Diskuse
Éčka, já sbírám Éčka...
Děkujeme za pochopení.
Jean-Luc Picard
to vypadá na posedlost Éčky
I kdybyste jedl jen vše přímo z panenské přírody a pil jen pramenitou ultračistou vodu, budete přijímat Éčka. Éčko je totiž jen mezinárodní označení látek, které se mnohé v přírodě vykyrtují běžně.
Doporučuji vám, uvařte si šunku doma a bez éček. Takže bude i bez soli a vy si zahráváte s botulismem, protože nkterá éčka jsou tam právě proto, aby k tomu nedošlo. Možná se vám ani nebude líbit její vzhled a barva, nějak to nebude šunka - za to mohou další éčka.
Mám pro vás doporučení, studujte, učte se a hlavně se o tom něco naučte a pokuste se pochopit. Pokud to nezabere, doporučuji léčení.
Šerlok Homeless
Re: to vypadá na posedlost Éčky
Chlorid sodný má jaký E-kód?
Jinak - samozřejmě, počítání číselných E-kódů na obalu k ničemu nedojde. Některá éčka jsou vitaminy (včetně vitaminu C a riboflavinu), karotenoidy a xantofyly, chlorofyl, antokyany, extrakt z papriky nebo barvivo získané z papriky, karamel má taky své éčko, Své éčko má dusík, kyslík, vodík, argon.
Pak jsou éčka jako kyselina citronová, jablečná, vinná, octová, mravenčí.
A pak jsou éčka jako různá barviva, kterým bych se v potravinách raději vyhnul, a´t už přirozená (jako karmín), nebo syntetická. Takže je potřeba o tom vědět víc a zvolit jinou strategii, než počítat, kolik je tam E - tak jednoduché to zas není.
Šerlok Homeless
Re: Bacha, E948 je kyslík!
Ano, při každém vdechnutí do sebe dostane E941, E948, E938, oxid uhličitý, neon, E939, krypton, E947, xenon a ozón. A navíc proměnlivé množství vody.
MontyB
Lidi si za to můžou sami
Pominu jasnou neznalost terminologie a že jenom menšina éček je považována za potenciálně škodlivá nebo přímo škodlivá, protože většina toho je jenom indexové zařazování látek používaných v potravinářství.
Spíš tu jde o nepochopení lidí, že je sice pěkné na první pohled si kupovat to nejlevnější, co výrobci dají na pult v krámu, ale že to pravděpodobně bude mít odpovídající kvalitu, protože se na tom ještě musí vydělat. Ale že pokud si to lidi nebudou kupovat, tak to postupně vymizí a zůstane jenom to kvalitnější, co jde na odbyt. Nesmí nikdo čekat, že se to stane hned, ale pokud teď všichni přestanou kupovat vysočinu, tak ještě půl roku třeba na regálech bude a budou jí vyhazovat obchodníci, protože budou doufat, že se jedná o přechodný jev a třeba slevami zase lidi donutí jí začít kupovat a pak se všechno vrátí zpátky, ale pokud by to opravdu bylo takové, že by to za to nikomu nestálo, tak se to přestane vyrábět, protože se to nezaplatí a stát s tím nic neudělá ve většině případů.
Šerlok Homeless
Re: Lidi si za to můžou sami
Hlavně bych doporučoval nekupovat nic, co má vyzývavě a nepřirozeně zářivou barvu. Radši potraviny co nejvíc ve stavu "in natura" a doma si jídlo připravit sám: Když chci jahodový jogurt, tak nekoupím jahodový jogurt dovarvený azokarmínem nebo čím, ale bílý jogurt a doma smíchám buď s jahodami nebo jahodovým džemem od babičky.
Šerlok Homeless
Orientace podle počtu éček je k ničemu
Některá éčka jsou zdraví škodlivá, další podezřelá, další (v přiměřeném množství) neškodná a další dokonce (v přiměřeném množství) zdraví prospěšná (např. vitaminy).
Nezbývá, než nosit sebou seznam éček, něco málo o nich vědět a porovnávat seznam přísad s tímto seznamem.
Ostatně, přísady nemusí být nutně uvedeny svým E-kódem. Mohou být klidně uuvedeny třeba svým (chemickým) názvem (kyselina citronová, betakaroten, riboflavin). Pokud je na jedné potravině uvedena přísada svým chemickým názvem a na jiné E-kódem, manželka se nedopočítá.
A zadalší, nezáleží jen na počtu éček, ale i na jejich mnižství. Ingredience by měly být uvedeny v pořadí svého váhového množství. Takže to, že například seznam barviv je uveden před rostlinným olejem znamená, že výrobce barvivy opravdu nešetřil.
Obecně je nejlepší nekupovat různé ty pamlsky, dovoněné a dobarvené výrobky, ale potraviny pokud možno v přírodním stavu. Mouku, mléko apod.
malý david
někteří lidé
jsou totálně zblblý z mediální masáže o zdravých potravinách.Jím co mi chutná,žádná Éčka zásadně nesleduji ani nevyhledávám a jsem relativně ke svému věku zdravý.
Horskamys
Není nad to napsat článek o něčem, o čem nemám ani potuchy
Oni jsou totiž éčka a éčka. Když autorovi řeknu, že v citronu snědl E300 kyselinu L-askorbovou, tak pravděpodobně dostane hysterický záchvat a půjde nuceně zvracet. Když mu ale řeknu, že si právě s citronovou šťávou dal obyčejný vitamín C, tak si bude lebedit, jak žije zdravě :-)
MiroTR
Re: Není nad to napsat článek o něčem, o čem nemám ani potuchy
Tak jest. Označení "Exxx" má i voda, sůl, cukr, atd.
enpassant
Magie
Autor podlehl magii slova éčko a domnívá se, že je něco nového dávat do jídla přísady. Těžko někoho vyděsí když v návodu na vaření čte ...a nakonec pokameme citronem... , ale když na obalu najde éčko, tak se sesype strachy a napíše slabomyslný paušalizující článek.
Svent
a ty éčka tam budou tak dlouho
dokud se najde pár duchem chudých, co potřebujou nakupovat vakuovanou šunku. Až to nikdo nebude kupovat, tak to nebude nikdo vyrábět
- Počet článků 28
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1063x
Motto: Neberte život tak smrtelně vážně, stejně z něj nevyváznete živí!
Motto 2: Počítej s horším, ale výsledek opiš od lepšího.