmu v úvahu, že tito výrobci dávají běžně až 40 % provize,  tak tentokrát to vypadá na provizi minimálně 100 % !!

0 0
možnosti
LC

jáša

7. 10. 2011 10:31
Venezuelci mají

obrovské zásoby ropy a u moci Hugo CHaveze a vojenskou oligarchii, která ho drží u moci. Pokuď by ho armáda nedržela, tak už je už dávno Venezuela normalním kapitalistickým státem a ne spojenec Kuby a Iránu. No a armáda za poskytované služby taky musí dostat svůj podíl na zisku, takže CASA za miliardu korun je tak akorát, skoro málo. Naši armadní nakupčí vyziskali 400 milionů, což je proti Venezuele až,až.

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XIX

7. 10. 2011 9:47
Ty portugalské CASY mají stejné vybavení jako ty české?

Vojenská letadla se nevyrábí jako housky na krámě nebo auta ve Škodovce, ale je to malosériová výroba podle konkrétních požadavků na vybavení a servis.

Venezuelci si nedávno koupili CASA -295M, kus za bratru 1 miliardu - tedy dražší než česká verze. Podle vás je asi fuk, že je to speciál určený pro námořní hlídkování - houska jako houska.

.

Stejné jako s těmi Pandury .... každý o tom ví houbeles, ale musí mít názor!

0 0
možnosti
PD

Politické dobytče

7. 10. 2011 10:14
Stačí pozorněji číst

Pokud jsem si stačilo všimnout, pan poslanec píše, že "vojenští odborníci" variantu, že by se letadla nějak dramaticky lišila, vyloučili. Jakožto laik bych rádo věřilo alespoň tomu "odborníkovi". A to rozhodně víc než panu Vondrovi, který podle mého názoru ne úplně ustál možnosti, jež muži skýtá moc.

0 0
možnosti