Dějiny podle KSČM? To snad ne!

Komunistka Marta Semelová, která obdivuje Klementa Gottwalda a tvrdí, že v politických procesech 50. let byli souzeni jen ti, kdo porušili zákon, je podepsaná pod výzvou komunistů, aby se dějepis ve školách učil jinak. Učitelé by měli popisovat i klady totalitního režimu. Naopak by neměli zvát do tříd politické vězně. Komunistům se nelíbí ani přednášky lidí z Ústavu pro studium totalitních režimů...

Tolik podtitulek Lidových novin z půlky ledna tohoto roku. Dnes otevřu MfD a narazím na interpretaci dějin podle kantorky a poslankyně KSČM Soni Markové. Ještě že bylo otištěno i vyjádření "normální" dějepisářky Jitky Kendíkové.

Soňa Marková neustále mluví o kontextu, justiční vraždu dr. Milady Horákové se snaží omlouvat a srovnává ji s mccarthismem a případem manželů Rosenbergových. Pravda, mccarthismus byl nesmyslným honem na čarodějnice, Rosenbergovi však byli usvědčeni ze špionáže ve prospěch SSSR. Paní Kendíková zdůraznila, že Československo bylo jedinou satelitní zemí SSSR, která popravila z politických důvodů ženu, což je sám o sobě dost tristní fakt.

Komunisté si už před časem stěžovali na neobjektivitu výuky dějepisu. Dělají si z nás legraci? Oni sami překroutili historii natolik, že nad tím občas zůstává rozum stát. Sami tvrdí, že se distancovali od minulého režimu a najednou jim vadí, že se ve školách učí o zvěrstvech 50 let. Podle Marty Semelové by školy neměly zvát na přednášky bývalé politické vězně. Jistě, pořád jich žije tolik, že jejich živé svědectví je nepohodlné pro případnou rehabilitaci komunismu jako takového. Přes všechna svědectví těchto lidí ať už v knihách, tisku či zfilmovaná ( Zdivočelá země, Bumerang..) mají naši soudruzi tu drzost tvrdit, že je vše vymyšlené, že většina není pravda. Bývalý mukl, spisovatel Jiří Stránský přiznal, že ve scénáři Zdivočelé země není popsáno vše, co se tenkrát dělo, protože by tomu dnes už nikdo nevěřil... Komunisté chtějí, aby se učilo i o kladech bývalého režimu. Jistě, sociální jistoty nebyly k zahození, náklady na bydlení nebyly tak vysoké atd. Potom bychom ale museli učit i o benefitech dělníků za Protektorátu, podnikových dovolených ve zbrojovkách apod. Kdysi mi jeden penzista řekl, že kdo za Protektorátu držel hubu a hleděl si svého, měl se dobře. Po čase mi jiný člověk zopakoval totéž, ale o tzv. normalizaci.

Z výzvy Marty Semelové:

Na prahu nového roku 2009 se proto obracíme na vás, učitele, studenty, vědce, historiky, pracovníky veřejné správy, politiky, novináře a všechny občany, kterým záleží na uplatňování lidských práv: postavme se společně proti sílícím projevům fašismu, neonacismu a rasismu v naší společnosti. Požadujme objektivní poznávání a výklad dějin v celém jejich souhrnu. Odmítněme jejich zkreslování v duchu nejhrubšího antikomunismu, provázené špínou a nenávistí a nově dokonce i výzvou k pogromům, které vedou k nesnášenlivosti a násilí. Protestujme proti účelovým zásahům politických subjektů do vzdělávání našich dětí a mládeže, které se na základě polopravd a lží snaží ovlivnit novodobý výklad historie.

Jedním z těchto subjektů je Ústav pro studium totalitních režimů, který připravuje projekty zaměřené na žáky, studenty i učitele, jež mají manipulovat jejich poznáním a myšlením při seznamování se s našimi novodobými dějinami. Připraveny jsou kurzy pro středoškolské učitele dějepisu, učebnice a příručky pro výuku. Realizovat se mají odborné přednášky, semináře, konference a festivaly pro širší veřejnost. Podobné vzdělávací projekty a soutěže, zaměřené na základní a střední školy, připravuje i Konfederace politických vězňů a nadace Člověk v tísni.

Hesla o "účelových zásazích politických subjektů, ovlivňování na základě polopravd a lží" jsou z úst funkcionářky Komunistické strany dost ironické...

Komunisté chtějí "vyváženost a objektivitu" v tom smyslu, že se uplatní i názor druhé strany. Paní Marková k otázce na J. V. Stalina uvedla: Nikdo by si nemyslel, že Sovětský svaz porazí fašistické Německo a jeho spojence. A ti lidé umírali se jménem Stalina na rtech. Bojovali pro něj. Dohromady 20 milionů lidí položilo životy. Asi ne všichni umírali za Stalina. Ale velká část z nich. Nebudu zpochybňovat procesy, ale řeknu i to B. Když řekla i to B, proč se nezmínila o paktu Ribentrop - Molotov, o tom, že do 22. 6. 1941 byl Stalin defacto tichým spojencem hitlerovského Německa?

Pokud budeme uplatňovat názor druhé strany podle KSČM, budeme zvát do škol i estébáky, bývalé bachaře apod.? Představa, že naše děti na některém gymnáziu absolvují přednášku JUDr Karla Vaše o tom, jak bylo třeba někoho "připravit na špagát", nebo srdceryvné popisování bídy první republiky Ludmilou Brožovou - Polednovou, a jak kvůli tomu podpořila oběšení nevinné ženy, matky třináctileté dcery je absurdní.

Zrovna tak bychom k besedě s Arnoštem Lustigem mohli přizvat žijící bachaře z Osvětimi...

Marta Semelová si ve výzvě stěžuje na hrubý antikomunismus. Ale vždyť jde jen o fakta, žádné výmysly. Chtějí komunisté, aby se snad o některých věcech zase nesmělo mluvit?

Já osobně bych na školách i zmínil i současnou Komunistickou stranu. Že i v roce 2009 tam jsou poslanci bývalí bachaři, spolupracovníci StB, agenti i lidé jako Marta Semelová, Soňa Marková, lidé kteří dodnes hájí zločiny komunismu, špiní památku nespravedlivě odsouzených a uráží lidi, kterým sami nesahají ani po kotníky.

Nedovolme, aby tito jedinci opět začali šířit demagogii a svoji propagandu.

Foto: LN

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Matějka | neděle 22.2.2009 13:16 | karma článku: 30,86 | přečteno: 1494x
  • Další články autora

Ladislav Matějka

Causa glorifikace vrahů

15.8.2010 v 18:16 | Karma: 20,17

Ladislav Matějka

Zemanův podivný comeback

30.1.2010 v 19:10 | Karma: 33,70