Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

enrique

2. 7. 2009 12:32
nekuřáku

Milý nekuřáku....co Ti brání otevřít si ve svém okolí restauraci s výhradně nekuřáckým provozem?Můžeš toto prezentovat jako výhodu své restaurace... Toto je ta svoboda! Proč nekuřáci blafou a snaží se neustále něco zakazovat? Pochopil bych autora blogu,který jsem nedávno četl.Psal o dopadech finančních na celkovou kasu pojišťoven.Ano,zde lze souhlasit...na kuřáky se vydá více ( i když znám řadu lidí,kteří dostali rakovinu aniž kdy měli cigaretu v puse),ale na druhou stranu...kuřáci svým zlozvykem (jsem kuřák) odvádějí do státního nezanedbatelnou částku. Takže otázka kouření a nekouření....neblafej milý nekuřáku a zkus dělat něco pro to abys nebyl obtěžován....:-)

0 0
možnosti
MT

tymak

30. 6. 2009 0:00
...

Je třeba říci, že neexistuje nic jako právo na určitý typ soukromého podniku ve svém okolí.  Vina je podlě mě na straně nekuřáků, protože jsou příliš pasivní. Např. pokud budu vědět, že v té a té hospodě všichni pálí jednu od druhé, prostě tam nepůjdu. Pokud nekuřák vejde do kuřácké restaurace, je to jen a jen jeho hloupost. Pokud by totiž nekuřáci byli důslední, provozovatelé restaurací by si brzy všimli, že přišli zhruba o polovinu potenciálních zákazníků (i když tomu možná mnozí nevěříte, i nekuřáci žijí normálním společenským životem). Alternativy totiž existují vždy, ale ne každý je vidí.

Např. u nás: vesnice se zhruba 150 lidmi a dokázali jsme si i bez zákonu vydupat nekuřáckou hospodu a hasičskou klubovnu (napůl hospodu), která je rovněž nekuřácká. Takže pokud mám i v tak malé obci 2 nekuřácké alternativy, nevěřím, že by se obzlášť ve městech žádná nenašla.

A k číšníkům: Zde bych zavedl příplatek za práci v rizikovém prostředí, což by byla pro provozovatele další motivace.

0 0
možnosti
JH

Profesor

27. 6. 2009 11:21
Svoboda?

Právo na nezakouřenou hospodu není vůbec absurdní. Restaurace je služba veřejnosti a jako taková podléhá regulaci. V hospodě se nesmí podávat plesnivý guláš ani pančované nápoje, protože to předpisy zakazují, a nikomu to divné nepřipadne. Tvrdit, že kouření je věcí pouze majitele, je nesmysl. To by měli o kouření nebo nekouření rozhodovat i lékaři v ordinaci či soukromé nemocnici, majitelé obchodů s potravinami, řidiči autobusu atd.? Pokud by došlo k zákazu kouření v hospodách, je to naprosto legitimní a žádné omezování svobody v tom nevidím. :-/

0 0
možnosti
LM

lada222

27. 6. 2009 16:49
Re: Svoboda?

To je tedy totalni slepota!!Rv

0 0
možnosti
S

sonic

25. 6. 2009 14:17
..

vy říkáte: "Kdo nekuřákovi zaručí, že najde ve svém dosahu restauraci bez kouře a zápachu?"

já říkám: "Kdo mi zaručí, že najdu ve svém dosahu kolotoč, motokárovou dráhu, arabskej fast food, hodinářství a Disneyland? KDO MI TO ZARUČÍ?"

vzpamatujte se, krucinál.

0 0
možnosti
LM

lada222

25. 6. 2009 15:59
Re: ..

R^R^

0 0
možnosti
MU

Mira UL

25. 6. 2009 10:07
Pokud se nemýlím, zákaz kouření v

restauracích byl zpočátku odůvodňován kromě jiného i potřebou zajistit zaměstnancům restaurací zdravotně nezávadné prostředí. Tento bohulibý cíl byl krátce poté zapomenut a současně se vyostřil boj kuřáků za právo obtěžovat své bližní tabákovým kouřem kdekoli a kdykoli. Já sám jsem nekuřák, kouř z cigaret mi nevoní, ba přímo smrdí. Několikrát se mi stalo, že na cestách po republice konaných vlakem byla možnost použít nádražní restauraci. Jenže když ona restaurace zvenčí je uvnitř zahulená a smradlavá putyka s pochybnými individui u pocintaných a špinavých ubrusů ... co máte dělat? A tak bych se přimluvil u politiků, aby slovo restaurace znamenalo opravdu restauraci a pro nálevny použijme slovo nálevna, dříve putyka. Pokud tam nepracuje žádný zaměstnanec, nechť se uvnitř kouří, pokud takový podnik zaměstnává byť jediného člověka, ať je nekuřácký. Vraťme se na počátek a dbejme na zdravé pracovní prostředí.

miroslav.vojta@volny.cz

0 0
možnosti
N

nnyky

25. 6. 2009 10:22
Re: Pokud se nemýlím, zákaz kouření v

Jaký je rozdíl mezi názvem restaurace - putika, nálevna, knajpa, hospoda, ... a nekuřácká restaurace - kuřácká restaurace? Nařídí nekuřácké restaurace? Fajn, přejmenuje sei to na hospodu a budou se poskytovat stejné služby :-P

0 0
možnosti
TB

tombry

25. 6. 2009 9:35
pro zákaz

Snad se jednou najde 101 rozumných a kuřáckou lobby nepodplacených poslanců a schválí zákon, který zakáže kouření v restauracích!

