Když dva dělají totéž a třetí by chtěl, není to totéž.

Na jedné straně kladenský rodák a potomek s jihočeskými kořeny se musejí usmívat, kdo že by to chtěl se ujmout tak vysoké funkce. Musí to být lákavé, kdejaký kulišák, který ztratil soudnost chce usednout na Pražském hradě.

Je sice pravda, že i Češi měli své dva slavné vrstevníky tam za mořem piva, kteří zastávali vysoké politické funkce. Cermaka a Kubitscheka.

Čermák, kladenský rodák, který nešplhal po hřbetech ostatních, ale stejně jako jeho otec kutal černé zlato. Antonín Čermák nebo chcete-li Cermak si postupně budoval svou kariéru podnikatele a senátora a ve svých 60ti létech byl zvolen starostou Chicaga. Mnozí někdy slyšeli o nejslavnějším gangsterovi, Al Capone využil prohibice a kšeftoval vesele jako naše lihová mafie. Ale dosvědčit mu nezákonné praktiky moc nešlo, dohrál a dodudal na daňové úniky. Jako u nás, ale on neměl možnost se slunit na Seychelách. Anton Cermak nakonec zemřel rukou atentátníka, aby prezident Roosevelt mohl žít.

Kubitschek byl brazilským politikem, začínající svou dráhu studiem medicíny, lékařem a starostou města Belo Horizonte, jehož stadion znají i naši fotbaloví a tenisoví příznivci. Později na přelomu 50.a 60. lét se stal prezidentem Republiky spojených států Brazilských. Měl zásluhu na vybudování nového města na zelené louce. Brasilia je dodnes architektonickým skvostem, pod který se sám velký Oscar Niemeyer podepsal. Po Kubitschekovi bylo pojmenováno letiště a náš prezident mu in memoriam propůjčil Řád T.G.M.  I. třídy.  

A copak náš adept na prezidentský stolec? Mně osobně by tolik nevadil mudrlant, který by kandidoval s heslem S naší cestovní kanceláří až za hranice všedních dnů. A zmizel někde v Bermudském trojúhelníku, vždyť vlastně neví čí je a kam patří. Z 1/2 Moravan a ze 2/4 Japonec a Korejec, rovným dílem, jak říkáme my Češi halb und halb. Zda by stačilo jeho kupčení s názory od levice k pravici, od jednoho pólu ke druhému? Ne každý může oslnit svými úspěchy jako on. Trochu Chuck Norris, trochu Copperfield. Mistr nad mistry.

Svatý Václave nedej zahynouti nám ni budoucím.    

Autor: Ladislav Smrčka | pondělí 17.12.2012 16:51 | karma článku: 11,74 | přečteno: 1037x