- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
kamarád mi dlouhá léta kladl na srdce: "Kdybys šel na centrifugu, tak si s sebou neber kelímkáče." (On to zkusil )
Možná je i úplně jedno, jestli je to "kelímkáč" či lahváč etc.
Vlivem odstředivé síly se jistě stáhne CO2 do jednoho místa a ze zbytku je děsný větrák (nemyslím to vážně) :-)
(ovšem pravda je, že v té labuti dole byla taková... prostorově velkoryseji řešená roďka )
Připomíná mi to akci, jak jsme jako študáci blbli na Matějský pouti, taky jsme bafali na živý strašidla...
Jo a pivo ne 10% ale 10°... (kroužek se píše shift + klávesa mezi Esc a Tab, potom ještě mezeru aby se ° objevil)
Učitel technologie výroby piva Vít Albl nám 1. 1. 1980 řekl, že se v Československu přestaly používat ° a používají se %. Dnes je to však ještě trochu jinak, protože se používá k označení piv výčepní/ležák/speciál, podle EU.
"...Vyhlášce však neodpovídá značení piv stupni (např. 12stupňové pivo), takové značení je nejen projevem neznalosti, ale je i nezákonné (označení stupňovitostí bylo opuštěno v devadesátých letech 20. století). Místo stupňů je nutno správně uvádět tzv. extrakt původní mladiny (EPM)- a to v procentech hmotnostních (např. 12procentní pivo..."
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pivo#Zna.C4.8Den.C3.AD_piva
Vzhledem k tomu, že jsem z oboru, myslím že to mám dobře :-)