Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martin Jirousek

28. 11. 2009 2:28
Charles Hapgood

Měl na ochlazení některých částí Země jiný názor a podporoval jej v jeho názoru i Albert Einstein. Na Hapgoodově teorii "crust shiftingu" je postaven i současný katastrofický film 2012. Jinak rychlost přibývání ledu v Grónsku je zhruba taková, že za 47 let se vytvořila vrstva 54 metrů ledu a nad tím ještě 24 metrů firnu, čili slušných 78 metrů. Zjistili to, když vyhrabali z ledu letadlo P-38 "Glacier Girl". Kolik ho ubývá, to nikdo neví. :-)

0 0
možnosti

Martin Jirousek

28. 11. 2009 2:42
Re: Charles Hapgood

Jo, a to letadlo dodnes létá, nebylo rozdrceno ani vahou ledu, ani pohybem ledu a do ledu se určitě nepropadalo "vlastní vahou". Navíc ti, kteří letadlo vykopali hovořili o "stovkách" vrstev v ledu - to jen pro ilustraci, že zatím jsou dvě odlišné vrstvy v ledu považována za léto/zima (a spodní vrstvy ledu pro jistotu přibývaly jen 1mm/rok ;-D), v praxi to je spíš chumelí-obleva-chumelí-jasno-chumelí-mrzne-chumelí atd několikrát za rok. A pozor - bomba, citát z wikipedie - "Stáří grónského zalednění sahá daleko do třetihor (miocén, zhruba 7

mil. let zpátky), ovšem samotný led díky koloběhu tak starý není,

nejstarší části jsou staré něco přes 100 000 let." By mě fakt zajímalo, jak se z ledu starého 100k let zjistí počátek zalednění 7m let. ;-D

0 0
možnosti

Rodnok

27. 11. 2009 22:08
strašné kecy...

ale abych zareagoval na jediný konkrétní argument: Název Greenland měl do Grónska přilákat kolonisty.Ta dvě místa (tzv. Západní a Východní osídlení), kde těch celých 5 tisíc Vikingů žilo, leží jižněji než Island a nebylo tam tepleji než dnes. Zeleně je na jižním pobřeží Grónska v létě i dnes víc než dost - stačí se podívat na fotky do Google Earth. Vegetační období (mimochodem dnes už o pár týdnů delší než před pár desítkami let) stačí na pěstování zeleniny a píce pro dobytek. Vikingové chovali ovce, ty tam vrátili Dánové už ve 20. století.

Je hezké, že si autor myslí, jak to těm vědcům natřel, ale akorát dělá hlupáka sám ze sebe.

0 0
možnosti

K-D

27. 11. 2009 22:22
Re: strašné kecy...

Brian Fagan: Malá doba ledová - stejný názor jako autor. Brian Fagan je historik a tak by měl tento problém dobře znát.

0 0
možnosti

cato

27. 11. 2009 21:32
je to moc

hezky napsáno. Podobně jako Vy to nahlížím i já,ale takhle vtipně a výstižně bych to nenapsal.R^

0 0
možnosti

tickmaster

27. 11. 2009 21:12
Hezký

celkem vtipně napsaný,aspoň mě to tak připadá.

Jo a ti vědci to maj z několika staletí a během nich byla teplota prý párkrát i vyšší,pak se zas ochladilo. Naposledy bylo teplej někdy před 200 lety, před tím taky tak nějak. Chápu proč není klima ženského roku když má periodu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Jsem muž o třech neznámých: Říká X, dělá Y a myslí si Z. :-)
Motto: Neberte život tak smrtelně vážně, stejně z něj nevyváznete živí!
Motto 2: Počítej s horším, ale výsledek opiš od lepšího.