Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

SYETEY-KOTZOUR

28. 4. 2011 12:22
dobrý článek

R^

0 0
možnosti
J4

J.K. 4

28. 4. 2011 11:42
Souhlas,

až na ty pravicové vlády. Na růstu daní, přerozdělování, dluhů a úřadů opravdu nic pravicového není.

0 0
možnosti
U-UV

Urb - Uničtoženie vraga

28. 4. 2011 22:00
Re: Souhlas,

Ne, to je typicky pravicové, včetně zaplétání naší vlasti do různých válek ve světě. Klasika.

0 0
možnosti
OS

oldold

28. 4. 2011 11:42
A co zvl. ustanovení Obč. zákoníku ???

Vlastní bydlení - RD, družstva, SVJ - cca 8 milionů občanů ČR. Zbytek je u obcí ( cca 900tis lidí - 450tis bytů, soukr osob - činžáky - 300tis lidí 150tis bytů, zbytek u firem a jednotlivé byty koupené na hypo k pronájmu).

Státem určená náhrada za užívání bytu se opravdu přiblížila k nájemnému ( 1993 - 2.6Kč/m2 x 100Kč(5DM)/m2, 2010 - 96Kč/m2 x 130Kč/m2). Bohužel uživatelé bytů s degretem stále vyžadují péči státu (ovečky potřebují psa a baču), neumí si najít vhodnější a levnější byt a z něj si udělat domov. Stát o ně pečuje i v návrhu nového Obč. zákoníku zvláštními paragrafy o "nájmu" bytu.

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

28. 4. 2011 10:45
Ano...

...občas někdo podobnému výkřiku věří ;)

0 0
možnosti
JH

Profesor

28. 4. 2011 10:55
Nějaké argumenty by nebyly?

Regulace jednoznačně zvýhodňovala jednu skupinu lidí, vybranou ještě k tomu bez jakékoli logiky, nad ostatními. Shodou okolností to byli dost často vojáci, příslušníci SNB, straničtí či státní funkcionáři. Nic na tom nemění, že dnes se vydávají za ubohé "důchodce". Tolik historie. K současnosti - pokles nájmů ve větších městech je statisticky prokázán.

0 0
možnosti
PH

petrph

28. 4. 2011 10:27
skutečně ty ceny nájmů poklesly?

Rád bych tomu věřil, protože jsem doufal v tento efekt.Nicméně jediný článek v tomto duchu bych nedávno a v tom se psalo, že ceny bytů poklesly o 0,8%, čemuž jsem se upřímně zasmál.

A naopak, se všude píše  že stát teprve vytváří cenovou mapu, která by měla ukázat obvykle ceny nájmů v jednotlivých městech a obcích.A tato mapa je jednak neúplná a většinu území ještě ani nepokrývá,druhako jak sama přiznavá, i z toho  mála  co obsahuje  je získáno tou jednodušší (ale nepřesnou), tedy opsáním  nabídek z realitních kanceláří, a nikoliv reálnou cenou smluvených nájmů.

Takže se skutečně ptám, je někde odkaz,článek, zdroj, který by potvrdil že ty ceny už skutečně (a nějak markantně) klesly?

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

28. 4. 2011 10:52
Re: skutečně ty ceny nájmů poklesly?

Nějaká cenová mapa nemá žádný význam. Příklad: bydlím v činžáku 10 min pěšky od centra Brna, výhled na Špilberk, Petrov, tramvaj, trolejbus, kousek řeka na procházky, parkovat se dá, fabrika za barákem v útlumu, atakdále. Řeklo by se - ideální. Jenže majitelka nastěhovala nepřizpůsobivé, takže ryk, binec, hlodavci, vybitá okna atakdále. Jak by na toto reagovala cenová mapa? Já jsem zareagoval normálně - odstěhováním (do vlastního).

