Vzpomínky zatoulané do Pošumaví. Sušice a okolí.

KAFKŮV PRŮVODCE PO KRÁLOVSTVÍ ČESKÉM vydaný L.P. 1907 a současné doprovodné fotografie, které nabídl internet a můj Olympus. Konfrontace, která jen dokazuje, že hory byly stejně krásné za Rakouska jako v současnosti. To, co se líbilo předkům, máme i my rádi. Jakpak asi budou psát bedekry o Šumavě za dalších 100 let? Šumava, jak nazýváme lesnatý, hornatý kraj pohraničný mezi Vyšším Brodem a Domažlicemi, i s Pošumavím, jež k tomuto přimyká se směrem do vnitra země až k čáře Budějovic.  

Kolik tu pohnutek, abychom si těchto krajů zevrubně a často všímali, kdyby i nebylo jejich skvostných přírodních krás, bývalých nádherných sídel českých velmožů i historicky památných hradů, tvrzí i zřícenin, z nichž tak mnohá dala národu nezapomenutelného ducha.

Anděla Strážce Vrch a Svatobor, nejvyšší body - vyhlídky.   Sušice: Starobylé české město se 6049 obyvateli. Noclehárna Klubu českých turistů U arcivévody Štěpána ; Vodolenka: lázně u Sušice, na lesnatém svahu Svatoboru, letní byty ; Rejštejn Dolní ( Unter - Reichenstein ): Bývalé hornické město s 958 něm. obyvateli na Otavě ; Rábí, zřícenina hradu u stanice dráhy Žichovice.

Z Prahy, Plzně i Budějovic lze přes noc dostati se do Sušice drahou, dále pak s použitím omnibusu, pošty nebo dostavníku.

Kdo cestuješ, na zřeteli měj, abys měl pohodlnou, ne právě zcela novou obuv s dvojitými podešvy, nikoli šněrovací, nýbrž raději s holínkami a dle možnosti aspoň ještě jeden pár nebo střevíce v zásobě na převléknutí. Největší část své cesty hleď zniknouti, pokud možno v hodinách časných a k večeru, kdy není tak znojno. Během dne jez a pij málo, teprve večer se náležitě občerstvi a nasyť. Dostaví li se nezkrotná žízeň, uhasíš ji nejlépe vodou s vínem nebo citronovou limonádou.

Do vrchu stoupej stejnoměrně a zvolna, cítíš-li únavu svalů v lýtkách a stehnech, omej se mírně studenou vodou a po osušení lihem nebo kořalkou. Kdo cestovati chceš podrobněji, opatři si mapy generálního štábu (v měřítku 1:75.000) list po 50 kr., na plátně po zl. - Zona 9, Col IX Sušice - Vimperk.  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Smrčka | čtvrtek 14.2.2013 10:24 | karma článku: 11,18 | přečteno: 419x