0 0
možnosti
N

nnyky

25. 6. 2009 9:56
Re: pro zákaz

Ještě bych zakázal v restauracích nalévání alkoholických nápojů! Kdo se má na ty opilé, byť nekuřácké ksichty dívat. :-P Jo a zakázal bych také vstup starých a tlustých lidí. První mě obtěžují pomalými pohyby, druzí tím, že zabírají moc místa. A taky mě vadí příliš hluční hosté, ale zatím nevím, jak tuto skupinu návštěvníků přesně definovat. :-/

0 0
možnosti
DK

Kruxminor

25. 6. 2009 9:24
...

už vidím, jak někdo přikazuje třeba firmám na produkci kávy, že "MUSÍ" vyrábět kafe s kofeinem a bez kofeinu. Jen určití balíci v tomto státě si prostě myslí, že někdo "MUSÍ" jim zajistit restauraci a nedej bože hospodu, kde se nekouří. Nechci se dožít doby, kdy stát bude určovat, co "MUS9M" nabízet za služby, i kdyby byly ztrátové. To je prostě hovadina

0 0
možnosti
ZW

cassul

25. 6. 2009 8:51
Prospěšnost kouření

Kouření tabáku tomutu státu prospívá, o tom není pochyby, kuřácí dobrovolně (!) platí vysoké daně, dříve umírají a nečerpají tedy tolik peněz ze sociálního systému. Náklady na jejich léčení platí zdravotní pojišťovny, tedy nikoliv stát. Z hlediska státní kasy jsou kuřáci ideální občané. A to říkám jako nekuřák.

0 0
možnosti
C

crom

26. 6. 2009 13:00
Re: Prospěšnost kouření

Off topic dotaz: Jak dlouho trvá vymyslet takovouhle hovadinu? Stačí přibližně...

0 0
možnosti
N

nnyky

25. 6. 2009 8:33
Proč

by měl nějaký podnikatel=hostinský podporovat nekuřáky, kteří mu přijdou do restaurace a dají si 1 pivo? On musí vydělat nejen na sebe, ale i na daně, které pak zpětně slouží i těm nekuřákům. Pokud tedy může vydělat pouze na kuřácích, tak nechápu, proč mu v tom bránit. Některé argumenty nekuřáků prostě nechápu. :-P

0 0
možnosti
ZW

cassul

25. 6. 2009 9:00
Re: Proč

Restaurace a hospody by měly být výrazně označeny jako kuřácké nebo nekuřácké, případně s oddělenými místnostmi, nejlépe výraznými piktogramy na dveřích, aby si někdo zase nestěžoval, že "omylem" vlezl do kuřáckého podniku a tam, považte, je nakouříno. A pokud by někdo porušil status daného podniku, měl by být tvrdě postihován, host i provozovatel, co tomu nezabránil. To by bylo určitě v pořádku, ale ta volba, jestli bude ten podnik takový nebo makový, je čistě a jen na provozovateli, do toho mu nikdo nesmí kecat. Provozovatel svůj podnik vede, určuje mu obchodní strategii a do té rozhodně patří, jestli se třeba zaměří na vegetariány nebo na masožravce, na kuřáky nebo nekuřáky - je to jeho rozhodnutí a taky jeho riziko, že se rozhodne špatně.

0 0
možnosti
AA

Saša

25. 6. 2009 8:32
Jsem nekuřák. A lpím na lidské svobodě.

Pokud Vás někdo bude nutit chodit do kuřácké restaurace, budu Vás bránit a hájit. Ale protože Vás k tomu nikdo nenutí, jsem na straně provozovatelů hospod: ať si sami svobodně rozhodnou, o jaké klienty mají zájem.

Já do začouzených hospod nechodím. Pokud se rozhodnu tam jít, tak tam půjdu, ale nebudu nadávat na to, že se tam kouří. Je to prostě moje svobodné rozhodnutí.

Žádné právo najít v dosahu hospodu, ve které se mi bude po všech stránkách líbit a vše mi v ní bude vyhovovat, nemám. Takové právo nemá nikdo, takové právo neexistuje. Aby existovalo takové právo, musela by k němu být vytvořena i právní povinnost budovat a provozovat hospody tak rozmanité a v takovém počtu, aby si každý ve svém dosahu mohl snadno najít tu svou.  A to nedokáže zajistit ani sociálismus.

Takže když nechcete jít do zakouřené hospody, tak tam prostě nechoďte a své peníze utraťte jinde.

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.