Jako ochrana nájemního bydlení, neboť jde přeci jen o poněkud zvláštní statek - zboží, postačí maximální míra meziročního nárůstu nájemného, či výpovědní lhůta dost dlouhá k přestěhování (tedy asi ne týden).

0 0
možnosti
VH

Stará kára

28. 4. 2011 10:07
Rád bych odboural jednu ideologickou fámu

V regulovaných bydlech bydlí rovnoměrně všechny kategorie z hlediska zaměstnání (snad s výjimkou horníků a hutníků).  V době, kdy se dekrety přidělovaly jsme byly všichni "státní" zaměstnanci. Vše totiž bylo státní (občas družstevní, tj. tehdy téměř státní).

0 0
možnosti
PH

petrph

28. 4. 2011 10:35
Re: Rád bych odboural jednu ideologickou fámu

Taky připomeňme (pro ty mladší), že nejenom my všichni jsme byly "státní" zaměstnanci", ale rovněž i stavební firmy byly státní, čili stát  ty domy stavěl sám, za stavební náklady, bez potřeby nějaké provize či odhadovaného  zisku s ohledem na  výši nájmu. Pro něj bylo tehdy prioritní aby se tam ty lidi nastěhovali a bydleli. V blízkosti dolů, továren,...atd.Popřípadě ale i ti kvalifikovanější,které v tom určitém místě potřeboval zaměstnat.(lékaři, učitelé, technici...)

0 0
možnosti
MB

buxus

28. 4. 2011 8:37
Jen dvě poznámky

1. Když si dělalo ministerstvo pro místní rozvoj před několika lety průzkum, zjistilo se, že sociální struktura nájemníků (podle příjmů) je u regulovaných nájmů a neregulovaných nájmů zhruba stejná, jen s tím rozdílem, že příjmově nejslabší skupinu tvořily u regulovaných spíše důchodci a u neregulovaných spíše mladé rodiny s dětmi. Takže argument sociální potřebnosti pro regulaci je už dlouhá léta nesmyslný.

2. V podobných diskusích se často mluví o chamtivosti soukromých majitelů. Proto bych rád připomenul, že je u nás cca 800,000 regulovaných nájmů, z čehož obecní byty představují 420,000. V takovém případě jsme přispívali na regulovaný nájem všichni.

0 0
možnosti
H

Host8

28. 4. 2011 8:23
V politice bydlení je stále mnoho nerovností

Starší lidé na vesnici ve starších domech nikdy od státu nedostali na bydlení žádnou podporu. Veškerou údržbu či opravy platí ze svého skromného příjmu. Oproti tomu se dávaly již za socialismu obrovské podpory do paneláků a nyní všichni opět částečně platíme jejich tzv. revitalizaci. Výsledkem je, že určitá skupina lidí nejen platí své bydlení sama, ale ještě neustále celý život přispívá jiným skupinám lidí, z nichž někteří jsou na tom mnohem lépe. Lidé ve starších domech vědí, že bydlení je drahé a veškeré opravy  si musí zaplatit jen a jen ze svého.

Pravidla by se měla nastavit rovnoprávně bez ohledu na formu bydlení.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

28. 4. 2011 9:33
Re: V politice bydlení je stále mnoho nerovností

Už samotná existence politiky zanemná nervnost. Rovnost vzníká pouze v případě absence jekékoli státní politiky.

0 0
možnosti
U-UV

Urb - Uničtoženie vraga

28. 4. 2011 8:19
Jsou to jevy, mezi nebem a zemí

Tam, kde zrušili policejní stanici, klesla trestná činnost. Marketům, kde přestali hlídat zloděje, poklesly ztráty z krádeží. Podnikatelé, kteří snížili platy zaměstnanců na polovinu, zažili obrovský zájem nejtalentovanějších studentů o práci v jejich podniku. Benzínové pumpy, které se nebojí rovnou zvýšit cenu benzínu na 50 korun, nezvládají ty fronty aut v kolonách před jejich pumpou. Vítejte v myšlení pravicového ekonomického génia.

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.